Το «πράσινο» φως έδωσε η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό τον πρωθυπουργό, για δύο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομίας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και το «μαύρο» χρήμα.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την κατάθεση προσφυγής εναντίον της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η δεύτερη οδηγία εγκρίθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2001 και τα κράτη μέλη συμφώνησαν, την εποχή εκείνη να την ενσωματώσουν στην εθνική νομοθεσία έως τις 15 Ιουνίου 2003.
Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, όταν η οδηγία δεν εφαρμόζεται από έστω και ένα κράτος μέλος, τότε υπάρχει ένα τρωτό σημείο στην προστασία της Ευρώπης κατά της εκμετάλλευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μεταξύ άλλων, και από αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα.
Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, υπογράμμισε ότι αναβαθμίζεται και η Επιτροπή του άρθρου 7, η οποία ασχολείται με υποθέσεις «ξεπλύματος» χρήματος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το νομοσχέδιο θα έρθει γρήγορα στη Βουλή για να ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία στο Δίκαιο της χώρας.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο νομοσχέδιο, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι στοχεύει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα, και αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας και είτε ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα, είτε θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Πρόκειται για τροποποίηση του νόμου 89/1967 περί εγκαταστάσεως στην Ελλάδα αλλοδαπών εμποροβιομηχανικών εταιρειών, στο πλαίσιο της προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας προς το Κοινοτικό Δίκαιο.
Με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπεται η δυνατότητα να υπαχθούν στις διατάξεις του σχεδίου νόμου οι υφιστάμενες εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις που διέπονται από τον 89/1967 αλλά και οι νέες επιχειρήσεις, εφόσον δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην παροχή συντονιστικών - διοικητικών υπηρεσιών σε συνδεδεμένες με αυτές, εκτός της Ελλάδας, επιχειρήσεις.
Η υπαγωγή τους στο νέο καθεστώς θα γίνεται ύστερα από αίτηση της ενδιαφερόμενης επιχείρησης και την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.
Σε ό,τι αφορά τα κέρδη των εν λόγω επιχειρήσεων, θα υπόκεινται στα συνήθη για όλες τις επιχειρήσεις ποσοστά φόρου εισοδήματος, αλλά ο υπολογισμός των κερδών θα γίνεται με βάση τη μέθοδο της προσθήκης ενός προκαθορισμένου ποσοστού κέρδους επί των πάσης φύσεως δαπανών και αποσβέσεων.
Για να εξασφαλιστεί η «σοβαρότητα» των εγκαθιστάμενων εταιρειών, αυτές θα υποχρεούνται να απασχολούν προσωπικό τουλάχιστον πέντε ατόμων και να δαπανούν (δαπάνες λειτουργίας επίσης στην Ελλάδα) τουλάχιστον 100.000 ευρώ ετησίως.