Πρόσκληση για έργα επεξεργασίας λυμάτων 57,4 εκ. ευρώ

Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2005 18:23

Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για εντάξεις έργων αποχέτευσης και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στα πλαίσια του Μέτρου 6.2 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον (ΕΠΠΕΡ) -συνολικού ύψους 57,4 εκατομμυρίων ευρώ- υπέγραψε ο υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γιώργος Σουφλιάς.

«Με την Πρόσκληση Ενδιαφέροντος κάνουμε ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα για το Περιβάλλον. Καλύπτουμε ένα σημαντικό έλλειμμα σε υποδομές αστικών λυμάτων (συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία) και επιδιώκουμε την επίτευξη των βασικών στόχων του ΕΠΠΕΡ για την προστασία του Περιβάλλοντος και τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε ο κ. Σουφλιάς.

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. υπουργός, διατίθεται το ποσό των 57,4 εκατ. ευρώ για την ένταξη στο ΕΠΠΕΡ έργων αποχέτευσης και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, που σύμφωνα με την Οδηγία 91/271/ΕΚ κατανέμονται:

α) σε οικισμούς με πληθυσμό 10.000 κατοίκων και άνω, με αποχέτευση σε ευαίσθητους αποδέκτες, όπου απαιτείται πρόσθετη της δευτεροβάθμιας επεξεργασία λυμάτων (Α΄ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ) και

β) σε οικισμούς με πληθυσμό 15.000 κατοίκων και άνω, με αποχέτευση σε κανονικούς αποδέκτες, όπου απαιτείται δευτεροβάθμια επεξεργασία λυμάτων (Β΄ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ).

Όπως εξάλλου επισημανε, η Ελλάδα όφειλε να έχει ολοκληρώσει το σύνολο αυτών των έργων ήδη από τις 31 Δεκεμβρίου 1998 και από 31 Δεκεμβρίου 2000 αντίστοιχα.

Με την Πρόσκληση Ενδιαφέροντος καλούνται να υποβάλουν προτάσεις για την ένταξη έργων αποχέτευσης και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Α΄ και Β΄ Προτεραιότητας οι Περιφέρειες, Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης και Οργανισμοί που έχουν αρμοδιότητα στο θέμα της Πρόσκλησης.

Οι προτάσεις που θα επιλεγούν για ένταξη στο εν λόγω Μέτρο, θα χρηματοδοτηθούν κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και κατά 25% από εθνικούς πόρους.

Θα υποβληθούν με βάση το Σχέδιο Δράσης της Ομάδας Εργασίας του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα έργα Επεξεργασίας Λυμάτων, τα οποία εντοπίστηκαν και ωρίμασαν ύστερα από συστηματική προσπάθεια της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΠΠΕΡ και της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων είναι η 21η Δεκεμβρίου 2005.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν ειδικές πληροφορίες στην Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΠΕΡ, Ευρυτανίας και Ιτέας 2, 11523 Αθήνα, στο τηλέφωνο 210.6971723, αλλά και στους διαδικτυακούς τόπους www.epper.gr , www.mnsec.gr/ergorama , www.epper.gr και www.mou.gr .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα