Πτώση μετά τις κακές προβλέψεις

Αναδιπλώθηκαν οι επενδυτές μετά το ράλι της προηγούμενης ημέρας
Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2005 00:01
UPD:06:14

TA AMEΡΙΚΑΝΙΚΑ blue chips εξασθένησαν σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγουν μια πτώση του Οκτωβρίου μετά τις απογοητευτικές προβλέψεις από κολοσσούς τεχνολογίας και την απρόσμενη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ.

Η πτώση μετοχών εταιρειών του τομέα τεχνολογίας κλιμακώθηκε στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς οι επενδυτές αναδιπλώθηκαν μετά το ράλι της προηγούμενης ημέρας.

Επίσης, η νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 61 δολάρια το βαρέλι επανέφερε τον εφιάλτη του κόστους καυσίμων στην αγορά αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για τα εταιρικά κέρδη και την οικονομική ανάπτυξη.

Οι μετοχές ανέκαμψαν στην προηγούμενη συνεδρίαση μετά από πολλές εβδομάδες πωλήσεων εν μέσω της ανακούφισης που έφερε η τοποθέτηση του Μπερνάνκε στο τιμόνι της Φέντεραλ Ριζέρβ αλλά οι παλαιές ανησυχίες παραμένουν.

Οι μετοχές μπορεί να υποχωρήσουν περαιτέρω την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν το υπόλοιπο μέρος των εταιρικών κερδοφοριών τρίτου τριμήνου που πρόκειται να ανακοινωθεί και μετά να εστιάσουν στη συνεδρίαση της Φεντεραλ Ριζέρβ. Αναλυτές δεν αποκλείουν ένα παραδοσιακό ράλι με το τέλος του έτους επικαλούμενοι τεχνικές ενδείξεις.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500 που άρχισε τον Οκτώβριο με απώλειες σε οκτώ από τις πρώτες εννέα συνεδριάσεις δεν έχει κατορθώσει να πετύχει κέρδη περισσότερο από δύο συνεχείς ημέρες τον τρέχοντα μήνα εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό και ότι τα αυξανόμενα επιτόκια θα επιβραδύνουν την οικονομία και τους ρυθμούς αύξησης εταιρικών κερδών το επόμενο έτος. Ο δείκτης έχει χάσει 2,8%, διαμορφώνοντας τη χειρότερη εικόνα από τον Ιούλιο 2004. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε 7,13 μονάδες, ποσοστό 0,07%, φθάνοντας στις 10.377,87 μονάδες. Με απώλειες 6,38 μονάδων, ποσοστό 0,30%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.109,45 μονάδες.

Πτώση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς απογοήτευσαν οι ανακοινώσεις της κερδοφορίας ορισμένων μεγάλων επιχειρήσεων, όπως της Michelin, της Santander Central Hispano και της L'Oreal, ενισχύοντας τον προβληματισμό των επενδυτών για την πορεία των εταιρικών αποτελεσμάτων στη Γηραιά Ηπειρο.

Από τις 8 εταιρείες του δείκτη Stoxx 50 που έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα του γ' τριμήνου, μόνο οι μισές ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα