Oil & Natural Gas: «Να μην ανακατεύεται το κράτος στη διοίκηση»

Λέει ο πρόεδρός της, Subir Raha
Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2005 12:11

ΤΙΣ εκκλήσεις του προς την κυβέρνηση της Ινδίας, αύξησε ο πρόεδρος της Oil & Natural Gas Corp., Subir Raha, προκειμένου να σταματήσει να ανακατεύεται στη διοίκηση της πιο κερδοφόρας εταιρείας της χώρας.

Ο πρόεδρος της Oil & Natural Gas Corp., Subir Raha.

«Οι κρατικές εταιρείες, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται σαν κρατικά τμήματα», ανέφερε ο Raha, κατά την ετήσια συνέλευση της Ενωσης Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας, στις 21 Οκτωβρίου στο Ν. Δελχί, συμπληρώνοντας: «Οι εταιρείες αναμένεται να εμφανίσουν κέρδη, τα κρατικά τμήματα όχι».

Τον περασμένο μήνα ο Raha υπέβαλε την παραίτησή του, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της κυβέρνησης να τοποθετήσει δικό της άνθρωπο στο διοικητικό συμβούλιο.

Ο Raha, 57 ετών, με περισσότερο από τρεις δεκαετίες εμπειρία στον κλάδο και απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Leeds στην Αγγλία, έγινε πρόεδρος της εταιρείας τον Μάϊο του 2001. Από τότε, η εταιρεία εμφάνισε περισσότερα από τριπλάσια ενοποιημένα κέρδη, στα 143,4 δισ. ρουπίες (3,2 δισ. δολ.), τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου.

Η πρόθεση παραίτησης του Raha, απερρίφθη από τον υπουργό Πετρελαίου της Ινδίας, Mani Shankar Aiyar.

Η Oil & Natural Gas είχε την τέταρτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 30 μετοχών των εταιρειών, που αποτελούν τον δείκτη Sensex στο Χρηματιστήριο της Ινδίας, το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου. Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 4% το τρίμηνο, τη στιγμή που ο δείκτης αναρριχήθηκε 20%, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ. Στις 21/10 οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άνοδο 1,8%, φθάνοντας στις 954,55 ρουπίες η μία.

Η σοσιαλιστική δημοκρατία της Ινδίας, άρχισε να απελευθερώνει την οικονομία της το 1991 και πούλησε μετοχές εταιρειών, όπως της Maruti Udyog Ltd., της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας και της Videsh Sanchar Nigam Ltd., της εταιρείας υπεραστικών τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να πάψει να ελέγχει τις δραστηριότητές τους. Ωστόσο, ακόμη είναι ένας μεγάλος ιδιοκτήτης με γραφειοκρατικές διαδικασίες, που ελέγχει καθημερινώς τις εταιρείες του κράτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα