Υπέρ του «χάρτινου ευρώ» ο υπουργός Ανάπτυξης

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2005 09:33

ΑΝΟΙΞΕ και πάλι το θέμα της έκδοσης τραπεζογραμματίων του 1 και 2 ευρώ μετά το ψήφισμα που υπέγραψε πρόσφατα μεγάλος αριθμός ευρωβουλευτών και από τα 25 κράτη μέλη και όπως τονίζει ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, πρόκειται για θετική πρωτοβουλία καθώς υπογραμμίζει τις επιπτώσεις που υπάρχουν σήμερα στις αγορές και στον ευρωπαίο καταναλωτή.

Το ψήφισμα υπέγραψαν 371 ευρωβουλευτές, στους οποίους περιλαμβάνεται το σύνολο των Ελλήνων και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μοχλό πίεσης προς τα ευρωπαϊκά όργανα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο κ. Σιούφας τονίζει, σε ανακοίνωσή του, ότι η απουσία χαρτονομισμάτων 1 και 2 ευρώ έχει επιπτώσεις τόσο στην πλήρη συνειδητοποίηση της αξίας του νομίσματος, όσο και στην ομαλή λειτουργία των αγορών και της διαμόρφωσης των τιμών.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι πολλοί ευρωπαίοι πολίτες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσχέρειες εξαιτίας του ευρώ, δεν γίνεται πλήρως αντιληπτή η αξία του νομίσματος ενώ η απουσία των συγκεκριμένων χαρτονομισμάτων επιδρά αρνητικά, μεταξύ άλλων, και στην κατανόηση της ονομαστικής αξίας των εκατοσταλέπτων.

Το ψήφισμα υπογραμμίζει τα πιθανά πλεονεκτήματα της έκδοσης και κυκλοφορίας χαρτονομισμάτων 1 και 2 ευρώ στον πληθωρισμό και τον έλεγχο των τιμών για τον καταναλωτή. Εν όψει δε, της επικείμενης καθιέρωσης του ενιαίου νομίσματος στα νέα κράτη μέλη, καθίσταται ακόμη πιο αναγκαία η λήψη απόφασης σχετικά με την έκδοση των νέων χαρτονομισμάτων.

Πάγια θέση του υπουργού Ανάπτυξης, την οποία διατυπώνει στα Συμβούλια Ανταγωνιστικότητας, είναι ότι υπέρτατη προτεραιότητα είναι το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών και καταναλωτών και όχι τα έξοδα λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η χειρότερη υπηρεσία προς το ευρώ είναι να αφεθεί έτσι ώστε να απαξιωθεί ουσιαστικά εξαιτίας αψυχολόγητων χειρισμών βασισμένων σε αμιγή τεχνοκρατικά κριτήρια.

Η ΕΚΤ θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της, γιατί είναι πεποίθησή μας ότι το χαρτονόμισμα του 1 και 2 ευρώ είναι αναγκαίο για την ομαλή λειτουργία των αγορών και είναι μέσο καταπολέμησης της ακρίβειας, αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Σιούφας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα