Ενθαρρυντικά μηνύματα

Παρέμεινε σε ανοδική τροχιά η Ευρώπη
Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2005 00:01
UPD:06:14

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ κατεύθυνσης βρέθηκε η Wall Street, στον απόηχο των ανακοινώσεων αντιφατικών οικονομικών αποτελεσμάτων, ενώ η Ευρώπη κινήθηκε ανοδικά, λόγω ενθαρρυντικών εταιρικών ειδήσεων. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 32,89 μονάδες, ποσοστό 0,32%, φθάνοντας στις 10.344,98 μονάδες. Με απώλειες 9,40 μονάδων, ποσοστό 0,45%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.100,05 μονάδες.

Ανοδο για δεύτερη φορά στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις σημείωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές, λόγω κάποιων θετικών ειδήσεων σχετικά με τα αποτελέσματα μεγάλων εταιρειών, οι οποίες ελήφθησαν από τους επενδυτές ως μήνυμα ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της εταιρικής κερδοφορίας δεν θα επιβραδυνθούν τελικώς.

Στη Φραγκφούρτη, ο DAX έκλεισε στις 4.900,79 μονάδες, με άνοδο 0,57%, στο Παρίσι ο CAC έκλεισε στις 4.412,70 μονάδες με κέρδη 0,36% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.227,80 μονάδες υψηλότερα κατά 0,88%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 κέρδισε 0,4%, ωστόσο σημειώνει απώλειες της τάξης του 3,5% τον Οκτώβριο, λόγω των ανησυχιών ότι ενδεχόμενη άνοδος των επιτοκίων θα λειτουργήσει αρνητικά για τα κέρδη των εισηγμένων.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι ενεργειακές μετοχές, όπως αυτή της BP και της Royal Dutch Shell, μετά τη μεγάλη χθεσινή άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε και η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας DaimlerChrysler, μετά την ανακοίνωση της κερδοφορίας του γ' τριμήνου του 2005, η οποία αυξήθηκε περισσότερο του αναμενόμενου.

Ανοδο 1% σημείωσε και η μετοχή της STMicroelectronics, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ημιαγωγών στην Ευρώπη, καθώς η εταιρεία αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τη χρήση του 2005.

Σημαντική απόδοση της τάξης του 5,8% και για την Anglo American, παράς το γεγονός ότι παρουσίασε ζημιές στο γ' τρίμηνο του 2005.

Τα αμερικανικά blue chips ταλαντεύθηκαν στις χθεσινές συναλλαγές, αδυνατώντας να ακολουθήσουν συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθώς οι μεικτές εταιρικές αναφορές και η πτώση στον τομέα φροντίδας και υγείας αντιστάθμισαν τη θετική επιρροή από την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Η αγορά κατόρθωσε να κινηθεί σε θετικό πρόσημο τις πρώτες ώρες των συναλλαγών αλλά το απόγευμα έχασε τα αρχικά κέρδη, καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, που εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα εξαμήνου, και τις απογοητευτικές ειδήσεις εταιρικών κερδοφοριών.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα