Νευρικότητα στη Νέα Υόρκη

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2001 18:33

Εντονες διακυμάνσεις παρουσιάζουν κατά τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ εν μέσω αντικρουόμενων εκτιμήσεων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και για την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η Fed.

Αυτή την ώρα (18:30') ο Dow Jones υποχωρεί οριακά κατά 0,17% και έχει διαμορφωθεί στις 10.032 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύεται κατά 0,02% και έχει φθάσει στις 2.021 μονάδες, ενώ ο Standard & Poor's σημειώνει πτώση 0,34% και βρίσκεται στις 1.152,51 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες καταγράφει η μετοχή της JDS Uniphase, η διοίκηση της οποίας προέβη στην εκτίμηση ότι η φθίνουσα πορεία των εσόδων της εταιρείας θα συνεχιστεί και στα δύο επόμενα τρίμηνα. Αντιθέτως, κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των εταιρειών Boeing, General Electric και Intel.

Πολλοί επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει της αυριανής απόφασης της Fed για το θέμα των επιτοκίων. Όπως εκτιμά η πλειονότητα των αναλυτών, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προβεί αύριο στην ενδέκατη μείωση του βασικού της επιτοκίου από την αρχή του έτους, προκειμένου να τονώσει την αμερικανική οικονομία.

Πολλοί αναλυτές, ωστόσο, επικαλούμενοι τα τελευταία ανησυχητικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, όπως είναι η σημαντική αύξηση της ανεργίας το Νοέμβριο http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/12/08/183282.htm , διατυπώνουν επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα της πολιτικής που ακολουθεί η Fed.

Αναφέρουν, μάλιστα, ότι παλαιότερα η προοπτική μείωσης των επιτοκίων δημιουργούσε κλίμα ευφορίας στις αγορές, καθώς αντανακλούσε τις προσδοκίες των επενδυτών για ανάκαμψη της οικονομίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα