Ανοδικά αντέδρασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, βρίσκοντας στήριξη στις προσδοκίες που καλλιεργούνται για το μέλλον του τραπεζικού κλάδου, ενώ θετικά λειτουργούν και οι ενέργειες της κυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η θετική πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,17% στις 693,10 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 693,19 μονάδες και η χαμηλότερη στις 684,11. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 5,81% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 22,96 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 3,02 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 1,03% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,47%.
Μία μία σήμερα οι τραπεζικές μετοχές εναλλάσσονταν στο «ρόλο» της στήριξης του θετικού προσήμου του γενικού δείκτη, χωρίς όμως να δώσουν την απαραίτητη ώθηση ώστε να κάνει το Χ.Α. την ανοδική διαφυγή από τα τρέχοντα επίπεδα, στα οποία παραμένει για αρκετές ημέρες.
Το κλίμα, άλλωστε, στον τραπεζικό κλάδο βελτιώθηκε σημαντικά, μετά και το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους και αναφέρει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να διαμορφωθούν κάτω από το ποσό των 20 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ακριβές ύψος των αναγκών αναμένεται να καταστεί γνωστό στα τέλη Οκτωβρίου, όταν και θα δημοσιοποιηθούν τα stress tests της ΕΚΤ.
Η αγορά τήρησε όμως πιο μετριοπαθή στάση για το σύνολο της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, καθώς σήμερα ξεκίνησε η πρώτη αξιολόγηση του πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων από τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΕΜΣ, ΔΝΤ) προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τηρήθηκαν από ελληνικής πλευράς τα συμφωνηθέντα στο Εurogroup. Αυτό είναι και το πρώτο τεστ των σχέσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές, με την αγορά να αποτυπώνει τη νευρικότητά της για τις επιδόσεις που θα έχει η ελληνική πλευρά.
Ακόμη όμως και αν η πρώτη αξιολόγηση είναι θετική, το Μαξίμου θα βρίσκεται υπό διαρκή πίεση τουλάχιστον για το επόμενο δίμηνο, καθώς θα πρέπει να κλείσει όλα τα ανοικτά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το ασφαλιστικό, τα «κόκκινα δάνεια», τα κλειστά επαγγέλματα, τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, τη φορολογική μεταρρύθμιση, τις αλλαγές στα εργασιακά, τις ιδιωτικοποιήσεις και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποίησεων.
Στο ταμπλό τώρα, ξεχώρισαν οι μετοχές της Πειραιώς (+8%), της ΕΥΔΑΠ (+7,96%), της Εθνικής (+5,54%), της Alpha Bank (+5,19%), της Lamda Development (+4,73%), της Eurobank (+4,55%), της Ελλάκτωρ (+4,12%) και των ΕΛΠΕ (+3,02%).
Αντιθέτως, πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές του ΟΤΕ (-1,61%), της Folli Follie (-1,16%), της Μυτιληναίος (-0,62%) και του ΟΠΑΠ (-0,24%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (+5,52%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Ασφαλειών (-3,95%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 60 κινήθηκαν ανοδικά, 27 καθοδικά, ενώ η τιμή 16 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.