Οι αγωγοί ΤΑΡ και IGB στο επίκεντρο των σημερινών επαφών του Π. Σκουρλέτη

Συναντήσεις με Αμερικανούς και Βούλγαρους αξιωματούχους
Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015 13:44
UPD:13:46
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

«Οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται με την Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά κυρίως για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως στρατηγικός εταίρος στην περιοχή» επισήμανε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Άμος Χοχστάιν (αριστερά).

Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση των αγωγών φυσικού αερίου ΤΑΡ και  ΙGB (Ελλάδας – Βουλγαρίας) εξετάστηκε στις σημερινές κατ’ ιδίαν συναντήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Άμος Χοχστάιν και την Βούλγαρο ομόλογο του, Τεμενούσκα Πέτκοβα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο κ. Σκουρλέτης έθεσε ζήτημα βελτίωσης των όρων διέλευσης του ΤΑΡ από την Ελλάδα, τόσο για το δημόσιο όσο και για τις τοπικές κοινωνίες. «Ως κυβέρνηση κληρονομήσαμε τους όρους της συμφωνίας, οι οποίοι κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να ήταν καλύτεροι» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο, πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι «επιθυμούμε να συμβάλουμε στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, αλλά αφού προηγουμένως έχουμε βελτιώσει και τα οφέλη για την Ελλάδα». Όπως έγινε γνωστό, η ελληνική πλευρά έθεσε ζήτημα αποζημίωσης για τη διέλευση του αγωγού από δασικές εκτάσεις και από δημόσια γη.

«Οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται με την Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά κυρίως για το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως στρατηγικός εταίρος στην περιοχή» επισήμανε από την πλευρά των ΗΠΑ, ο Χοχστάιν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟ
Σχετικά με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό, ο κ. Σκουρλέτης εστίασε στη χρηματοδότηση του έργου και στη βιωσιμότητά του. «Ανανεώσαμε το ραντεβού μας ανάμεσα στην ελληνική και τη βουλγαρική πλευρά για την επόμενη εβδομάδα στη Σόφια» δήλωσε κατόπιν, της συνάντησης με την υπουργό της γειτονικής χώρας.

«Νομίζω ότι υπάρχει η διάθεση το έργο να επιταχυνθεί και όλοι μας να βοηθήσουμε ώστε να γίνει πραγματικότητα» τόνισε και διευκρίνισε ότι αυτό προϋποθέτει να δημιουργηθούν οι όροι της οικονομικής βιωσιμότητας, δηλαδή τα συμβόλαια που σχετίζονται με τη δέσμευση των ποσοτήτων που θα περνάνε από τον αγωγό.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα