Χούμπνερ: Στη σωστή κατεύθυνση για το Γ’ ΚΠΣ

Αλλά από το Ταμείο Συνοχής μπορεί να χάσει η Ελλάδα 200 εκ. ευρώ
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2005 17:12
UPD:17:27

Η ΓΕΝΙΚΗ απορρόφηση κοινοτικών πόρων από τη χώρα μας, για τα προγράμματα περιφερειακής ανάπτυξης, έφθασε το Σεπτέμβριο το 35%, επισήμανε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου η Επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, Ντανούτα Χούμπνερ, η οποία επισκέπτεται επίσημα τη χώρα μας για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση που άπτονται των αρμοδιοτήτων της.

Η κα Χούμπνερ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαιτούμενες προσαρμογές, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν είναι ικανοποιημένη με την κατάσταση της απορρόφησης των προγραμμάτων των διαρθρωτικών ταμείων. «Από το Ταμείο Συνοχής δεν μπορεί να αποκλειστεί πως η Ελλάδα μπορεί να χάσει ένα ποσό 200 εκατ. ευρώ», συμπλήρωσε http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/10/21/1111101.htm .

«Η μεταρρύθμιση της περιφερειακής διάρθρωσης του συστήματος διαχείρισης στην Ελλάδα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όσον αφορά την εφαρμογή της περιφερειακής πολιτικής της Ε.Ε. και είναι καλοδεχούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε σε τεχνικό επίπεδο για τη δομή του νέου διαχειριστικού συστήματος», δήλωσε μετά τη συνάντησή της το πρωί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη η Επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική Ντανούτα Χούμπνερ.

Η Επίτροπος πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι οι λύσεις που προωθούνται για τη δομή των μηχανισμών του Γ' ΚΠΣ αποβλέπουν στο να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από πλευράς ανάπτυξης. Επίσης, χαρακτήρισε καλό το συντονισμό του υπουργείου Οικονομίας.

Ικανοποιημένος δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς από τη συνεργασία που είχε με την κα Χούμπνερ. Ο υπουργός είπε ότι ζήτησε τη βοήθειά της για την επιτάχυνση των διαδικασιών με τις προσφυγές που έχουν υποβληθεί στην Ε.Ε. για τα έργα με τις συμβάσεις παραχώρησης, και επανέλαβε ότι το υπουργείο ζήτησε αύξηση 300 εκατ. ευρώ από την ανακατανομή του Γ' ΚΠΣ.

Οι δημοσιονομικές προοπτικές της Ε.Ε., δηλαδή ο κοινοτικός προϋπολογισμός για την περίοδο 2007-2013, ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης με την κα Χούμπνερ.

Ο κ. Βαληνάκης επιβεβαίωσε την επιθυμία της κυβέρνησης για την εξεύρεση, πριν από το τέλος του έτους, λύσης που να εξασφαλίζει επαρκείς πόρους για την ανάπτυξη όλων των κρατών - μελών.

Η κα Χούμπνερ θα συναντηθεί το απόγευμα και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα