Ορόσημο στην πορεία των λαών της περιοχής, προπομπό νέων σχέσεων και αφετηρία για ευρύτερη οικονομική συνεργασία, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, τη συνθήκη για την ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο χαιρετισμο του κατά την έναρξη της τελετής υπογραφής της συνθήκης στο Σαρόγλειο Μέγαρο.
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η ενιαία αγορά ενέργειας θα έχει πολλαπλά οφέλη για όλους τους λαούς της περιοχής και θα οδηγήσει σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας ζωής.
Επεσήμανε, εξάλλου, ότι αποτελεί ένα ακόμη βήμα προσέγγισης των χωρών της περιοχής με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και προς την εμβάθυνση της μεταξύ τους συνεργασίας.
«Στο διάστημα που μεσολάβησε, από τη σύλληψη της ιδέας έως τη σημερινή ημέρα», είπε ο κ. Καραμανλής, «εργάστηκαν, για τον ίδιο σκοπό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κυβερνήσεις των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που υπογράφουν σήμερα τη συνθήκη, αλλά και οι δωρητές. Η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς. Εργάστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι που μοιράστηκαν κοινούς στόχους και κοινά οράματα. Αξίζουν συγχαρητήρια και δικαιούνται πράγματι ένα μεγάλο "ευχαριστώ"».
Από την πλευρά του ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την Ενέργεια, Αντρις Πίλμπαγκς, επεσήμανε ότι η συνθήκη οδηγεί στη βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού τόσο της περιοχής όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ υπογράμμισε το θετικό ρόλο της Τουρκίας για τη σημερινή εξέλιξη. Πρόσθεσε επίσης, ότι με τη συνθήκη δημιουργείται ένα κοινό και σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής ενέργειας και δίκτυα μεταφοράς.
Πηγή ΑΠΕ