Τελικά κατάφερε να κλείσει έχοντας θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, μετά από μία «περιπλάνηση» εντός στενού εύρους, έχοντας σημαντικούς αρωγούς τα κέρδη δεικτοβαρών μετοχών, όπως της ΔΕΗ, της Τιτάν, της ΕΕΕ και του ΟΠΑΠ.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,56% στις 680,75 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 681,03 μονάδες και η χαμηλότερη στις 670,92. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 9,16% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 22,32 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 3,13 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 0,85% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,22%.
Μετά από μία «περιπλάνηση» πολλών εναλλαγών προσήμου, η αγορά και σήμερα προσπάθησε να παραμείνει στη «γνώριμη» ζώνη των 670-680 μονάδων, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τα κεκτημένα του Οκτωβρίου. Μάλιστα, δεν έδειξε διάθεση να διάθεση ούτε να δοκιμάσει τη στήριξη των 660 μονάδων, αλλά ούτε και να επιχειρήσει να κινηθεί προς τη διάσπαση της αντίστασης των 688 μονάδων. Στα επίπεδα, άλλωστε, που βρίσκεται ο τζίρος οποιαδήποτε αποφασιστική κίνηση προς κάθε κατεύθυνση δεν θα έπειθε την αγορά για την διαμόρφωση της τάσης, έστω και βραχυπρόθεσμης.
Επίσης, σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, με τη διαδικασία του επείγοντος, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, προκειμένου, πιθανότατα την Παρασκευή, να ακολουθήσει η ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Η ψήφισή τους αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση δόσης ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, καθώς και το πρώτο τεστ και δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης.
Στο μεταξύ, εκτός της ψήφισης των προαπαιτουμένων και της δρομολόγησης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει και το μείζον πρόβλημα της υστέρησης των εσόδων, η οποία σύμφωνα με τη «Ν» είναι ήδη πολύ σημαντική. Το οικονομικό επιτελείο να εντείνει τις προσπάθειές του ώστε μέσα στο τελευταίο τρίμηνο τα δημόσια έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού να αναρριχηθούν στα 49,05 δισ. ευρώ που είναι και ο νέος στόχος για τη φετινή χρονιά.
Στο ταμπλό τώρα, οι συναλλαγές εστιάστηκαν σε πολύ συγκεκριμένους τίτλους. Ο ΟΠΑΠ κάλυψε το 19,45% του συνολικού ημερήσιου τζίρου, η Motor Oil το 15,5%, ο ΟΤΕ το 13,5% και η Jumbo το 12,3%. Συναλλαγές πραγματοποιήσαν και οι Alpha Bank, Εθνική και ΔΕΗ, ενώ ο τζίρος στον FTSEM διαμορφώθηκε μόλις στις 312,7 χιλ. ευρώ.
Κέρδη σημείωσαν οι μετοχές της Grivalia Properties (+3,26%), της ΔΕΗ (+2,82%), της Folli Follie (+2,07%), της Coca Cola HBC (+1,96%), του ΟΠΑΠ (+1,89%), της ΕΧΑΕ (+1,39%) και της Jumbo(+1,39%).
Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-4,00%), της Ελλάκτωρ(-3,91%), της Εθνικής (-3,33%), των ΕΛΠΕ (-2,22%), της Motor Oil(-2,04%) και της Alpha Bank(-1,82%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των εταιριών Υγείας (+3,17%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Τραπεζών (-2,71%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 46 κινήθηκαν ανοδικά, 38 καθοδικά, ενώ η τιμή 15 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.