Βαρύ το κλίμα για τις τηλεπικοινωνίες

«Θρίλερ» με τη Marconi
Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2001 19:53

Με απώλειες έκλεισαν και σήμερα –για τρίτη κατά συνεδρίαση- οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε αργά χθες το βράδυ η βρετανική εταιρεία Marconi σχετικά με τα οικονομικά της αποτελέσματα την τρέχουσα χρήση.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού περίπου δύο ώρες μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης ανακοίνωσε ότι την τρέχουσα χρήση τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας θα είναι κατά 50% μειωμένα σε σχέση με το 2000, καθώς οι πωλήσεις της μειώθηκαν. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην απόλυση 4.000 υπαλλήλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από επτά εβδομάδες κορυφαία στελέχη της εταιρείας εκτιμούσαν ότι η πορεία της εταιρείας θα είναι ανοδική τόσο την τρέχουσα όσο και την επόμενη χρήση.

Η μετοχή της Marconi έχασε σήμερα πάνω από το μισό της αξίας της, ενώ πολλοί επενδυτικοί οίκοι, μεταξύ των οποίων η Μοrgan Stanley, η Goldman Sachs και η UBS Warburg, έσπευσαν να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική της ικανότητα. Η κατακόρυφη πτώση της Marconi συμπαρέσυρε προς τα κάτω τις μετοχές κορυφαίων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.

«Η Marconi τιμωρήθηκε δύο φορές, μία για τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα και άλλη μία για τον τρόπο με τον οποίο τα δημοσιοποίησε», δήλωσε στο Bloomberg ΤV ο David Thwaites, αναλυτής της BNP Paribas.

Υπενθυμίζεται, ότι η μετοχή της Marconi τέθηκε χθες εκτός διαπραγμάτευσης εν αναμονή της ανακοίνωσης, η οποία δόθηκε, όμως, στη δημοσιότητα μετά το πέρας της συνεδρίασης. Ωστόσο, το αρνητικό κλίμα που δημιούργηθηκε ήταν αρκετό για να προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στις μετοχές τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.

Δυσάρεστες εκπλήξεις επεφύλαξαν σήμερα στους επενδυτές και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες. Η ολλανδική AMS Lithography, η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή ημιαγωγών, ανακοίνωσε ότι το πρώτο οικονομικό τρίμηνο θα εμφανίσει ζημία και ότι προτίθεται να προβεί σε απολύσεις. Σε περικοπή θέσεων εργασίας θα προχωρήσει και η ιρλανδική εταιρεία λογισμικού Baltimore Technologies, καθώς, όπως έγινε σήμερα γνωστό, τα κέρδη της το τρέχον τρίμηνο θα είναι κατώτερα των προβλέψεων.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.549,6 μονάδες (-0,91%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 5.123,83 μονάδες (-0,99%) και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 7.112 μονάδες (-0,92%). Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης υποχωρεί κατά 0,34% και βρίσκεται στις 5.995,26 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα