Στο «μικροσκόπιο» της China Shipping Ηράκλειο, Τυμπάκι, Ιεράπετρα

Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2005 17:32

Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Γεώργιο Βλάχο, συναντήθηκε το μεσημέρι στο Ηράκλειο, με πολυπληθή αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων στελεχών στα οποία συμπεριλαμβάνονται και εκπρόσωποι επενδυτικών εταιρειών του Χονγκ Κονγκ με επικεφαλής τον κ. Li Ke Lin, πρόεδρο της China Shipping Group και αντιπρόεδρο της China Shipping Container Line C.O. L.t.d. http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/11/02/1114985.htm .

Η κινεζική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το λιμάνι του Ηρακλείου αλλά και περιοχές της νότιας Κρήτης (Ιεράπετρα και Τυμπάκι), προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα ανάπτυξης υποδομών για εμπορικό λιμάνι, ώστε να λειτουργήσει ένα νέο διαμετακομιστικό κέντρο των κινεζικών προϊόντων στις χώρες της Βαλκανικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Εξετάζουμε μαζί τους όλες τις δυνατότητες ανάπτυξης έργων και στον τομέα της ναυτιλίας αλλά και στον τομέα του τουρισμού. Το διαμετακομιστικό κέντρο στην Κρήτη, στο βορρά ή στο νότο, είναι το πρώτο από τα έργα, τα οποία ελπίζουμε να προχωρήσουν», δήλωσε ο ΥΕΝ, διευκρινίζοντας αυτές οι επενδύσεις θα γίνουν και στα πλαίσια εφαρμογής του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, των 6 δισ. ευρώ. «Εξαρτάται βέβαια και από το ενδιαφέρον των εταιρειών που θέλουν να επενδύσουν. Το προνομιακό δάνειο έχει σταθερό επιτόκιο 3,25% με επταετή περίοδο χάριτος και 20 έως 25 χρόνια αποπληρωμής. Είναι ένα σημαντικό κίνητρο και για την κινεζική αντιπροσωπεία αλλά και για άλλα επενδυτικά σχήματα διεθνώς τα οποία θέλουν να επενδύσουν στα λιμάνια της Ελλάδος και ιδιαίτερα εδώ στην Κρήτη».

Ο κ. Li Ke Lin, πρόεδρος της China Shipping Group δήλωσε «ότι καθώς η China Shipping Container Lines και η ζήτηση containers στην περιοχή της Μεσογείου αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, αυτό το χρόνο έχουμε 800.000-1.000.000, είναι απαραίτητο για μας να βρούμε ένα κέντρο μεταφοράς.

Η Κρήτη έχει πολύ καλή γεωγραφική θέση. Φυσικά, ένα λιμάνι διαμετακομιστικό θα πρέπει να συμπληρώνει έναν αριθμό προϋποθέσεων για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

Γι' αυτό, από σήμερα αλλά και στο μέλλον, χρειάζεται να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για το νησί και σχετικά με τις πιθανότητες δημιουργίας εδώ διαμετακομιστικού κέντρου».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα