Ελαφρά υποτίμηση του ευρώ τον Οκτώβριο

Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2005 12:41

Μικρή υποτίμησηm ως προς το σύνολο των ξένων νομισμάτων και ανατίμηση έναντι των ευρωπαϊκών (εκτός ζώνης ευρώ) νομισμάτων, σημείωσε το ευρώ τον Οκτώβριομ σύμφωνα με τους σταθμισμένους δείκτες ισοτιμίας, που καταρτίζει το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Πιο συγκεκριμένα, ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων αυξήθηκε κατά +0,20%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης των ευρωπαϊκών (εκτός ζώνης ευρώ) νομισμάτων, μειώθηκε κατά -0,68%, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ζώνης του ευρώ (εισαγωγές και εξαγωγές).

Εξάλλου, με συντελεστές σταθμίσεως τη συμμετοχή της χώρας κάθε νομίσματος στις εξαγωγές μόνο των χωρών της ζώνης του ευρώ, ο σταθμισμένος δείκτης ισοτιμίας του συνόλου των νομισμάτων αυξήθηκε κατά +0,18%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης των ευρωπαϊκών νομισμάτων μειώθηκε κατά -0,66%.

Οσον αφορά τις σωρευτικές μεταβολές των ξένων νομισμάτων στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2005, δηλαδή ως προς τις μέσες τιμές του Δεκεμβρίου 2004, αυτές ανήλθαν, με βάση τις σταθμίσεις του συνολικού εξωτερικού εμπορίου των χωρών της ζώνης του ευρώ (εισαγωγές και εξαγωγές), σε +4,45% για το σύνολο των νομισμάτων και +1,05% για τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης ευρώ) νομίσματα.

Οι μέσες ετήσιες μεταβολές των σταθμισμένων δεικτών, δηλαδή κατά το δεκάμηνο του 2005 έναντι του αντίστοιχου δεκαμήνου του 2004, ανήλθαν σε -0,02% για το σύνολο των νομισμάτων και σε +0,99% για τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης ευρώ) νομίσματα.

Τέλος, οι μεταβολές των σταθμισμένων δεικτών κατά το τρέχον δωδεκάμηνο, Οκτώβριος 2004 - Οκτώβριος 2005, ήταν +2,17% και +1,53% για το σύνολο των νομισμάτων και τα ευρωπαϊκά (εκτός ζώνης ευρώ) νομίσματα, αντιστοίχως.

Σημειώνεται ότι εάν μετρήσουμε τις μεταβολές του ευρώ, με βάση τις σταθμίσεις του εξωτερικού εμπορίου της χώρας μας, προκύπτουν περίπου οι ίδιες ποσοστιαίες μεταβολές για όλους τους τρόπους υπολογισμού των.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα