Με τις μικρότερες δυνατές απώλειες κατάφερε να κλείσει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας να «υπερασπιστεί» τα επίπεδα των 680 μονάδων, τα οποία απειλήθηκαν ενδοσυνεδριακά λόγω των ισχυρότατων πιέσεων που δέχτηκαν ορισμένες μετοχές.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,12% στις 685,11 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 692,13 μονάδες και η χαμηλότερη στις 679,41. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 46,56% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 21,70 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 2,74 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 0,07% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,30%.
Το ανοδικό «ξέσπασμα» της Εθνικής σήμερα στάθηκε ικανό να αποτρέψει τη διολίσθηση του γενικού δείκτη κάτω από τις 680 μονάδες, υπό το βάρος των σημαντικών απωλειών της Πειραιώς και της Alpha Bank.
Άλλωστε, όπως έχει αναφερθεί πολλάκις, η αγορά άγεται πλέον από τη φημολογία για την πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αντιμετωπίζοντας πλέον τον κάθε τίτλο ξεχωριστά. Η φημολογία για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών κάτω από την αρχική εκτίμηση της αγοράς των 15 δις ευρώ αν και έχει βοηθήσει στην βελτίωση της ψυχολογίας, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποτύπωση της διαφορετικότητας των επενδυτικών προσδοκιών μεταξύ των τίτλων.
Ενδεικτική της εν λόγω διαφοροποίησης ήταν η σημερινή εικόνα στον τραπεζικό κλάδο, καθώς η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με κέρδη 10,36%, ξεπερνώντας μέσα στις 12 τελευταίες συνεδριάσεις το 85% σε κέρδη. Με άνοδο 4,76% έκλεισε και η Eurobank, η οποία κατάφερε να ξεπεράσει στο τέλος την ισορροπία που της πρόσδιδαν αντίρροπες δυνάμες. Στον αντίποδα, όμως, η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 6,25%, ενώ η Πειραιώς έχασε το 10,71% της αξίας της, επηρεασμένη σαφώς και από την πρόσφατη υποβάθμισή της σε default από τον οίκο Standard & Poor’s.
Παρά το γεγονός ότι η αγορά λαμβάνει, όμως, θέσεις, έως τα μεσάνυχτα της 30ης Οκτωβρίου, όποτε και θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των "τεστ αντοχής", μεσολαβεί αρκετό διάστημα και ενδεχομένως να αναμένονται και άλλες κινήσεις στο πλαίσιο της μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών, είτε αυτές αφορούν πωλήσεις παγίων στοιχείων και συμμετοχών, είτε εξαγορών ομολογιών.
Εκτός τραπεζικού κλάδου, κομβικό σημείο για την αγορά είναι και η συνεδρίαση - μέσω τηλεδιάσκεψης - του Euro Working Group μεθαύριο, Τετάρτη, το οποίο αφ' ενός θα προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου και αφ' ετέρου αναμένεται να εισηγηθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ έως τις 27 Οκτωβρίου.
Στο ταμπλό τώρα, από τις μη τραπεζικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Grivalia Properties (+1,74%), η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Λάμδα, της Μυτιλιναίος (+1,67%), της Viohalco (+0,87%), του ΟΠΑΠ (+0,85%) και της Τιτάν (+0,84%).
Στον αντίποδα, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-3,95%), της ΕΥΔΑΠ (-2,17%), της Folli Follie (-1,71%), του ΟΛΠ (-1,67%) και των ΕΛΠΕ (-1,49%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Χημικών (-2,18%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Τραπεζών (+2,70%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 39 κινήθηκαν ανοδικά, 55 καθοδικά, ενώ η τιμή 21 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.