Ολο το σχ/ν για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου (1)

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2005 14:55

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

Γενικές Διατάξεις

¶ρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

Οι δραστηριότητες της προμήθειας, της μεταφοράς, της διανομής, της αποθήκευσης, της υγροποίησης φυσικού αερίου και της αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Υ.Φ.Α.) εντός της Ελληνικής επικράτειας ασκούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού. Οι δραστηριότητες αυτές είναι κοινής ωφέλειας και τελούν υπό την εποπτεία του Κράτους, η οποία ασκείται από τον Υπουργό Ανάπτυξης.

¶ρθρο 2

Ορισμοί

Για την εφαρμογή του νόμου αυτού, οι όροι που χρησιμοποιούνται στις διατάξεις του έχουν την ακόλουθη έννοια:

1. Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (Α.Σ.Φ.Α.): Σύστημα Φυσικού Αερίου το οποίο δεν εντάσσεται στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (Ε.Σ.Φ.Α.), ανεξαρτήτως διασύνδεσης με το Σύστημα αυτό.

2. Ανώτερη Θερμογόνος Δύναμη (Α.Θ.Δ.): Η ποσότητα θερμότητας που παράγεται από την πλήρη καύση, με αέρα, ενός (1) κανονικού κυβικού μέτρου Φυσικού Αερίου σε σταθερή απόλυτη πίεση 1,01325 bar, όταν η αρχική θερμοκρασία του καυσίμου μίγματος και η τελική θερμοκρασία των προϊόντων της καύσης θεωρείται ότι είναι μηδέν (0) oC και το παραγόμενο, κατά την καύση, νερό βρίσκεται συμπυκνωμένο στην υγρή κατάσταση. Ως κανονικό κυβικό μέτρο νοείται η ποσότητα μάζας φυσικού αερίου που, υπό συνθήκες απόλυτης πίεσης 1,01325 bar και θερμοκρασίας μηδέν (0) oC, καταλαμβάνει όγκο ενός (1) κυβικού μέτρου.

3. Απευθείας Γραμμές: Αγωγοί φυσικού αερίου, συμπληρωματικοί του Ε.Σ.Φ.Α. ή άλλου Α.Σ.Φ.Α., τους οποίους κατασκευάζουν οι Επιχειρήσεις Φυσικού Αερίου για τον εφοδιασμό των Επιλεγόντων Πελατών τους ή οι Επιλέγοντες Πελάτες για τον εφοδιασμό τους από Επιχειρήσεις Φυσικού Αερίου και οι οποίοι δεν εντάσσονται στο Ε.Σ.Φ.Α. ή σε άλλο Α.Σ.Φ.Α. Οι Απευθείας Γραμμές αποτελούν Α.Σ.Φ.Α. και μπορούν να τροφοδοτούνται από το Ε.Σ.Φ.Α., από άλλο Α.Σ.Φ.Α. ή από Σύστημα Φυσικού Αερίου άλλης χώρας.

4. Βασικές Δραστηριότητες Φυσικού Αερίου: Η παροχή υπηρεσιών Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, Διανομής Φυσικού Αερίου, Εγκατάστασης Υ.Φ.Α. και Εγκατάστασης Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου.

5. Δηλούμενη Διαμετακόμιση: Είναι η μεταφορά Ποσότητας Φυσικού Αερίου, η οποία δεν παράγεται, δεν αποθηκεύεται και δεν καταναλώνεται στην Ελλάδα, μέσω του Ε.Σ.Φ.Α ή Α.Σ.Φ.Α και η οποία διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23.

6. Διανομή Φυσικού Αερίου: Η διοχέτευση Φυσικού Αερίου μέσω αγωγών, εκτός των αγωγών πίεσης σχεδιασμού άνω των 19 barg, με σκοπό την τροφοδότηση Πελατών, μη συμπεριλαμβανομένης της Προμήθειας.

7. Διαχειριστής Α.Σ.Φ.Α: Ο κάτοχος ¶δειας Διαχείρισης Α.Σ.Φ.Α.

8. Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε.): Ο κάτοχος ¶δειας Κυριότητας και Διαχείρισης του Ε.Σ.Φ.Α.

9. Δίκτυο Διανομής: Οι αγωγοί, οι εγκαταστάσεις αποσυμπίεσης και μετρήσεων, ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις ελέγχου και συντήρησης που προορίζονται για Διανομή ή που απαιτούνται για τη διοχέτευση του Φυσικού Αερίου από Σύστημα Μεταφοράς προς τις εγκαταστάσεις καταναλωτών.

10. Εγκατάσταση Αποθήκευσης: Εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση Φυσικού Αερίου. Ως Εγκαταστάσεις Αποθήκευσης θεωρούνται και τα τμήματα των Εγκαταστάσεων Υ.Φ.Α. που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση, εξαιρουμένου του μέρους αυτών που χρησιμοποιείται για προσωρινή αποθήκευση, επαναεριοποίηση του Υ.Φ.Α. και έγχυσή του σε Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (Σ.Μ.Φ.Α.). Δεν περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις, τις οποίες χρησιμοποιεί ο Διαχειριστής Συστήματος Φυσικού Αερίου αποκλειστικά για την άσκηση των καθηκόντων του.

11. Εγκατάσταση Υ.Φ.Α.: Σταθμός που χρησιμοποιείται για την εισαγωγή, εκφόρτωση και αεριοποίηση του Υ.Φ.Α. και για την υγροποίηση Φυσικού Αερίου, συμπεριλαμβανομένων των βοηθητικών υπηρεσιών και της προσωρινής αποθήκευσης, που είναι αναγκαία για την επαναεριοποίησή του και την έγχυσή του σε Σύστημα Μεταφοράς. Δεν περιλαμβάνονται τα τμήματα της Εγκατάστασης, τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για αποθήκευση.

12. Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (Ε.Σ.Φ.Α.): Το Σύστημα Φυσικού Αερίου που ορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6.

13. Εταιρείες Παροχής Αερίου (Ε.Π.Α.): Οι εταιρείες που συνιστώνται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 4 του ν. 2364/1995 (ΦΕΚ Α’ 252).

14. Επιλέγων Πελάτης: Πελάτης ο οποίος δικαιούται να επιλέγει τρόπο προμήθειας Φυσικού Αερίου.

15. Επιχείρηση Φυσικού Αερίου: Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο ασκεί τουλάχιστον μία από τις δραστηριότητες Παραγωγής, Μεταφοράς, Διανομής, Προμήθειας, Εγκατάστασης Υ.Φ.Α. ή Εγκατάστασης Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου.

16. Κάθετα Ολοκληρωμένη Επιχείρηση: Επιχείρηση Φυσικού Αερίου ή όμιλος επιχειρήσεων, οι αμοιβαίες σχέσεις των οποίων ορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 3 του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 4064/1989 του Συμβουλίου (ΕΕΕΚ L. ), που ασκούν τουλάχιστον μία από τις δραστηριότητες Μεταφοράς, Διανομής, Εγκατάστασης Υ.Φ.Α. ή Εγκατάστασης Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου και τουλάχιστον μία από τις δραστηριότητες Παραγωγής ή Προμήθειας Φυσικού Αερίου.

17. Μεγάλος Πελάτης: Πελάτης ο οποίος προμηθεύεται εντός χρονικού διαστήματος δώδεκα μηνών, ποσότητα τουλάχιστον 100.000 ΜWh Α.Θ.Δ., ανά θέση κατανάλωσης.

18. Μεταφορά Φυσικού Αερίου: Η διοχέτευση Φυσικού Αερίου μέσω δικτύου αγωγών πίεσης σχεδιασμού άνω των 19 barg με σκοπό την παροχή σε πελάτες, μη συμπεριλαμβανομένης της Προμήθειας.

19. Οικιακός Πελάτης: Πελάτης ο οποίος προμηθεύεται Φυσικό Αέριο αποκλειστικά για οικιακή κατανάλωση.

20. Ολοκληρωμένη Επιχείρηση Φυσικού Αερίου: Η επιχείρηση που είναι κάθετα ή οριζόντια Ολοκληρωμένη Επιχείρηση.

21. Οριζόντια Ολοκληρωμένη Επιχείρηση: Επιχείρηση που ασκεί τουλάχιστον μία από τις δραστηριότητες Παραγωγής, Μεταφοράς, Διανομής, Προμήθειας, Εγκατάστασης Υ.Φ.Α. ή Εγκατάστασης Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου και τουλάχιστον μία άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός του τομέα του φυσικού αερίου.

22. Πελάτης: Οποιοσδήποτε προμηθεύεται Φυσικό Αέριο για δική του χρήση ή αγοράζει Φυσικό Αέριο, προκειμένου να το μεταπωλήσει εντός ή εκτός του Δικτύου στο οποίο είναι εγκατεστημένος, με εξαίρεση τους διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς ή Διανομής Φυσικού Αερίου, καθώς και οι Ε.Π.Α..

23. Ποσότητα Φυσικού Αερίου: Η ποσότητα του Φυσικού Αερίου που μετράται σε μεγαβατώρες (MWh) Α.Θ.Δ., εκτός εάν προσδιορίζεται διαφορετικά.

24. Προμήθεια: Η πώληση Φυσικού Αερίου σε Πελάτες.

25. Προμηθευτής: Το φυσικό και νομικό πρόσωπο που ασκεί δραστηριότητα Προμήθειας Φυσικού Αερίου.

26. Συνδεδεμένη Επιχείρηση: Οι επιχειρήσεις που συνδέονται μεταξύ τους κατά την έννοια της παραγράφου 5 του άρθρου 42ε του κ.ν. 2190/1920 ή οι επιχειρήσεις που ελέγχονται από τους ίδιους μετόχους.

27. Σύστημα Μεταφοράς: Οι αγωγοί και οι κλάδοι πίεσης σχεδιασμού άνω των 19 barg, οι εγκαταστάσεις μετρήσεων, συμπίεσης και αποσυμπίεσης, ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις ελέγχου και συντήρησης, που απαιτούνται για τη μεταφορά Φυσικού Αερίου από τα σημεία έγχυσης προς άλλο Σύστημα Φυσικού Αερίου, Δίκτυο Διανομής ή εγκαταστάσεις Πελατών.

28. Σύστημα Φυσικού Αερίου (Σ.Φ.Α.): Τα συστήματα Μεταφοράς, οι Εγκαταστάσεις Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, οι Εγκαταστάσεις Αποθήκευσης καθώς και οι εγκαταστάσεις παραλαβής συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου, περιλαμβανομένου του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων ελέγχου.

29. Φυσικό Αέριο: Το καύσιμο αέριο που εξάγεται από γεωλογικούς σχηματισμούς και αποτελείται κυρίως από μεθάνιο (τουλάχιστον 75% σε αναλογία γραμμομορίων) και από υδρογονάνθρακες υψηλότερου μοριακού βάρους και ενδεχομένως από μικρές ποσότητες αζώτου, διοξειδίου του άνθρακα, οξυγόνου και ίχνη άλλων ενώσεων και στοιχείων, στο οποίο μπορεί να έχουν προστεθεί και οσμητικές ουσίες. Ως Φυσικό Αέριο νοείται το ανωτέρω μίγμα σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν περιέλθει, με μεταβολή των φυσικών συνθηκών, όπως συμπίεση, ψύξη ή οποιαδήποτε άλλη μεταβολή, συμπεριλαμβανομένης της υγροποίησης (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο - Υ.Φ.Α.).

30. Χρήστης: Οποιοσδήποτε δικαιούται να συνάπτει συμβάσεις για τη χρήση Συστήματος Φυσικού Αερίου.

¶ρθρο 3

Γενικές αρχές - Αρμοδιότητες Ρ.Α.Ε.

1. Ο Υπουργός Ανάπτυξης και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) ασκούν τις αρμοδιότητες που τους ανατίθενται με το νόμο αυτό και τις πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του, με τρόπο που:

α) Διαφυλάσσεται η τακτική και ασφαλής παροχή του Φυσικού Αερίου, σύμφωνα με τη οικονομικά βέλτιστη από τις διαθέσιμες τεχνολογίες.

β) Προστατεύεται το περιβάλλον από τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων Φυσικού Αερίου, διασφαλίζεται η ενεργειακή αποδοτικότητα, η προστασία του κλίματος και η βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη.

γ) Διαφυλάσσεται η ασφάλεια εφοδιασμού και το αδιάλειπτο της τροφοδοσίας σε Φυσικό Αέριο.

δ) Προάγεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός στην αγορά Φυσικού Αερίου και η εύρυθμη λειτουργία αυτής, σύμφωνα με το ισχύον εθνικό και κοινοτικό δίκαιο.

ε) Προστατεύονται τα συμφέροντα των Πελατών και ιδιαίτερα των ευάλωτων καταναλωτών, ιδίως σε σχέση με τις τιμές, τους όρους Προμήθειας, την αξιόπιστη παροχή, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και ασκείται αποτελεσματικά το δικαίωμά τους να επιλέγουν προμηθευτή.

στ) Προάγεται η εφαρμογή ενεργειακά αποδοτικών και οικονομικά αποτελεσματικών μεθόδων και πρακτικών από τους κατόχους αδειών, καθώς και η ενεργειακά αποδοτική και οικονομικά αποτελεσματική χρήση του Φυσικού Αερίου που προμηθεύονται οι Πελάτες.

ζ) Λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες, στις οποίες προβαίνουν οι κάτοχοι αδειών για την έρευνα, ανάπτυξη και χρήση νέων τεχνικών, μεθόδων και διαδικασιών κατά την άσκηση δραστηριότητας Φυσικού Αερίου.

2. Η Ρ.Α.Ε., στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία, παρακολουθεί και ελέγχει τη λειτουργία της αγοράς Φυσικού Αερίου, εκπονεί μελέτες, συντάσσει, δημοσιεύει και υποβάλλει στα αρμόδια όργανα εκθέσεις, προβαίνει σε συστάσεις και εισηγείται στα αρμόδια όργανα τη λήψη νομοθετικών, διοικητικών ή άλλων μέτρων, για την τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού, την προστασία των καταναλωτών και την εκπλήρωση υποχρεώσεων παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ρ.Α.Ε. έχει ιδίως τις εξής αρμοδιότητες:

α) Γνωμοδοτεί για τη χορήγηση των αδειών που εκδίδονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού, διοργανώνει, παρακολουθεί και ελέγχει τις διαδικασίες χορήγησης των αδειών και τον τρόπο άσκησης των δικαιωμάτων που παρέχονται από αυτές, διασφαλίζοντας την τήρηση των αρχών της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και της ίσης μεταχείρισης.

β) Τηρεί Μητρώο Αδειών, στο οποίο καταχωρίζει τις άδειες που χορηγούνται από τον Υπουργό Ανάπτυξης.

γ) Τηρεί το Μητρώο Χρηστών του Ε.Σ.Φ.Α.

δ) Συλλέγει από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται στην αγορά Φυσικού Αερίου, οργανώνει και επεξεργάζεται τα τεχνικά, τα οικονομικά, τα λογιστικά, τα εμπορικά και άλλα συναφή στοιχεία ή πληροφορίες που είναι αναγκαία για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της, διασφαλίζοντας τον εμπιστευτικό χαρακτήρα των εμπορικών πληροφοριών.

ε) Καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών εξισορρόπησης φορτίου, για την ασφαλή, αποτελεσματική και αξιόπιστη λειτουργία των Συστημάτων Φυσικού Αερίου. Για το σκοπό αυτόν εγκρίνει, μεταξύ άλλων, ετήσιο πρόγραμμα εξισορρόπησης φορτίου.

στ) Καταρτίζει τον Κανονισμό Τιμολόγησης και γνωμοδοτεί για τα τιμολόγια πρόσβασης σε Συστήματα Φυσικού Αερίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31.

ζ) Παρακολουθεί και ελέγχει την άσκηση των δραστηριοτήτων των Διαχειριστών Συστημάτων Φυσικού Αερίου, για την τήρηση των όρων των Αδειών τους και μπορεί να επιβάλει στους Διαχειριστές Συστημάτων Φυσικού Αερίου την υποχρέωση, κατά την παροχή των υπηρεσιών τους, να προβαίνουν σε κάθε αναγκαία ενέργεια ή τροποποίηση των όρων και προϋποθέσεων παροχής πρόσβασης σε Σύστημα Φυσικού Αερίου, προκειμένου να τηρείται η αρχή της ίσης μεταχείρισης.

η) Παρακολουθεί και ελέγχει τον αποτελεσματικό διαχωρισμό των λογαριασμών, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχουν διασταυρούμενες επιδοτήσεις μεταξύ των Βασικών Δραστηριοτήτων Φυσικού Αερίου καθώς και της Προμήθειας Φυσικού Αερίου.

θ) Επιβάλλει στους παραβάτες του νόμου αυτού και των πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν καταγγελίας, διοικητικές κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36.

ι) Παρακολουθεί την εφαρμογή μηχανισμών διαχείρισης της συμφόρησης και εγκρίνει συγκεκριμένα μέτρα για την άρση της συμφόρησης ύστερα από εισήγηση του Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου.

ια) Παρακολουθεί και ελέγχει τη διαχείριση και κατανομή του δυναμικού διασύνδεσης και συνεργάζεται, για το σκοπό αυτόν, με τις ρυθμιστικές αρχές των κρατών μελών με τα οποία υφίσταται διασύνδεση.

ιβ) Παρακολουθεί και ελέγχει τη λειτουργία της Ε.Α.Φ.Α. κατά το άρθρο 29 και δημοσιεύει ετήσια έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα της παρακολούθησης αυτής.

ιγ) Συμβάλλει με, κάθε τρόπο, στην ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς Φυσικού Αερίου και στην προαγωγή του ελεύθερου ανταγωνισμού σε αυτή, συνεργαζόμενη με τις ρυθμιστικές αρχές των κρατών μελών και άλλες ρυθμιστικές αρχές, ιδίως στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ιδ) Εκδίδει μη δεσμευτικές προς τρίτους οδηγίες και κατευθύνσεις, σχετικά με θέματα που εμπίπτουν στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της και τον τρόπο άσκησης αυτών, προκειμένου να διασφαλίζεται η ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου του νόμου αυτού και η πληρέστερη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων.

3. Στη μόνιμη διαιτησία της Ρ.Α.Ε. που οργανώθηκε κατά το άρθρο 24 του Κανονισμού Εσωτερικής Διαχείρισης και Λειτουργίας της Ρ.Α.Ε. (π.δ. 139/2001, ΦΕΚ Α’ 121) υπάγεται και η επίλυση διαφορών που ανακύπτουν, λόγω της άσκησης δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το Φυσικό Αέριο, συμπεριλαμβανόμενων και διαφορών μεταξύ Πελατών και Επιχειρήσεων Φυσικού Αερίου.

¶ρθρο 4

Παρακολούθηση της ασφάλειας εφοδιασμού

1. Η Ρ.Α.Ε. παρακολουθεί την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας σε Φυσικό Αέριο και, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας αυτής, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία που παρέχονται από τον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., τους Πελάτες και τις Επιχειρήσεις Φυσικού Αερίου, εξετάζει και αξιολογεί όλα τα αναγκαία στοιχεία, όπως την προσφορά και ζήτηση Φυσικού Αερίου, τις υφιστάμενες συμβάσεις, τις διαθέσιμες πηγές προμήθειας φυσικού αερίου και το προβλεπόμενο πρόσθετο δυναμικό εγκαταστάσεων, εισηγείται τα κατάλληλα μέτρα και διατυπώνει συστάσεις για την ασφάλεια εφοδιασμού.

2. Η Ρ.Α.Ε., λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενη σχετική έκθεση του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., δημοσιεύει κάθε έτος έκθεση, στην οποία συνοψίζονται οι παρατηρήσεις και οι εισηγήσεις της, σχετικά με την ασφάλεια εφοδιασμού. Η έκθεση αυτή υποβάλλεται στον Υπουργό Ανάπτυξης και διαβιβάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

¶ρθρο 5

Υποχρεώσεις Επιχειρήσεων Φυσικού Αερίου

Οι Επιχειρήσεις Φυσικού Αερίου οφείλουν να:

α) Τηρούν τις διατάξεις του νόμου αυτού και των πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του, καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στις άδειές τους.

β) Τηρούν τις αρχές της ίσης μεταχείρισης, της αμεροληψίας και της μη διάκρισης των Χρηστών και των Πελατών, ιδίως για τις υπηρεσίες που παρέχουν υπό καθεστώς αποκλειστικών δικαιωμάτων.

γ) Λειτουργούν και παρέχουν τις υπηρεσίες τους κατά τρόπο ώστε, να προάγεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός στην αγορά Φυσικού Αερίου, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που τους ανατίθενται.

δ) Παρέχουν στον Υπουργό Ανάπτυξης και στη Ρ.Α.Ε., εντός τακτής προθεσμίας, τις πληροφορίες που τους ζητούνται στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων τους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου

¶ρθρο 6

Ορισμός

1. Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (Ε.Σ.Φ.Α.) είναι το Σύστημα Φυσικού Αερίου το οποίο περιλαμβάνει:

α. Το υφιστάμενο, κατά την έκδοση του νόμου αυτού, Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου εντός της Ελληνικής επικράτειας, όπως ορίζεται στην περίπτωση δ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του ν. 2364/1995 (ΦΕΚ Α’ 252) όπως ισχύει, αποτελούμενο από τον κεντρικό αγωγό και τους κλάδους του, τους προγραμματισμένους μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού προς κατασκευή, κλάδους πίεσης σχεδιασμού άνω των 19 barg, τις εγκαταστάσεις μέτρησης, ρύθμισης, συμπίεσης και αποσυμπίεσης, το σύστημα ελέγχου λειτουργίας, επικοινωνιών και τηλεχειρισμού, τα Κέντρα Λειτουργίας και Συντήρησης, τα κέντρα ελέγχου κατανομής φορτίου και γενικά τις εγκαταστάσεις που αποτελούν στοιχεία της λειτουργίας και της υποστήριξης του Συστήματος Μεταφοράς, καθώς και τα υφιστάμενα σημεία εισόδου του μετρητικού σταθμού Σιδηροκάστρου και Αγίας Τριάδας Μεγάρων Αττικής και το προγραμματισμένο προς κατασκευή, σημείο εισόδου στους Κήπους Έβρου.

β. Την Εγκατάσταση Υ.Φ.Α. στη νήσο Ρεβυθούσα και την προγραμματισμένη αναβάθμισή της.

γ. Τις εγκαταστάσεις, υποδομές ή χώρους αποθήκευσης και επανεισαγωγής Φυσικού Αερίου στο Σύστημα Μεταφοράς.

2. Στο Ε.Σ.Φ.Α. εντάσσονται τα έργα επέκτασης και ενίσχυσης του Συστήματος Μεταφοράς που υλοποιούνται σύμφωνα με εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 10.

3. Δεν περιλαμβάνονται στο Ε.Σ.Φ.Α. εγκαταστάσεις συμπίεσης Φυσικού Αερίου, για τελική χρήση, από κινητήρες οχημάτων.

4. Ως προγραμματισμένες, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, επεκτάσεις και ενισχύσεις του Ε.Σ.Φ.Α. νοούνται όσες έχουν εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε.. Εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, η Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε. συντάσσει πλήρη κατάλογο των προγραμματισμένων επεκτάσεων και ενισχύσεων του Ε.Σ.Φ.Α., ο οποίος εγκρίνεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης, μετά από σύμφωνη γνώμη της Ρ.Α.Ε. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

¶ρθρο 7

Διαχείριση Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου

1. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, το αργότερο μέχρι την 15-11-2006 συνιστάται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε.» (Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε.), η οποία λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και διέπεται από τις διατάξεις του νόμου αυτού και συμπληρωματικά από τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920 (ΦΕΚ Α’ 144), εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις διατάξεις του ανωτέρω προεδρικού διατάγματος.

2. Το καταστατικό του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. καταρτίζεται σύμφωνα με το άρθρο 2 του κ.ν. 2190/1920 και εγκρίνεται με το προεδρικό διάταγμα που προβλέπεται στην παράγραφο 1.

3. Στον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. μεταβιβάζεται, από τη Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε., με απόσπαση, ο κλάδος του Ε.Σ.Φ.Α., κατά παρέκκλιση των διατάξεων της περίπτωσης ε’ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 2166/1993 (ΦΕΚ Α’ 137). Με τη μεταβίβαση στον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. του ανωτέρω κλάδου, αυτός αποκτά πλήρες και αποκλειστικό δικαίωμα στη λειτουργία, διαχείριση, εκμετάλλευση και ανάπτυξη του Ε.Σ.Φ.Α.. Ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. δεν επιτρέπεται να μεταβιβάζει ή να εκχωρεί σε τρίτον, οποιοδήποτε δικαίωμα έχει στο Ε.Σ.Φ.Α. Απαγορεύεται η συμμετοχή του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής και της προμήθειας φυσικού αερίου, καθώς και στους τομείς της παραγωγής και της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. ενεργεί ως Αυτοπαραγωγός, κατά τις διατάξεις του ν. 2773/1999 (ΦΕΚ Α’ 286).

4. Η απόσπαση του κλάδου ο οποίος εισφέρεται, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην προηγούμενη παράγραφο πραγματοποιείται με τη διαδικασία και τους όρους που περιέχονται στα άρθρα 1 έως και 5 του ν. 2166/1999, με τις ακόλουθες παρεκκλίσεις:

α) Επιχορηγήσεις παγίων επενδύσεων, οι οποίες απεικονίζονται στον ισολογισμό της Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε. είτε στο κεφάλαιο είτε στο λογαριασμό ‘’επιχορηγήσεις παγίων επενδύσεων’’, μπορεί να μεταφέρονται στον Δ.Ε.Σ.Φ.Α Α.Ε. και δεν φορολογούνται κατά το χρόνο της εισφοράς.

β) Η σύσταση του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. απαλλάσσεται από το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου που προβλέπεται από τα άρθρα 17 επ. του ν. 1676/1986 (ΦΕΚ Α’ 204).

γ) Δεν απαιτείται να υποβληθούν στην οικεία Δ.Ο.Υ. οι μηδενικές δηλώσεις Φόρου Μεταβίβασης ακινήτων και αυτοκινήτων.

δ) Η Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε. και ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής αναλογικών και παγίων συμβολαιογραφικών δικαιωμάτων για κάθε πράξη που απαιτείται συμβολαιογραφικός τύπος, όπως η σύσταση-ίδρυση του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., η σύνταξη και η τροποποίηση καταστατικών, η κατάρτιση της σύμβασης απόσπασης και εισφοράς του κλάδου. Τα λοιπά συμβολαιογραφικά δικαιώματα περιορίζονται στο ήμισυ των προβλεπομένων από την κείμενη νομοθεσία. Για τις ανωτέρω συμβολαιογραφικές πράξεις δεν καταβάλλονται φόροι ή τέλη. Κατά τη σύνταξη και υπογραφή των σχετικών πράξεων δεν απαιτείται παράσταση δικηγόρου.

ε) Η μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, περιλαμβανομένης της μεταβίβασης εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ακίνητα, αυτοκίνητα και άλλα κινητά, συντελείται αυτοδικαίως, με μόνη την καταχώριση στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών της σύμβασης απόσπασης και του καταστατικού του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. Δεν απαιτούνται οποιεσδήποτε κανονιστικές ή διοικητικές εγκρίσεις, βεβαιώσεις, υπεύθυνες δηλώσεις, πιστοποιητικά και σχεδιαγράμματα για τη μεταβίβαση ακινήτων, ακόμη και αυτών που έχουν αποκτηθεί με αναγκαστική απαλλοτρίωση ή βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης, γενικής ή ειδικής, διάταξης. Μεταγραφές και λοιπές, κατά τις κείμενες διατάξεις, απαιτούμενες καταχωρίσεις για τη μεταβίβαση εμπραγμάτων δικαιωμάτων, έχουν διαπιστωτικό χαρακτήρα και διενεργούνται εντός δύο (2) ετών από την καταχώριση στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών της σύμβασης απόσπασης και του καταστατικού του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε τέλους ή δικαιώματος τρίτου, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών, των παγίων και αναλογικών δικαιωμάτων, επιδομάτων ή άλλων τελών υπέρ αμίσθων και εμμίσθων υποθηκοφυλάκων.

στ) Αποθεματικά κερδών της Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε., τα οποία μεταφέρονται στον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., δεν υπόκεινται σε φορολογία κατά το χρόνο της εισφοράς, εφόσον απεικονιστούν σε ειδικούς λογαριασμούς του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε.. Διαφορές αναπροσαρμογής της αξίας λοιπών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αφορούν τον εισφερόμενο κλάδο και απεικονίζονται στην καθαρή θέση της Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε., δεν φορολογούνται κατά το χρόνο της εισφοράς και μεταφέρονται στον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε.. Η αξία των ακινήτων τα οποία απεικονίζονται στην καθαρή θέση της μητρικής εταιρίας που αποκτήθηκαν χωρίς καταβολή τιμήματος και αφορούν τον εισφερόμενο κλάδο, δεν φορολογείται κατά το χρόνο της εισφοράς και μεταφοράς των ακινήτων αυτών στον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε..

ζ) Ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. υποκαθίσταται σε όλα εν γένει τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις έννομες σχέσεις της Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε. που αφορούν τον εισφερόμενο κλάδο και η μεταβίβαση αυτή εξομοιώνεται με καθολική διαδοχή. Με τη σύσταση του Δ.Ε.ΣΦ.Α. Α.Ε., η Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε. απαλλάσσεται από κάθε υποχρέωση έναντι οποιουδήποτε τρίτου, περιλαμβανομένου του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, ως προς τις οποίες υποκαθίσταται κατά τα ανωτέρω, ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε.. Ομοίως απαλλάσσεται και από υποχρεώσεις, τίτλους ή δικαιώματα που τυχόν είναι αμεταβίβαστα, με νόμο ή σύμβαση. Οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται αυτοδικαίως από τον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., χωρίς να διακόπτονται βιαίως και να απαιτείται, για την συνέχιση ή την επανάληψή τους, οποιαδήποτε διατύπωση ή δήλωση εκ μέρους του.

η) Κάθε μορφής διοικητικές άδειες και εγκρίσεις που έχουν χορηγηθεί στη Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε. σχετικά με τον κλάδο Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, μεταβιβάζονται αυτοδικαίως στον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε.

5. Το μετοχικό κεφάλαιο του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. ανέρχεται στο ποσό της αξίας του κλάδου που θα εκτιμηθεί, θα αποσπαστεί και θα εισφερθεί από τη Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε.. Με το προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται κατά την παράγραφο 1, το μετοχικό κεφάλαιο το οποίο προσδιορίζεται κατά το προηγούμενο εδάφιο, θα ορισθεί ως μετοχικό κεφάλαιο του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. και θα καλυφθεί από τη Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε., κατά ποσοστό 100%.

Για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών από τη σύσταση του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. και ανεξάρτητα από την μετοχική σύνθεση της Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε., τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. διορίζονται και ανακαλούνται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης. Με όμοια απόφαση ορίζονται και ανακαλούνται ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και ο διευθύνων σύμβουλος του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε..

6. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. πρέπει να είναι ανεξάρτητα και να μη συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, έργου ή εντολής με επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της Παραγωγής, Διανομής και Προμήθειας Φυσικού Αερίου, καθώς και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

7. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, που εκδίδεται μετά από γνώμη της Ρ.Α.Ε., εγκρίνεται ο Κώδικας Δεοντολογίας που καταρτίζεται από τον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε.. Με τον Κώδικα Δεοντολογίας καθορίζονται οι υποχρεώσεις του προσωπικού και της διοίκησης του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., σύμφωνα με όσα ορίζονται στην ¶δεια Κυριότητας και Διαχείρισης του Ε.Σ.Φ.Α., για την αποφυγή μεροληπτικής συμπεριφοράς που αφορά την πρόσβαση τρίτων στο Ε.Σ.Φ.Α., τα μέτρα για την εφαρμογή του ανωτέρω κώδικα και ο τρόπος και τα μέσα παρακολούθησης της τήρησής του. Μέχρι την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους, ο Δ.Ε.ΣΦ.Α Α.Ε. υποβάλλει στη Ρ.Α.Ε. έκθεση, στην οποία περιγράφονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί σχετικά με την τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας. Η έκθεση αυτή δημοσιεύεται από τον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., όπως ορίζεται στην απόφαση έγκρισης του Κώδικα Δεοντολογίας. Με βάση την έκθεση, η Ρ.Α.Ε. αξιολογεί κάθε έτος την ανεξαρτησία του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. και μπορεί να προτείνει μέτρα για την περαιτέρω διασφάλιση της ανεξαρτησίας του.

8. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, η οποία εκδίδεται κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό Αδειών, που προβλέπεται στο άρθρο 34, εντός τριών μηνών από την ίδρυση του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., χορηγείται σε αυτόν ¶δεια Κυριότητας και Διαχείρισης του Ε.Σ.Φ.Α., με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις άσκησης της δραστηριότητάς του. Με βάση την ¶δεια Κυριότητας και Διαχείρισης του Ε.Σ.Φ.Α., ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. διεκπεραιώνει τη μεταφορά και την αποθήκευση Φυσικού Αερίου, καθώς και την αεριοποίηση Υ.Φ.Α. και είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία, την εξασφάλιση της συντήρησης και την ανάπτυξη του ΕΣ.Φ.Α..

9. Με την ¶δεια Κυριότητας και Διαχείρισης του Ε.Σ.Φ.Α. καθορίζονται και τα αναγκαία μέτρα διασφάλισης της ανεξαρτησίας του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. έναντι της Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε., με βάση τα εξής κριτήρια:

α) Τα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση του Ε.Σ.Φ.Α., δεν μπορούν να συμμετέχουν σε διαρθρωτικές δομές της Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε.

β) Διασφαλίζεται ότι λαμβάνονται υπόψη τα επαγγελματικά συμφέροντα των προσώπων που είναι υπεύθυνα για τη διαχείριση του Ε.Σ.Φ.Α., προκειμένου τα πρόσωπα αυτά να ενεργούν με ανεξαρτησία έναντι της Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε.

γ) Ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν τους πόρους οι οποίοι είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του δικτύου, χωρίς να αποκλείονται κατάλληλοι συντονιστικοί μηχανισμοί ώστε να προστατεύονται τα οικονομικά δικαιώματα και τα δικαιώματα εποπτείας της διαχείρισης, τα οποία διατηρεί η Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε., όσον αφορά την απόδοση των πόρων του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε.. Η Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε. μπορεί να εγκρίνει ιδίως το ετήσιο σχέδιο χρηματοδότησης ή ισοδύναμο μέσο του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. και να θέτει συνολικά όρια για τα επίπεδα της χρέωσης του. Δεν επιτρέπεται στη Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε. να δίνει εντολές για την καθημερινή λειτουργία ή τη λήψη αποφάσεων που αφορούν την κατασκευή ή την αναβάθμιση των γραμμών μεταφοράς, οι οποίες δεν υπερβαίνουν τους όρους του εγκεκριμένου χρηματοδοτικού σχεδίου ή οποιουδήποτε ισοδύναμου μέσου.

10. Ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. ασκεί τη διαχείριση του Ε.Σ.Φ.Α. από την σύστασή του και πριν από τη χορήγηση της ¶δειας κατά την παράγραφο 9, τηρώντας τις διατάξεις του νόμου αυτού. Μέχρι τη σύσταση του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., η Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε. διαχειρίζεται το Ε.Σ.Φ.Α. σύμφωνα με το νόμο.

11. Η Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε. μετά την σύσταση του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., εξαιρείται από την εφαρμογή των διατάξεων:

α) για την ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων δημοσίων έργων, δημοσίων προμηθειών, δημοσίων υπηρεσιών, εκπόνησης μελετών, περιλαμβανομένων και των διατάξεων που καθορίζουν τα κατώτατα όρια αμοιβών για μελέτες έργων,

β) της παραγράφου 7 του π.δ. 774/1980 (ΦΕΚ Α’ 189), όπως ισχύουν κάθε φορά.

12. Το προσωπικό της Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε. που υπηρετεί κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου και μεταφέρεται προς ένταξη στον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. με τις αντίστοιχες θέσεις που κατέχει διατηρεί τους ίδιους όρους εργασίας που προβλέπονται στην Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ορίζει τους Όρους Αμοιβής και Εργασίας του προσωπικού της Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε., στον Εσωτερικό Κανονισμό Εργασίας, στην Πολιτική Προσωπικού και τα δικαιώματα που απορρέουν από την ήδη δημιουργηθείσα πρακτική (επιχειρησιακή συνήθεια) της Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε. Ομοίως, εξακολουθούν να ισχύουν για το ανωτέρω προσωπικό, με τους ίδιους όρους, τα πρόσθετα ασφαλιστικά προγράμματα, όπως αποταμιευτικό πρόγραμμα, καθώς και τα προγράμματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ασφάλειας ζωής. Η προϋπηρεσία που έχει αναγνωρισθεί από τη Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε. αναγνωρίζεται πλήρως για όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή και δεν επιτρέπεται βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, καθορίζονται τα κριτήρια, η διαδικασία και κάθε λεπτομέρεια για τη μεταφορά και ένταξη προσωπικού της Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε. στον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε..

13. Με αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε που λαμβάνονται μετά την ίδρυση του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε.: α) προσδιορίζονται ο αριθμός των θέσεων και οι ειδικότητες του προσωπικού που προσλαμβάνεται για τις ανάγκες της και β) μπορεί να προσλαμβάνονται έως δέκα (10) σύμβουλοι ή ειδικοί συνεργάτες με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη ειδικών αναγκών της.

Οι ανωτέρω αποφάσεις υπόκεινται στην έγκριση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης και οι προσλήψεις που αναφέρονται στις περιπτώσεις α’ και β’ στον έλεγχο νομιμότητας του Α.Σ.Ε.Π..

14. Η Δ.Ε.Π.Α Α.Ε., με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 7, μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. και αντιστρόφως, έναντι εύλογης αμοιβής, χωρίς περιορισμό ως προς τη διάρκεια, τη φύση και το αντικείμενό τους. Η παροχή αυτών των υπηρεσιών μπορεί να ανατίθενται από τις ανωτέρω εταιρείες σε τρίτους με τους όρους και τις προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου. Το προσωπικό που απασχολείται για την παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών, δεν συνδέεται με οποιαδήποτε έννομη σχέση με την αναθέτουσα εταιρεία και δεν αποκτά έναντι αυτής οποιοδήποτε δικαίωμα.

¶ρθρο 8

Δικαιώματα και υποχρεώσεις Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε.

1. Ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. λειτουργεί, συντηρεί, διαχειρίζεται, εκμεταλλεύεται και αναπτύσσει το Ε.Σ.Φ.Α. και τις διασυνδέσεις του, προκειμένου το Ε.Σ.Φ.Α. να είναι οικονομικά αποδοτικό, τεχνικά άρτιο και ολοκληρωμένο και να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των Χρηστών σε Φυσικό Αέριο, κατά τρόπο ασφαλή, επαρκή, αξιόπιστο και οικονομικά αποδοτικό.

2. Στο πλαίσιο των ανωτέρω υποχρεώσεων ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε.:

α) Παρέχει στους Χρήστες πρόσβαση στο Ε.Σ.Φ.Α. με τον πλέον οικονομικό, διαφανή και άμεσο τρόπο και για όσο διάστημα επιθυμούν, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του Ε.Σ.Φ.Α.. Για το σκοπό αυτόν συνάπτει με τους Χρήστες Συμβάσεις Μεταφοράς, Συμβάσεις Χρήσης Εγκατάστασης Υ.Φ.Α. και Συμβάσεις Χρήσης Εγκατάστασης Αποθήκευσης, σύμφωνα με πρότυπες συμβάσεις οι οποίες καταρτίζονται και δημοσιεύονται από τον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. στην ιστοσελίδα του, μετά από έγκριση της Ρ.Α.Ε.. Ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. μπορεί να αρνηθεί την παροχή πρόσβασης στο Ε.Σ.Φ.Α. μόνον για λόγους έλλειψης μεταφορικής ικανότητας, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κώδικα Διαχείρισης του Ε.Σ.Φ.Α. ή αν η πρόσβαση στο Σύστημα ενδέχεται να εμποδίζει τον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας που του έχουν ανατεθεί. Η άρνηση παροχής πρόσβασης αιτιολογείται ειδικά και ενημερώνεται σχετικά ο ενδιαφερόμενος Χρήστης και η Ρ.Α.Ε..

β) Προγραμματίζει τις παραδόσεις Φυσικού Αερίου στο Ε.Σ.Φ.Α. και τις παραλαβές Φυσικού Αερίου από αυτό, κατανέμει το φορτίο στους Χρήστες και μεριμνά για την εξασφάλιση της ποιότητας του Φυσικού Αερίου.

γ) Έχει την ευθύνη για την εξισορρόπηση του φορτίου του Ε.Σ.Φ.Α., κατά τα οριζόμενα στον Κώδικα Διαχείρισης αυτού. Για το σκοπό αυτόν μπορεί να συνάπτει, κατόπιν διαγωνισμού, με βάση διαδικασίες διαφανείς, που δεν εισάγουν διακρίσεις και βασίζονται στους κανόνες της αγοράς, συμβάσεις με Προμηθευτές για την προμήθεια και παράδοση φυσικού αερίου. Τις συμβάσεις αυτές συνομολογεί μετά την έγκριση του ετησίου προγράμματος εξισορρόπησης φορτίου από τη Ρ.Α.Ε. και να επιβάλλει στους Χρήστες χρεώσεις για την κάλυψη των δαπανών του για την εξισορρόπηση φορτίου του Ε.Σ.Φ.Α., όπως προβλέπεται στον Κώδικα Διαχείρισης αυτού. Ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. τηρεί χωριστό λογαριασμό εξισορρόπησης φορτίου.

δ) Εισπράττει το τέλος ασφάλειας εφοδιασμού από τους Χρήστες και τηρεί χωριστό λογαριασμό για τις δραστηριότητες αυτές, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού.

ε) Εφαρμόζει μηχανισμούς διαχείρισης της συμφόρησης στα σημεία εισόδου και εξόδου, οι οποίοι βασίζονται, κατά το δυνατόν, σε μηχανισμούς της αγοράς, σύμφωνα με διαφανή κριτήρια όπως ορίζεται στον Κώδικα Διαχείρισης του Ε.Σ.Φ.Α., προκειμένου να προάγεται ο ανταγωνισμός, χωρίς διακρίσεις μεταξύ Χρηστών ή κατηγοριών Χρηστών. Δημοσιεύει ιστορικά στοιχεία και προβλέψεις ροών σε κάθε σημείο εισόδου και εξόδου για τα επόμενα έτη, προκειμένου να ενημερώνονται οι Χρήστες για την πιθανότητα συμφόρησης. Ενημερώνει τη Ρ.Α.Ε., σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Διαχείρισης του Ε.Σ.Φ.Α., όταν η ζήτηση για δέσμευση μεταφορικής ικανότητας σε σημείο εισόδου ή εξόδου δημιουργεί εύλογα πιθανότητα συμφόρησης στο σημείο αυτό. Τηρεί χωριστό λογαριασμό για τη διαχείριση της συμφόρησης, το πιστωτικό υπόλοιπο του οποίου συνυπολογίζεται κατά τον καθορισμό του τιμολογίου χρήσης του Ε.Σ.Φ.Α., όπως προβλέπεται στον Κανονισμό Τιμολόγησης.

στ) Μεριμνά για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών σύμφωνα με το άρθρο 14.

ζ) Συντάσσει κάθε έτος και δημοσιεύει αναλυτική έκθεση για τη λειτουργία του Ε.Σ.Φ.Α., για τις μεταβολές των τεχνικών χαρακτηριστικών του Συστήματος, τη δέσμευση μεταφορικής ικανότητας, την εξισορρόπηση φορτίου, το επίπεδο και την ποιότητα συντήρησης, τη συμφόρηση και τη διαχείρισή της, τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και την αντιμετώπισή τους.

η) Τηρεί Μητρώο Κατόχων Δεσμευμένης Μεταφορικής Ικανότητας.

θ) Επιτρέπει τη Δηλούμενη Διαμετακόμιση που προβλέπεται στο άρθρο 23 και ελέγχει την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή.

ι) Συνάπτει συμφωνίες με τους Διαχειριστές Α.Σ.Φ.Α., Δικτύων Διανομής, καθώς και Συστημάτων Φυσικού Αερίου που είναι εγκατεστημένα εκτός της Ελληνικής επικράτειας, με σκοπό την ενίσχυση της μεταξύ τους διαλειτουργικότητας, την ανταλλαγή πληροφοριών και την αμοιβαία συνεργασία.

ια) Παρέχει τις υπηρεσίες του με διαφάνεια, αμεροληψία και χωρίς διακρίσεις μεταξύ των Χρηστών ή των κατηγοριών των Χρηστών του Ε.Σ.Φ.Α., όπως διακρίσεις υπέρ των συνδεδεμένων με αυτόν επιχειρήσεων, των μετόχων τους ή των θυγατρικών εταιρειών τους.

ιβ) Παρέχει στους Διαχειριστές Α.Σ.Φ.Α. ή Δικτύων Διανομής, που συνδέονται με το Ε.Σ.Φ.Α., τις αναγκαίες πληροφορίες, για την ασφαλή, αξιόπιστη και αποδοτική λειτουργία των συνδεδεμένων εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τους κανόνες διαχείρισης και κατανομής του δυναμικού διασύνδεσης.

ιγ) Παρέχει σε κάθε Χρήστη του Ε.Σ.Φ.Α. επαρκείς πληροφορίες για τη χρήση του Συστήματος και τη δεσμευμένη μεταφορική ικανότητα, για τη διασφάλιση του ελεύθερου ανταγωνισμού, την αποτελεσματική πρόσβαση στο Ε.Σ.Φ.Α., καθώς και τη μεταφορά Φυσικού Αερίου, κατά τρόπο συμβατό με την ασφαλή, αξιόπιστη και αποδοτική λειτουργία του Ε.Σ.Φ.Α., με την επιφύλαξη τήρησης του εμπιστευτικού χαρακτήρα των εμπορικών πληροφοριών που περιέρχονται σε γνώση του κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του. Τηρεί και διαχειρίζεται για το σκοπό αυτόν το Ηλεκτρονικό Πληροφοριακό Σύστημα Ε.Σ.Φ.Α., στο οποίο δημοσιεύει τις παραπάνω πληροφορίες, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κώδικα Διαχείρισης αυτού.

ιδ) Δημοσιεύει κατάλογο των τιμολογίων χρέωσης των Χρηστών του Ε.Σ.Φ.Α. για τις παρεχόμενες σε αυτούς υπηρεσίες, ανεξαρτήτως του τρόπου θέσπισης των τιμολογίων αυτών.

ιε) Ενημερώνει τη Ρ.Α.Ε. για κάθε παράβαση που περιέρχεται σε γνώση του και αφορά διατάξεις του νόμου αυτού ή όρους άδειας, που χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ιδίου νόμου.

ιστ) Εγκαθιστά και διαχειρίζεται Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών Φυσικού Αερίου, στο οποίο καταχωρίζονται οι προτάσεις για σύναψη συμβάσεων μεταπώλησης Φυσικού Αερίου, οι προτάσεις για σύναψη συμβάσεων εκχώρησης δεσμευμένης μεταφορικής ικανότητας, οι δηλώσεις αποδοχής των προτάσεων αυτών και κάθε άλλο στοιχείο, που είναι αναγκαίο για την ολοκλήρωση των συναλλαγών στο Ε.Σ.Φ.Α., σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κώδικα Διαχείρισης αυτού.

ιζ) Μετά από έγκριση της Ρ.Α.Ε., καταρτίζει τον Κανονισμό Ηλεκτρονικού Συστήματος Συναλλαγών Φυσικού Αερίου, ο οποίος δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με τον Κανονισμό αυτόν, ρυθμίζονται κάθε λεπτομέρεια σχετική με την πρόσβαση στα στοιχεία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συναλλαγών Φυσικού Αερίου, οι όροι και η διαδικασία υποβολής και καταχώρισης, στο Σύστημα αυτό, των προτάσεων για σύναψη των συμβάσεων μεταπώλησης φυσικού αερίου και των συμβάσεων εκχώρησης δεσμευμένης μεταφορικής ικανότητας, η καταχώριση των δηλώσεων αποδοχής των προτάσεων αυτών, καθώς και θέματα τεχνικού χαρακτήρα, που αφορούν τη διαμόρφωση, την τήρηση και τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συναλλαγών Φυσικού Αερίου, ώστε να παρέχεται έγκυρη πληροφόρηση στους ενδιαφερόμενους για τη σύναψη των συμβάσεων μεταπώλησης φυσικού αερίου και εκχώρησης δεσμευμένης μεταφορικής ικανότητας και να διευκολύνεται η διαδικασία σύναψης των συμβάσεων αυτών.

ιη) Εκπληρώνει τις υποχρεώσεις παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που του ανατίθενται χάριν του γενικού οικονομικού συμφέροντος, όπως οι υπηρεσίες ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας του εφοδιασμού, τακτικής παροχής, ποιότητας και τιμών παροχής, προστασίας του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του κλίματος και ενεργειακής αποδοτικότητας. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης ορίζονται ειδικότερα οι υποχρεώσεις αυτές που πρέπει να είναι διαφανείς, αμερόληπτες και επαληθεύσιμες και να διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση των επιχειρήσεων Φυσικού Αερίου στους Πελάτες. Για την ανάκτηση δαπανών του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., που οφείλονται στην εκπλήρωση υποχρεώσεων παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας σύμφωνα με την παρούσα διάταξη, εγκρίνονται χωριστά τιμολόγια.

ιθ) Καταρτίζει τον Κώδικα Δεοντολογίας που προβλέπεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 7 εντός προθεσμίας δύο μηνών από τη χορήγηση της ¶δειας Κυριότητας και Διαχείρισης του Ε.Σ.Φ.Α..

κ) Ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα σύμφωνα με το νόμο, την ¶δεια που του χορηγείται και τους ισχύοντες Κανονισμούς και Κώδικες.

3. Με την επιφύλαξη της τήρησης των διατάξεων της περίπτωσης γ’ της παραγράφου 2, δεν επιτρέπεται η σύναψη συμβάσεων αγοράς και πώλησης Φυσικού Αερίου από τον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., καθώς και συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, με εξαίρεση την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε., σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 35 επ. του ν. 2773/1999 που αφορούν τους Αυτοπαραγωγούς.

4. Οι Χρήστες οφείλουν να παρέχουν στον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. τις αναγκαίες πληροφορίες, για να επιτυγχάνεται η ασφαλής, αξιόπιστη και αποδοτική λειτουργία του Ε.Σ.Φ.Α., υπό συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού.

¶ρθρο 9

Κώδικας Διαχείρισης Ε.Σ.Φ.Α.

1. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, ύστερα από εισήγηση του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. και σύμφωνη γνώμη της Ρ.Α.Ε., θεσπίζεται ο Κώδικας Διαχείρισης του Ε.Σ.Φ.Α., σύμφωνα με τον οποίο διενεργείται η διαχείριση, η συντήρηση και η ανάπτυξη του Ε.Σ.Φ.Α.. Ο Κώδικας αυτός δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

2. Με τον Κώδικα Διαχείρισης του Ε.Σ.Φ.Α. ρυθμίζονται ιδίως:

α) Οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι τεχνικές λεπτομέρειες και οι ελάχιστες απαιτούμενες λειτουργικές προδιαγραφές για την πρόσβαση των Χρηστών στο Ε.Σ.Φ.Α..

β) Η διαδικασία, οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί σχετικά με τη δέσμευση και αποδέσμευση μεταφορικής ικανότητας ή δυναμικότητας Εγκαταστάσεων Υ.Φ.Α. ή Αποθήκευσης από τους Χρήστες, καθώς και την περαιτέρω εκχώρηση της δεσμευμένης μεταφορικής ικανότητας ή δυναμικότητας, αντίστοιχα, σε άλλους Χρήστες.

γ) Η διαχείριση των σημείων εισαγωγής Φυσικού Αερίου στο Ε.Σ.Φ.Α..

δ) Οι όροι και οι προϋποθέσεις διενέργειας, διακοπής και απαγόρευσης της Δηλούμενης Διαμετακόμισης.

ε) Ο τρόπος διενέργειας των μετρήσεων και ο καθορισμός των προδιαγραφών ποιότητας και των συνθηκών παράδοσης και παραλαβής φυσικού αερίου.

στ) Η διαδικασία κατανομής στους Χρήστες των μετρούμενων Ποσοτήτων Φυσικού Αερίου, στα σημεία εισόδου και εξόδου του Ε.Σ.Φ.Α..

ζ) Ο προγραμματισμός και η συντήρηση του Ε.Σ.Φ.Α. και οι σχετικές υποχρεώσεις του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. και των Χρηστών.

η) Η διαδικασία κατάρτισης του Προγράμματος Ανάπτυξης του Ε.Σ.Φ.Α. και παρακολούθησης και ελέγχου της υλοποίησής του και κάθε λεπτομέρεια, σχετικά με την ανάπτυξη του Ε.Σ.Φ.Α..

θ) Οι μηχανισμοί διαχείρισης της συμφόρησης, οι σχετικές υποχρεώσεις των Χρηστών και του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. και κάθε λεπτομέρεια σχετικά με την εφαρμογή των μηχανισμών αυτών, προκειμένου η διαχείριση της συμφόρησης στα σημεία εισόδου να διενεργείται κατά τον πλέον πρόσφορο οικονομικά τρόπο, να βασίζεται, κατά το δυνατόν, σε μηχανισμούς της αγοράς, να διασφαλίζει τη βέλτιστη χρήση του Ε.Σ.Φ.Α. και να κατανέμει την υπάρχουσα μεταφορική ικανότητα στους Χρήστες που τη χρησιμοποιούν.

ι) Η διαδικασία εξισορρόπησης φορτίου, ιδίως αυτή που αφορά τη σύναψη συμβάσεων και τον προσδιορισμό του κόστους εξισορρόπησης φορτίου, ο τρόπος καθορισμού των χρεώσεων που επιβάλλονται στους Χρήστες για την ανάκτηση από τον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. του κόστους αυτού, καθώς και η διαδικασία λήψης άλλων αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή, αξιόπιστη και οικονομικά αποτελεσματική λειτουργία του Ε.Σ.Φ.Α.. Οι τιμές των παραμέτρων που υπεισέρχονται στον υπολογισμό του κόστους εξισορρόπησης φορτίου εγκρίνονται από τη Ρ.Α.Ε. και δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε..

ια) Κάθε θέμα σχετικά με τη μεταπώληση Φυσικού Αερίου το οποίο διακινείται μέσω του Ε.Σ.Φ.Α., όπως οι διαδικασίες της υποβολής, της δημοσιοποίησης στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών Φυσικού Αερίου το οποίο τηρεί ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. και της αποδοχής της πρότασης για τη σύναψη σύμβασης μεταπώλησης.

ιβ) Τα κριτήρια, με βάση τα οποία, είναι δυνατή η κατά προτεραιότητα διακοπή της τροφοδοσίας καταναλωτών για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

ιγ) Η διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των Χρηστών και του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., που μπορεί να περιλαμβάνει και την υπαγωγή των διαφορών σε διαιτησία η οποία διεξάγεται από τη Ρ.Α.Ε., σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του π.δ. 139/2001 (ΦΕΚ Α’ 121).

ιδ) Οι κανόνες που διέπουν τις συναλλαγές του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. με τους Χρήστες και ιδίως οι λογαριασμοί που πρέπει να τηρεί ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. για τις συναλλαγές αυτές.

ιε) Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών που προβλέπονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 38, καθώς και η διαδικασία κάλυψης του κόστους προμήθειας ποσοτήτων Υ.Φ.Α. που πωλούνται κατόπιν διαγωνισμού, συμπεριλαμβανομένου του σταθερού και μεταβλητού κόστους μεταφοράς των σχετικών ποσοτήτων, εφόσον οι ποσότητες αυτές αντιστοιχούν σε ρήτρες υποχρεωτικής αγοράς, ανεξαρτήτως παραλαβής μέσω του λογαριασμού ασφάλειας εφοδιασμού που προβλέπεται στο άρθρο 14.

ιστ) Ρυθμίζει τις λεπτομέρειες σχετικά με το ύψος και τις προϋποθέσεις καταβολής του οφειλόμενου ανταλλάγματος και, ιδίως, την προϋπόθεση απόδειξης μη συνδρομής πταίσματος του Προμηθευτή των Πελατών.

ιζ) Κάθε άλλο θέμα συναφές με τη ρύθμιση του τρόπου διαχείρισης, εκμετάλλευσης, συντήρησης και ανάπτυξης του ΕΣ.Φ.Α..

3. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, μετά από γνώμη της Ρ.Α.Ε., εγκρίνεται ο Κανονισμός Μετρήσεων που καταρτίζονται από τον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. κατά τα οριζόμενα στον Κώδικα Διαχείρισης του Ε.Σ.Φ.Α.. Στον Κανονισμό αυτό περιλαμβάνονται οι κανόνες, οι ελάχιστες προδιαγραφές ακρίβειας των μετρητικών διατάξεων, οι διαδικασίες, οι μέθοδοι και κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετικά με τη μέτρηση Φυσικού Αερίου:

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας εγκρίνεται ο Κανονισμός Πιστοποίησης πλοίων Υ.Φ.Α.. Ο κανονισμός αυτός καταρτίζεται από τον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. κατά τα οριζόμενα στον Κώδικα Διαχείρισης του Ε.Σ.Φ.Α. και περιλαμβάνει πληροφορίες για τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές της εκφόρτωσης ή της φόρτωσης πλοίων Υ.Φ.Α. στις Εγκαταστάσεις Υ.Φ.Α. και κάθε τεχνικό ή άλλο χαρακτηριστικό, που αφορά την έγχυση Υ.Φ.Α. στις ή από τις Εγκαταστάσεις αυτού.

4. Με απόφαση του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., ύστερα από έγκριση της Ρ.Α.Ε., ρυθμίζονται οι μεθοδολογίες, οι υπολογισμοί, οι ειδικές εγκρίσεις και οι λεπτομέρειες που απαιτούνται για την εφαρμογή του Κώδικα Διαχείρισης του Ε.Σ.Φ.Α..

5. Μέχρι τη θέσπιση του Κώδικα Διαχείρισης του Ε.Σ.Φ.Α., η διαχείριση αυτού γίνεται με βάση τις εφαρμοζόμενες διαδικασίες και πρακτικές της Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε., εκτός εάν προβλέπεται διαφορετικά στις διατάξεις του νόμου αυτού. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, ύστερα από γνώμη της Ρ.Α.Ε. και κατόπιν αναφοράς που υποβάλλεται από Χρήστη, ρυθμίζονται προσωρινώς θέματα διαχείρισης του Ε.Σ.Φ.Α., για να διασφαλίζεται ότι η διαχείριση αυτού διενεργείται με διαφανή, αντικειμενικά και αμερόληπτα κριτήρια και να επιτυγχάνεται ταυτόχρονα η ασφάλεια, η αξιοπιστία και η αποδοτικότητα του Ε.Σ.Φ.Α., χωρίς διακρίσεις μεταξύ Χρηστών.

¶ρθρο 10

Ανάπτυξη Ε.Σ.Φ.Α.

1. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατά τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Διαχείρισης του Ε.Σ.Φ.Α., ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. εκπονεί Μελέτη Ανάπτυξης του Ε.Σ.Φ.Α. για τα επόμενα δέκα (10) έτη, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως προβλέψεις μελλοντικής ζήτησης Φυσικού Αερίου και τυχόν ανάγκη εξεύρεσης νέων πηγών προμήθειας Φυσικού Αερίου, επεκτάσεων και ενισχύσεων του Ε.Σ.Φ.Α..

2. Στη Μελέτη Ανάπτυξης του Ε.Σ.Φ.Α. περιλαμβάνεται σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης του Ε.Σ.Φ.Α., με το οποίο καθορίζονται τα έργα της ανάπτυξης, της ενίσχυσης και της διασύνδεσης αυτού, τα οποία πρόκειται να κατασκευασθούν εντός χρονικού διαστήματος πέντε (5) ετών από τη θέσπιση του ανωτέρω Προγράμματος, το χρονοδιάγραμμα και ο τρόπος κατασκευής των έργων αυτών, καθώς και το προϋπολογιζόμενο κόστος τους.

3. Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Ε.Σ.Φ.Α. το οποίο καταρτίζεται από το Δ.Ε.Σ.Φ.Α Α.Ε. οριστικοποιείται και υποβάλλεται από αυτόν στον Υπουργό Ανάπτυξης και στη Ρ.Α.Ε.. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, που εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη της Ρ.Α.Ε., εγκρίνεται το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Ε.Σ.Φ.Α.. Περίληψη της απόφασης έγκρισης του Προγράμματος Ανάπτυξης του Ε.Σ.Φ.Α. δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

4. Ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. υποχρεούται να εκτελεί το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Ε.Σ.Φ.Α. με βάση τους εγκεκριμένους Κανονισμούς Προμηθειών και Έργων του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., οι οποίοι εκδίδονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης. Μέχρι την έκδοση των Κανονισμών αυτών, ισχύουν οι Κανονισμοί Προμηθειών και Έργων της Δ.Ε.Π.Α. Α.Ε..

5. Κατά την κατάρτιση του Προγράμματος Ανάπτυξης του Ε.Σ.Φ.Α., λαμβάνονται υπόψη ιδίως:

α) Η ανάγκη κάλυψης της ζήτησης Φυσικού Αερίου, εκπλήρωσης υποχρεώσεων παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας και διασφάλισης του εφοδιασμού, κατά τρόπο αξιόπιστο.

β) Η βελτίωση της αποδοτικότητας του Ε.Σ.Φ.Α. και η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του, με στόχο την πρόληψη συμφορήσεων, καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, πρόσβασης ή απαγόρευσης διαμετακόμισης.

γ) Η τροφοδοσία νέων περιοχών με φυσικό αέριο και η διασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης νέων Χρηστών.

δ) Η προστασία του περιβάλλοντος.

ε) Η βιωσιμότητα των έργων που εντάσσονται στο Πρόγραμμα και η δυνατότητα χρηματοδότησής τους, εκτός του πλαισίου του Προγράμματος Ανάπτυξης.

στ) Οι στόχοι περιφερειακής ανάπτυξης.

¶ρθρο 11

Τεχνικοί κανόνες

Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 39/2001 (ΦΕΚ Α’ 28), με το οποίο ενσωματώθηκαν οι Οδηγίες 1998/34/ΕΚ (ΕΕΕΚ L. 204/37) και 1998/48/ΕΚ (ΕΕΕΚ L. 217/1998), θεσπίζονται αντικειμενικά κριτήρια τεχνικής ασφαλείας και τεχνικοί κανόνες που ορίζουν τις ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές σχεδιασμού και λειτουργίας, για την κατασκευή και τη σύνδεση με το Ε.Σ.Φ.Α., των εγκαταστάσεων Υ.Φ.Α., των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, άλλων δικτύων μεταφοράς και δικτύων διανομής, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφαλής λειτουργία και διαλειτουργικότητα των εγκαταστάσεων αυτών.

¶ρθρο 12

Δέσμευση δυναμικότητας ΕΣ.Φ.Α.

1. Για τη δέσμευση δυναμικότητας του Ε.Σ.Φ.Α. συνάπτονται συμβάσεις μεταξύ του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. και των Χρηστών, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης α’ της παραγράφου 2 του άρθρου 8. Οι συμβάσεις αυτές συνάπτονται μέσα σε εύλογο χρόνο από την υποβολή της σχετικής αίτησης του Χρήστη. Ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. επεξεργάζεται τις υποβαλλόμενες αιτήσεις, τηρώντας τη σειρά της χρονικής προτεραιότητας της υποβολής τους. Συμβάσεις επιτρέπεται να συνάπτονται και για δυναμικότητα η οποία πρόκειται να είναι διαθέσιμη στο μέλλον, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Ε.Σ.Φ.Α.. Με τις συμβάσεις αυτές μπορεί να προβλέπεται υποχρέωση αποζημίωσης των Χρηστών, εάν η συμβατικά δεσμευμένη δυναμικότητα δεν είναι διαθέσιμη στο χρόνο που ορίζεται από τη σύμβαση.

2. Συμβάσεις διακοπτόμενης δέσμευσης δυναμικότητας είναι έγκυρες. Στην περίπτωση αυτή, τα τιμολόγια χρήσης εγκατάστασης, καταρτίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31, λαμβανομένης υπόψη και της πιθανότητας διακοπής της πρόσβασης στο Ε.Σ.Φ.Α..

3. Τμήμα της δυναμικότητας του Ε.Σ.Φ.Α., το οποίο καθορίζεται με απόφαση της Ρ.Α.Ε., μετά από εισήγηση του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στον Κώδικα Διαχείρισης του Ε.Σ.Φ.Α., δεσμεύεται από τον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. για τις ανάγκες εξισορρόπησης φορτίου και την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

4. Με τον Κώδικα Διαχείρισης του Ε.Σ.Φ.Α. μπορεί να καθορίζεται το ανώτατο όριο της δυναμικότητας που επιτρέπεται να δεσμεύεται από τον ίδιο Χρήστη σε ορισμένο σημείο εισόδου του Ε.Σ.Φ.Α.. Από τον περιορισμό αυτόν μπορεί να προβλέπονται εξαιρέσεις για την εξυπηρέτηση των μακροχρόνιων συμβάσεων Προμήθειας Φυσικού Αερίου, οι οποίες έχουν συναφθεί πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού.

5. Με αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. μετά από έγκριση της Ρ.Α.Ε. μπορεί να αποδεσμεύεται δυναμικότητα που έχει δεσμευθεί και δεν χρησιμοποιείται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Διαχείρισης του Ε.Σ.Φ.Α.. Η αποδέσμευση της δυναμικότητας συνεπάγεται απαλλαγή του Χρήστη από τις οικονομικές υποχρεώσεις έναντι του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., οι οποίες αντιστοιχούν στην δυναμικότητα που αποδεσμεύεται.

6. Με συμβάσεις που συνάπτονται μεταξύ Χρηστών επιτρέπεται η εκχώρηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από σύμβαση δέσμευσης δυναμικότητας, καθώς και η αναδοχή των αντίστοιχων υποχρεώσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Διαχείρισης του Ε.Σ.Φ.Α.. Απαγορεύονται και είναι απολύτως άκυροι όροι της σύμβασης δέσμευσης δυναμικότητας, με τους οποίους περιορίζεται ή αποκλείεται η δυνατότητα εκχώρησης και αναδοχής. Οι συμβάσεις εκχώρησης και αναδοχής συνάπτονται μόνον εγγράφως.

7. Ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. τηρεί Μητρώο Κατόχων Δεσμευμένης Δυναμικότητας, στο οποίο καταχωρίζει τους Χρήστες, υπέρ των οποίων δεσμεύεται δυναμικότητα.

¶ρθρο 13

Μητρώο Χρηστών Ε.Σ.Φ.Α.

1. Δικαίωμα σύναψης, με τον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., Συμβάσεων Μεταφοράς και Συμβάσεων Χρήσης Εγκατάστασης Υ.Φ.Α. ή Αποθήκευσης, που εντάσσεται στο Ε.Σ.Φ.Α., έχουν οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Χρηστών Ε.Σ.Φ.Α..

2. Στο Μητρώο Χρηστών Ε.Σ.Φ.Α. εγγράφονται από τη Ρ.Α.Ε., κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης: α) οι Προμηθευτές, β) οι Επιλέγοντες Πελάτες, για τις ποσότητες Φυσικού Αερίου που προμηθεύονται και γ) κάθε πρόσωπο που παρέχει επαρκείς εγγυήσεις οικονομικής φερεγγυότητας και τεχνικής επάρκειας.

3. Η Ρ.Α.Ε. καταρτίζει τον Κανονισμό Μητρώου Χρηστών Ε.Σ.Φ.Α., ο οποίος εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης. Με τον Κανονισμό αυτόν ρυθμίζονται κάθε τεχνικό θέμα σχετικά με τη δομή του Μητρώου, οι εγγυήσεις οικονομικής φερεγγυότητας και τεχνικής επάρκειας που πρέπει να παρέχονται για την εγγραφή σε αυτό, όπου απαιτείται, η διαγραφή από το Μητρώο, η πρόσβαση σε αυτό, καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια.

¶ρθρο 14

Αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών

1. Ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. καταρτίζει Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Κρίσεων. Το Σχέδιο αυτό εγκρίνεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης, μετά από γνώμη της Ρ.Α.Ε.. Ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, κατά τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Διαχείρισης του Ε.Σ.Φ.Α..

2. Μεταξύ του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. και των Μεγάλων Πελατών συνάπτεται σύμβαση για την, έναντι ανταλλάγματος, κατά προτεραιότητα διακοπή της παροχής Φυσικού Αερίου, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η σύμβαση αυτή συνάπτεται υποχρεωτικά με τους κατόχους άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με καύσιμο φυσικό αέριο, οι οποίοι, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οφείλουν να τηρούν αποθέματα εφεδρικού καυσίμου.

3. Για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., σύμφωνα με τις συμβάσεις που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο, ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. εισπράττει από όλους τους Χρήστες, τέλος ασφάλειας εφοδιασμού. Το ύψος του μοναδιαίου τέλους ασφάλειας εφοδιασμού, καθώς και το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο του λογαριασμού ασφάλειας εφοδιασμού, καθορίζονται με απόφαση της Ρ.Α.Ε..

4. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης του Ε.Σ.Φ.Α. διακόπτονται, κατά προτεραιότητα, οι παροχές:

α) Των κατόχων άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των λοιπών Πελατών, με τους οποίους ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. έχει συνάψει σύμβαση, σύμφωνα με την παράγραφο 2.

β) ¶λλων Πελατών, των οποίων η διακοπή παροχής κρίνεται απολύτως αναγκαία, για να διασφαλιστεί η αξιόπιστη και ασφαλής λειτουργία του Ε.Σ.Φ.Α., σύμφωνα με Κατάλογο Σειράς Διακοπής, ο οποίος καταρτίζεται από τον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. και εγκρίνεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης ύστερα από γνώμη της Ρ.Α.Ε..

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

Ανεξάρτητα Συστήματα Φυσικού Αερίου

¶ρθρο 15

¶δεια Α.Σ.Φ.Α.

1. Δικαίωμα κατασκευής και κυριότητας των Α.Σ.Φ.Α. έχουν οι κάτοχοι ¶δειας Α.Σ.Φ.Α.. Η ¶δεια Α.Σ.Φ.Α. χορηγείται μόνο σε νομικά πρόσωπα με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, μετά από γνώμη της Ρ.Α.Ε., σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Αδειών.

2. Τα κριτήρια για τη χορήγηση ¶δειας Α.Σ.Φ.Α., αναφέρονται ιδίως:

α) Στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και ιδίως στην εξυπηρέτηση περιοχών που δεν τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο, στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της Χώρας και στην προστασία του περιβάλλοντος.

β) Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αιτούντος και ιδίως στην τεχνική και χρηματοοικονομική δυνατότητά του, που εγγυώνται την άρτια κατασκευή και την ασφαλή, αξιόπιστη και οικονομικά αποτελεσματική λειτουργία του έργου.

γ) Στην ενίσχυση του ελεύθερου ανταγωνισμού στην αγορά Φυσικού Αερίου και ιδίως στην παροχή πρόσβασης τρίτων στο Α.Σ.Φ.Α., κατά τρόπο άμεσο και οικονομικό, σύμφωνα με την αρχή της διαφάνειας και χωρίς διακρίσεις μεταξύ των Χρηστών ή των κατηγοριών Χρηστών.

δ) Στη ζήτηση, την οποία προβλέπεται να εξυπηρετεί η προτεινόμενη επένδυση και στην οικονομική αποδοτικότητα, την τεχνική αρτιότητα και αξιοπιστία του Α.Σ.Φ.Α..

3. Προϋπόθεση για τη χορήγηση ¶δειας Α.Σ.Φ.Α. για Απευθείας Γραμμές, αποτελεί η προηγούμενη άρνηση πρόσβασης στο Ε.Σ.Φ.Α. ή σε άλλο Α.Σ.Φ.Α..

4. Η ¶δεια περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα:

α) Τα στοιχεία του κατόχου αυτής.

β) Την περιγραφή του Α.Σ.Φ.Α., για το οποίο χορηγείται η ¶δεια, με ειδική αναφορά της θέσης ή της γεωγραφικής περιοχής εγκατάστασης και των τεχνικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών του έργου.

γ) Το χρονικό διάστημα ισχύος της ¶δειας.

δ) Τα δικαιώματα που χορηγούνται με την ¶δεια, καθώς και τους όρους και τους περιορισμούς που διέπουν την άσκησή τους.

5. Η ¶δεια Α.Σ.Φ.Α. τροποποιείται σε περίπτωση επέκτασης του Α.Σ.Φ.Α. ή άλλης μεταβολής, όπως σε περίπτωση μεταβολής των τεχνικών του χαρακτηριστικών, κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό Αδειών. Με τον ίδιο Κανονισμό ρυθμίζονται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για την μεταβολή του κατόχου της ¶δειας ή της μετοχικής σύνθεσης αυτού.

6. Η χορήγηση ¶δειας Α.Σ.Φ.Α. δεν απαλλάσσει τον κάτοχό της από την υποχρέωση να λαμβάνει άλλες άδειες ή εγκρίσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, όπως οι άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας.

7. Με την ¶δεια Α.Σ.Φ.Α., επιτρέπεται να επιβάλλονται στον κάτοχό της, για ορισμένο χρόνο, ειδικοί όροι και περιορισμοί, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, κατά τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Αδειών, όπως:

α) Η υποχρέωση καταβολής ανταλλάγματος στον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. ή η επιβολή ειδικού τέλους στους Χρήστες του Α.Σ.Φ.Α. υπέρ του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε., εφόσον η χρήση του Α.Σ.Φ.Α. ευνοείται από τα τιμολόγια χρήσης του Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. και ενδέχεται να επηρεάζει δυσμενώς την οικονομική αποτελεσματικότητα αυτού. Το ύψος του ανταλλάγματος ορίζεται κατά τρόπο ώστε η δυσμενής επίδραση να αντισταθμίζεται πλήρως.

β) Η υποχρέωση καταβολής ευλόγου ανταλλάγματος από τον Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. στον κύριο του Α.Σ.Φ.Α., εφόσον το Α.Σ.Φ.Α. συνεισφέρει ουσιωδώς στην οικονομική αποτελεσματικότητα του Ε.Σ.Φ.Α.

8. Ο Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε. τηρεί ειδικό λογαριασμό για τη διαχείριση των πληρωμών και χρεώσεων που προβλέπονται στις περιπτώσεις α’ και β’ της παραγράφου 8. Το υπόλοιπο του λογαριασμού αυτού λαμβάνεται υπόψη κατά τον προσδιορισμό των τιμολογίων χρήσης του Ε.Σ.Φ.Α., σύμφωνα με τον Κανονισμό Τιμολόγησης.

¶ρθρο 16

Διαγωνισμός χορήγησης ¶δειας Α.Σ.Φ.Α.

1. Για τη χορήγηση ¶δειας Α.Σ.Φ.Α. μπορεί να διενεργείται δημόσιος διαγωνισμός στις περιπτώσεις που:

α) η κατασκευή του συγκεκριμένου Α.Σ.Φ.Α. είναι αναγκαία, για λόγους εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος, όπως ασφάλειας του εφοδιασμού, προστασίας του περιβάλλοντος και ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης.

β) υποβάλλονται περισσότερες αιτήσεις για τη χορήγηση ¶δειας Α.Σ.Φ.Α., που αφορούν την ίδια γεωγραφική θέση ή περιοχή.

γ) η χορήγηση ¶δειας Α.Σ.Φ.Α., για την οποία υποβλήθηκε σχετική αίτηση, κρίνεται ότι στο πλαίσιο του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες σε βάρος του δυνητικού ανταγωνισμού, ιδίως εάν ευνοεί τη δημιουργία δεσπόζουσας θέσης στην αγορά ή επιδρά αποτρεπτικά στην ανάπτυξη, για μακρό χρονικό διάστημα, άλλων παρόμοιων ανταγωνιστικών επενδύσεων, επειδή καθίστανται οικονομικά μη αποδοτικές και μη βιώσιμες.

2. Για τη διεξαγωγή διαγωνισμού στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο αποφασίζει ο Υπουργός Ανάπτυξης, ύστερα από πρόταση της Ρ.Α.Ε. Με την απόφαση αυτή καθορίζεται το αντικείμενο του διαγωνισμού, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν προσφορές και προσδιορίζονται η διαδικασία του διαγωνισμού, οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα κριτήρια κατακύρωσης και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια. Με την ίδια απόφαση μπορεί να καθορίζεται ότι, για ορισμένο χρονικό διάστημα, δεν χορηγείται άλλη ¶δεια Α.Σ.Φ.Α. για την ίδια περιοχή ή για εγκατάσταση αντίστοιχη αυτής του διαγωνισμού.

3. Τρεις (3) τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήξη της προθεσμίας που ορίζεται στην πρόσκληση για την υποβολή των προσφορών, περίληψη της ανωτέρω πρόσκλησης δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σε μια ημερήσια εφημερίδα της Πρωτεύουσας με πανελλήνια κυκλοφορία, σε δύο ημερήσιες ή εβδομαδιαίες εφημερίδες του τόπου εγκατάστασης του Α.Σ.Φ.Α., εφόσον εκδίδονται, στην ιστοσελίδα της Ρ.Α.Ε. και στην επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, που εκδίδεται μετά από πρόταση της Ρ.Α.Ε., η ανωτέρω προθεσμία μπορεί να συντέμνεται, εφόσον συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος και για χρόνο όχι βραχύτερο των σαράντα πέντε (45) ημερών.

4. Η συγγραφή υποχρεώσεων και κάθε άλλο προβλεπόμενο στην πρόσκληση στοιχείο, τίθενται στη διάθεση των ενδιαφερομένων, σύμφωνα με την πρόσκληση υποβολής προσφορών. Η συγγραφή υποχρεώσεων περιέχει τους γενικούς και ειδικούς όρους και τις προϋποθέσεις για την χορήγηση της ¶δειας Α.Σ.Φ.Α., σύμφωνα με τον Κανονισμό Αδειών.

5. Η Ρ.Α.Ε. αξιολογεί τις προτάσεις που υποβάλλονται και γνωμοδοτεί στον Υπουργό Ανάπτυξης για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και τη χορήγηση της ¶δειας Α.Σ.Φ.Α..

6. Το πρόσωπο που επιλέγεται με τη διαδικασία του διαγωνισμού οφείλει να συστήσει εταιρεία με τη μορφή που προβλέπει η σχετική προκήρυξη, με αποκλειστικό σκοπό την κατασκευή, κυριότητα και διαχείριση Α.Σ.Φ.Α., εντός τακτής προθεσμίας που προβλέπεται στην πρόσκληση υποβολής προσφορών, εντός της οποίας χορηγείται και η σχετική ¶δεια Α.Σ.Φ.Α..

¶ρθρο 17

Απαλλαγή από την υποχρέωση παροχής πρόσβασης τρίτων σε Α.Σ.Φ.Α.

1. Αίτημα για την απαλλαγή τμήματος ή του συνόλου του Α.Σ.Φ.Α. από την υποχρέωση παροχής πρόσβασης σε τρίτους, υποβάλλεται με την αίτηση χορήγησης ¶δειας Α.Σ.Φ.Α. ή με την αίτηση τροποποίησης της ¶δειας αυτής, λόγω επέκτασης του Α.Σ.Φ.Α. ή με την αίτηση αύξησης της δυναμικότητάς του.

2. Η απαλλαγή χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, μετά από σύμφωνη γνώμη της Ρ.Α.Ε., για ορισμένο χρόνο, σύμφωνα με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις διατάξεις του άρθρου 22 και του άρθρου 28 παρ. 4 της Οδηγίας 2003/55/ΕΚ.

3. Σε περίπτωση που υποβάλλεται αίτηση για τη χορήγηση ¶δειας Α.Σ.Φ.Α. για Ανεξάρτητη Εγκατάσταση Αποθήκευσης σε υπόγειους φυσικούς χώρους, για τους οποίους έχει χορηγηθεί άδεια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, η άδεια που χορηγείται σύμφωνα με το άρθρο αυτό αντικαθιστά την άδεια εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα