Β.Ντούιζενμπεργκ: Η σταθερότητα των τιμών πρώτη προτεραιότητα

Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2001 17:23
UPD:20:03

H νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι η κατάλληλη, προκειμένου να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα η σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη, δήλωσε για μία ακόμη φορά ο Βιμ Ντούιζενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης του δ.σ. της ΕΚΤ.

Η κεντρική τράπεζα αποφάσισε σήμερα, όπως άλλωστε αναμενόταν, να αφήσει αμετάβλητο στο 4,5% το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης παρά την ανησυχητική επιβράδυνση που εμφανίζουν οι ρυθμοί ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αν και πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής σε δύο εβδομάδες, στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, ο κ. Ντούιζενμπεργκ στη συνέντευξη που ακολούθησε δεν άφησε να διαφανεί κάτι τέτοιο.

Η δήλωση, μάλιστα, ότι «η καλύτερη συμβολή της κεντρικής τράπεζας για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη μακροπρόθεσμα είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών», ερμηνεύθηκε από αναλυτές ως ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προτίθεται να προβεί σύντομα σε νέα μείωση των επιτοκίων.

«Η ΕΚΤ είναι υπερβολικά διστακτική», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Bloomberg" ο οικονομικός διευθυντής της Heidelberger Druckmaschinen, Χέρμερτ Μέιερ. «Η οικονομία στην Ευρώπη και τη Γερμανία "βουλιάζει" και ο πληθωρισμός δεν αποτελεί σοβαρή απειλή», πρόσθεσε.

Ο κ. Ντούιζενμπεργκ επανέλαβε, πάντως, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα παραμείνουν σύμφωνοι με τους στόxους της EKT, δηλαδή μεταξύ 2% έως 2,5%, και προέβη στην εκτίμηση ότι η καταναλωτική ζήτηση θα ανακάμψει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

«Oι σημερινές δηλώσεις του κ.Ντούιζενμπεργκ δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες της προηγούμενης συνέντευξης», δήλωσε στο Reuters o Steve Pearson, στέλεχος της βρετανικής Halifax Group, ο οποίος εκτιμά ότι πρέπει να ακολουθήσουν ιδιαιτέρως ανησυχητικά στοιχεία για την οικονομία της ευρωζώνης, προκειμένου η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια πριν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα