Marfin FG: Εξαγορά της Omega Bank

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2005 11:46

Υπεγράφη χθες, 24-10-05, το ιδιωτικό συμφωνητικό για την εξαγορά της Omega Bank από τη Marfin Financial Group.

Βάσει της συμφωνίας η Marfin Financial Group θα αποκτήσει άμεσα το 20,9% των μετοχών της Omega Bank, καθώς και τα δικαιώματα ψήφου μετοχών που αντιπροσωπεύουν το 19,1% της τράπεζας.

Εν συνεχεία, μετά το πέρας της υπό εξέλιξη αύξησης κεφαλαίου της, η Marfin Financial Group θα απευθύνει πρόταση και προς τους υπόλοιπους μετόχους της Omega Bank να της πουλήσουν, εφόσον το επιθυμούν, τις μετοχές τους με τους ίδιους οικονομικούς όρους. Παράλληλα, θα αναλάβει να καλύψει και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Omega Bank που θα κριθεί απαραίτητη για την εξέλιξη ενός αναθεωρημένου επιχειρηματικού σχεδίου που θα προβλέπει την καταρχήν αυτόνομη ανάπτυξη της τράπεζας μέχρι την τελική συγχώνευση όλων των τραπεζών που θα θελήσουν να συμπράξουν στο σχέδιο της συγκέντρωσης στον μεσαίο ελληνικό τραπεζικό χώρο.

Η υλοποίηση της ανωτέρω συμφωνίας τελεί υπό την αίρεση της εγκρίσεως της Τράπεζας της Ελλάδος και τη διεξαγωγή αναλυτικού οικονομικού και νομικού ελέγχου της Omega Bank, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αναπροσαρμοσμένη λογιστική της αξία (adjusted book value) βάσει των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων η οποία έχει προσδιοριστεί στο επίπεδο των 119 εκατ. ευρώ.

Το, αναλογικά ανά μετοχή, συμφωνηθέν καταρχήν τίμημα είναι 1,2 φορές η κατά τα ανωτέρω λογιστική αξία της Omega Bank, ενώ με την υλοποίηση της συμφωνίας προβλέπεται η άμεση ανάληψη του ελέγχου της τράπεζας από τη Marfin Financial Group.

Σχολιάζοντας την ανωτέρω συμφωνία ο Διευθύνων Σύμβουλος της MARFIN FINANCIAL GROUP κ. Λευτέρης Χιλιαδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση "Ελπίζουμε ότι η συμφωνία μας για την εξαγορά και τον έλεγχο της OMEGA BANK θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν. Η ένταξη της στον Όμιλό μας και η συμμετοχή της στο σχέδιο της συγκέντρωσης στο μεσαίο Τραπεζικό Ελληνικό χώρο θα είναι ιδιαίτερα θετική τόσο για τα στελέχη και το προσωπικό της OMEGA BANK όσο και για τους πελάτες του διευρυμένου Ομίλου, ενώ από τις αναμενόμενες συνέργειες θα δημιουργηθεί μεγαλύτερη αξία στους μετόχους τόσο της OMEGA BANK όσο και της MARFIN FINANCIAL GROUP".

Να σημειωθεί ότι (με την εκκρεμότητα του ανωτέρω οικονομικού ελέγχου) η υλοποίηση της εξαγοράς της OMEGA BANK αναμένεται να αυξήσει το σύνολο του ενεργητικού της MARFIN FINANCIAL GROUP σε ενοποιημένη βάση κατά περίπου 90%, το σύνολο των δανείων της κατά περίπου 160%, το σύνολο των καταθέσεών της κατά περίπου 130% και το σύνολο των υπό διαχείριση θεσμικών χαρτοφυλακίων της κατά περίπου 80%. Σε αυτήν την φάση το τελικό ύψος της απαιτούμενης επένδυσης δεν είναι ακόμα γνωστό ώστε να μπορεί να γίνει υπολογισμός απόδοσης επενδεδυμένων κεφαλαίων. Παρ?όλο που η εξαγορά αναμένεται, σε αυτόνομη βάση λειτουργίας της OMEGA BANK και προ της επιτεύξεως οποιωνδήποτε συνεργειών ή οικονομιών κλίμακος, να αυξήσει τα κέρδη της MARFIN FINANCIAL GROUP ανά μετοχή από το 2006, συγκεκριμένες προβλέψεις μπορούν να γίνουν μόνον μετά το τέλος του οικονομικού ελέγχου και της εκπόνησης του αναθεωρημένου επιχειρηματικού σχεδίου της OMEGA BANK.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΜΙΓ



Σχολιασμένα