Υποχώρησε η τιμή του αργού πετρελαίου

Kαθώς ο τυφώνας «Wilma» απομακρύνεται από τον Κόλπο του Μεξικό
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2005 07:02

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, καθώς ο τυφώνας «Wilma», ακολούθησε πορεία προς τις ακτές της Φλόριντα, αφήνοντας πίσω του, τις περισσότερες πλατφόρμες παραγωγής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικό.

Ο «Wilma», ο οποίος έπληξε τη Χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικό τις τρεις προηγούμενες ημέρες με ανέμους ταχύτητας 100 μιλίων την ώρα (161 χλμ. την ώρα), ενδέχεται να φτάσει στις αμερικανικές ακτές το νωρίτερο τα ξημερώματα. Οι παραγωγοί πετρελαίου και τα διυλιστήρια, ακόμη ανακάμπτουν από τις ζημίες που προκάλεσαν οι τυφώνες «Katrina» και «Rita», που ώθησαν τις τιμές του πετρελαίου στα υψηλότερα παρά επίπεδα στις 30 Αυγούστου και στα 70,85 δολ. το βαρέλι.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου, υποχώρησε 87 σεντς, ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 59,76 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 10:24' π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, ο μαύρος χρυσός διαπραγματεύθηκε στα 60,01 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου υποχώρησαν για τέταρτη ημέρα, σε σύνολο πέντε ημερών. Την εβδομάδα που πέρασε, σημείωσαν απώλειες 2,2%.

Στις 21/10, το αργό σημείωσε άνοδο 1%, φθάνοντας στα 60,63 δολ. το βαρέλι, ανακάμπτοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι ο «Wilma» μπορεί να ακολουθήσει δυτική πορεία και να πλήξει τις εγκαταστάσεις πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικό. Το πετρέλαιο, έχει υποχωρήσει 15%, από τα 70,85 δολ. το βαρέλι στα οποία αναρριχήθηκε στις 30 Αυγούστου, μία ημέρα μετά την έλευση του τυφώνα «Katrina» στην ξηρά.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια Νοεμβρίου, υποχώρησε 2,84 σεντς, ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στο 1,6116 δολ. το γαλόνι, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η τιμή της υποχώρησε 2% την εβδομάδα που πέρασε.

Ο «Wilma» είναι ο δωδέκατος τυφώνας της περιόδου από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Νοεμβρίου στον Ατλαντικό και ο πιο δυνατός από το 1969.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα