World Bank: Μεγαλύτερη η ανάπτυξη στην Ανατολική Ασία

Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2005 07:35

ΣΤΗΝ προς τα πάνω αναθεώρηση της πρόβλεψής της για την οικονομική ανάπτυξη της Ανατολικής Ασίας, στο 6,2%, από την πρόβλεψη του Απριλίου στο 6%, επικαλούμενη ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη της Κίνας, προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζας (Word Bank).

Η οικονομία της Κίνας, κατά πάσα πιθανότητα αναπτύχθηκε 9,3% και περισσότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη του 8,3%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της World Bank για την περιφέρεια. Η τράπεζα, της οποίας η πρόβλεψη για την Ανατολική Ασία, δεν περιλαμβάνει την Ιαπωνία και την ινδική υποήπειρο, μιλά για χαμηλότερη ανάπτυξη της Ν. Κορέας στο 3,8% από 4,2%, αλλά και της Ταϊλάνδης στο 4,2% από 5,2%.

Η χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη σε άλλες χώρες εκτός της Κίνας, είναι κυρίως το αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και του περιορισμού της παγκόσμιας ζήτησης για ηλεκτρονικά, σύμφωνα με την έκθεση της World Bank. Ο ρυθμός της ανάπτυξης των εξαγωγών της Ανατολικής Ασίας, υποχώρησε γύρω στο 16-17% στα μέσα του 2005, από 30% πριν από ένα χρόνο.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε 9,5% σε κάθε ένα από τα δύο τελευταία χρόνια και με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1996, ενώ είχε τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2005, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Το ΑΕΠ της, αυξήθηκε 9,4% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι, μετά την άνοδό του 9,5% το πρώτο εξάμηνο.

Η κινεζική οικονομία, η οποία αποτέλεσε το 1/10 της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2004, δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για συρρίκνωση, καθώς οι καταναλωτές δαπάνησαν περισσότερα σε αγαθά, όπως τα κινητά τηλέφωνα της Nokia και τα αεροπορικά ταξίδια της China Eastern Airlines.

Η σημερινή έκθεση της World Bank προβλέπει, ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα περιοριστεί το επόμενο έτος στο 8,7%. Η ενοποιημένη ανάπτυξη της Ανατολικής Ασίας το 2006, αναμένεται να διατηρήσει τον φετινό ρυθμό του 6,2%, αποτέλεσμα της ταχύτερης ανάπτυξης της Ν. Κορέας, της Ινδονησίας, της Ταϊλάνδης, της Μαλαισίας και των Φιλιππίνων, σύμφωνα με την τράπεζα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα