Ηπιότερη αλλά μακρύτερης διάρκειας ύφεση «βλέπει» το ΙΟΒΕ

Τι αναφέρεται στην τριμηνιαία έκθεσή του
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015 14:21
UPD:14:45
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

Σημαντική ύφεση και φέτος και το 2016, βλέπουν, εκ νέου, στο ΙΟΒΕ. Ωστόσο, η ύφεση προς την οποία γύρισαν την οικονομία τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, έχει σχετικά περιορισμένο βάθος αλλά και ίσως μεγαλύτερη έκταση σε χρόνο, διότι η διακοπή της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος δεν συνέβη ξαφνικά.

Αντίθετα, είχε προβλεφθεί από πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που επί μήνες και σταδιακά απέσυραν τις αποταμιεύσεις τους και προσάρμοζαν τη συμπεριφορά τους στους επικείμενους κινδύνους. Σε ένα βαθμό λοιπόν, μέρος των εξελίξεων είχε προεξοφληθεί, και οι σχετικές εξελίξεις ήταν σχετικά ομαλές, δεδομένων των, κατά τα άλλα, ακραίων συνθηκών.

Υπ’ αυτήν, την έννοια, στην τελευταία τριμηναία έκθεσή του για την Οικονομία (3/2015), το Ίδρυμα «διορθώνει» προς τα κάτω την προηγούμενη πρόβλεψη για 2-2,5% ύφεση το τρέχον έτος κάνοντας λόγο για καθυστέρηση της αρνητικής επίδρασης στο επόμενο.

Συνολικά, όπως τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, αναμένεται ότι θα υπάρξει σημαντικός υποβιβασμός του επιπέδου των επενδύσεων, που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε ύφεση στο δεύτερο μισό της τρέχουσας χρονιάς και στο πρώτο μισό της επόμενης.

Οι κεντρικές μακροοικονομικές προβλέψεις, εξ άλλου, που περιέχονται στο πρόσφατο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού,  αποτελούν εφικτούς στόχους και κινούνται στο επίπεδο που είχε περιγραφεί, κατά την προηγούμενη τριμηνιαία έκθεσής μας.

«Μάλιστα, αν το πρόγραμμα εξελιχθεί χωρίς παρεκκλίσεις, και, ειδικότερα αν διευθετηθεί έγκαιρα το τραπεζικό ζήτημα, τα πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι μια χαμηλότερη ύφεση, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, θα είναι πιθανή για το τρέχον έτος (ίσως με μετάθεση μέρους της ύφεσης προς το μέλλον).

Σε κάθε περίπτωση, η επαναλειτουργία και η σταδιακή ομαλοποίηση των τραπεζών αποτελεί απολύτως αναγκαία, αν και όχι από μόνη της ικανή συνθήκη, για την σταδιακή εμφάνιση σημαντικών επενδύσεων, και για αυτό το λόγο, θα πρέπει να προχωρήσει με επείγοντα και ξεκάθαρο τρόπο», υπογράμμισε ο κ.Βέττας. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα