Market beat: Σήμερα πιθανά θα δοκιμαστεί η ισχύς της τρέχουσας ανόδου

Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2015 10:26
UPD:10:27
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η αγορά της Αθήνας καταφέρνει να συντονίζεται με τα διεθνή χρηματιστήρια στην πρόσφατη ανοδική τους κίνηση. Τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου υποστηρίχθηκαν γιατί πολλοί επενδυτές μείωσαν τις προσδοκίες τους ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια φέτος μετά τα εκπληκτικά αδύναμα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, την Παρασκευή. Σήμερα οι Ασιατικές μετοχές χτύπησαν ένα υψηλό επτά εβδομάδων την Τετάρτη, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έδειξαν κάποια σημάδια ζωής, υποστηρίζοντας τις κακοποιημένες μετοχές των πρώτων υλών και τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών, ενώ οι μετοχές του Τόκιο υποχώρησαν αφού η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να μην αλλάξει τίποτε στην νομισματική της πολιτική.

Έχουμε λοιπόν ένα κλίμα υπέρ των αναδυόμενων αγορών και υπέρ της αύξησης της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου παγκοσμίως γιατί τα βασικά επιτόκια στις ΗΠΑ δε θα πάρουν την ανηφόρα. Κάτι που θα δυσκόλευε όλες τις οικονομίες και τις επιχειρήσεις με μεγάλο χρέος αναβλήθηκε και αυτό πιθανά να λειτουργεί υπέρ των ελληνικών μετοχών. Ωστόσο η αγορά έχει τη δική της στατιστική προϊστορία που λέει πολλά.  Την περασμένη Τετάρτη ο τζίρος ήταν 29,210 εκατ. ευρώ την Πέμπτη έπεσε στα 24,6 ενώ την Παρασκευή βούλιαξε στα 19,448. Αυτή τη βδομάδα όμως τη Δευτέρα ανήλθε στα 32,300 εκατ. ευρώ και χθες ξεπέρασε τα 41. Αυτό είναι ίσως το σπουδαιότερο μήνυμα των ημερών ενώ δεν είναι θετικό αυτό που ανέδειξαν τα στατιστικά της αγοράς.

Με βάση το μηνιαίο δελτίο, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς ανέρχεται σε 56,3% έναντι 57,3% στο τέλος του προηγούμενου μήνα, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 1,7%. Ωστόσο, συνυπολογίζοντας την συμμετοχή του ΤΧΣ (2.116,82 εκατ. ευρώ ή 6,9%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανέρχεται σε 52,4% παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 0,9% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.

Μεγαλύτερος τζίρος και μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών καταγράφηκε στη δεύτερη πάλι ανοδική συνεδρία της εβδομάδας, αλλά ο ρόλος των τραπεζικών μετοχών δεν ήταν ο ίδιος. Λογικό θα το χαρακτηρίζαμε αυτό που συνέβη στο ταμπλό χθες, καθώς η εφαρμογή του «κάλιο πέντε και στο χέρι», από την πλευρά των επαγγελματιών που κυνηγούν κέρδη από βραχυπρόθεσμες κινήσεις, επέφερε τη νευρικότητα στο πρώτο μέρος της διαπραγμάτευσης. Επίσης σε αυτό θα αποδώσουμε και την υποχώρηση των κερδών του τραπεζικού κλάδου στο φινάλε των συναλλαγών. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στη φάση της εγγραφής του μέγιστου μέρας για τους βασικούς δείκτες, ο τραπεζικός κλάδος εμφάνιζε κέρδη +5,92% για να κλείσει με άνοδο +2,2%. Αυτό ήταν όντως ένα παιχνίδι γοητείας και πιθανά εγκλωβισμού  κεφαλαίων, εκείνων που αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στις συναλλαγές των τραπεζικών blue chip καθυστερημένα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες χθες, διορθώνοντας από την άνοδο των τελευταίων ημερών, με τον Dow Jones  μόνο να καταφέρνει να κλείνει στο «πράσινο». Η αγορά βρίσκεται σε αποτίμηση των πρώτων αποτελεσμάτων που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,08% στις 16.790,19 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 0,69% στις 4.748,36 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,36% στις 1.979,92 μονάδες.

Στο ταμπλό, η PepsiCo σημείωσε κέρδη 1,3%, καθώς ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Επίσης, αναβάθμισε και τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανόδου της κερδοφορίας του έτους, στο 9% από 8% προηγουμένως.

Επίσης, η PMC-Sierra κατέγραψε άλμα 33,1%, καθώς η Skyworks Solutions συμφώνησε να εξαγοράσει την εταιρεία έναντι του ποσού των 2 δισ. δολαρίων. Η Skyworks υποχώρησε κατά 1,4%.

Στον αντίποδα, απώλειες 1,9% σημείωσε η Tesla Motors, καθώς η Morgan Stanley μείωσε την τιμή στόχο της στα 465 δολάρια. Επίσης, ανέφερε ότι το νέο μοντέλο της, το Model X, πωλείται σε υψηλή σχετικά τιμή, εξέλιξη που πιθανότατα θα πλήξει τις πωλήσεις της.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση 16% στα 48,3 δισ. δολάρια σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Αύγουστο, κυρίως εξαιτίας του ισχυρού δολαρίου το οποίο οδήγησε τις εξαγωγές στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση του ελλείμματος στα επίπεδα των 48,1 δισ. δολαρίων.

ΕΥΡΩΠΗ

Κέρδη για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ξεπερνώντας την αρχική «αδυναμία» που προκάλεσε μικρής έκτασης κατοχύρωση κερδών, με την αγορά να τοποθετείται στην προοπτική ότι τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία θα υποχρεώσουν τις Κεντρικές Τράπεζες να διατηρήσουν τη χαλαρή νομισματική τους πολιτική. 

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,43% στις 6.326 μονάδες, ο γερμανικός DAX  κατέγραψε άνοδο 0,90% στις 9.903 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,96% στις 4.661 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,58% στις 360,41 μονάδες. Οι μετοχές διαπραγματεύονται πλέον στις 15,5 φορές τα κέρδη των εισηγμένων, από 17,3 φορές τον Απρίλιο.

Στο ταμπλό, η SABMiller υποχώρησε κατά 3,2%, μετά το δημοσίευμα της New York Post που ανέφερε ότι η διοίκηση πιθανόν να απορρίψει την αναμενόμενη πρόταση εξαγοράς της Anheuser-Busch InBev.

Στον αντίποδα, η Vivendi σημείωσε κέρδη 2%, καθώς έγινε γνωστό ότι αύξησε στο 19,9% το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο της Telecom Ιtalia.

Επίσης, η Renault ενισχύθηκε κατά 6,5%, καθώς η εφημερίδα Le Figaro αναφέρει ότι η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Nissan Motor για το ενδεχόμενο συνεργασίας τους.

Άλμα 40% κατέγραψε και η Aquarius Platinum, μετά τη συμφωνία που πέτυχε για την εξαγορά της από την Sibanye Gold. 

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, απρόσμενη πτώση παρουσίασαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Αύγουστο. Σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, μειώθηκαν κατά 1,8% από τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξησή τους κατά 0,3%.

ΧΑ

Τελικά κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο και την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, ολοκληρώνοντας μια συνεδρίαση όμως έντονης μεταβλητότητας και αρκετών εναλλαγών προσήμων, ενώ ο τζίρος κινήθηκε υψηλότερα από το πρώτο λεπτό των συναλλαγών. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,54% και στις 670,69 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 673,28 μονάδες και η χαμηλότερη στις 661,78. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 23,11% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας και διαμορφώθηκε στα 35,58 εκατ. ευρώ, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 5,75 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 0,92% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,01%. 

Η συνεδρίαση χθες είχε έντονα τα στοιχεία της μεταβλητότητας  [-0,80% και +0,93%] με την αγορά να προχωρά τις πρώτες ώρες σε κατοχύρωση κερδών, μετά τη χθεσινή εκρηκτική άνοδο. Ωστόσο, καθ' όλη τη διάρκεια αναδύονταν δυνάμεις που στόχευαν στη συνέχιση της ανάκαμψης, με τη μετοχή της Εθνικής να προσελκύει το ενδιαφέρον τους. 

Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, τα τραπεζικά στελέχη επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους πριν από το τέλος του έτους, με τις μέχρι τώρα ενδείξεις να είναι μετριοπαθώς θετικές. Μία από τις ενδείξεις αυτές είναι και το διεθνές ενδιαφέρον για την πώληση της τουρκικής θυγατρικής της Εθνικής, της Finansbank. 

Επίσης, κάτι που η αγορά αναμένει με μεγάλες προσδοκίες, είναι και οι κινήσεις της κυβέρνησης για εφαρμογή του μνημονίου. Από τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, διαφάνηκε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να αποδεσμευτεί η πρώτη δόση των 2 δισ. ευρώ του πακέτου στήριξης. 

Στα αρνητικά της ημέρας είναι οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, στο οποίο αναφέρεται ότι για το 2015 αναμένεται το ΑΕΠ να μειωθεί κατά 2,3% και το 2016 κατά 1,3%. Η εξέλιξη αυτή, εάν δεν επιβεβαιωθεί και η ύφεση τελικά είναι υψηλότερα, θα επιβαρύνει σημαντικά τα φορολογικά έσοδα, δυσχεραίνοντας και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους. Παράλληλα, θα προσθέσει νέο βάρος στα δανειακά τραπεζικά χαρτοφυλάκια, σε μία περίοδο που αναζητάται οριστική λύση από τις ηγεσίες.

Στο ταμπλό τώρα, ο τραπεζικός έκλεισε στις 199,76 μονάδες και άνοδο 2,19%, ενώ διαπραγματεύτηκε στο εύρος των 193,04 μονάδων (-1,24%) και 207,24 μονάδων (+6,02%). Η αξία των συναλλαγών του στα 16,09 εκατ. ευρώ (39% του συνόλου) και ο όγκος στα 161,9 εκατ. τεμάχια (83,23%). 

Στον FTSE 25, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Εθνικής (+4,55%), του ΟΠΑΠ (+2,83%), του ΟΤΕ (+2,73%), της Alpha Bank (+1,74%), της ΕΧΑΕ  (+1,63%) και των ΕΛΠΕ (+1,35%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ΟΛΠ (-3,46%), της Πειραιώς (-2,33%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2,23%), της ΑΡΑΙΓ (-2,10%) και της Grivalia Properties (-1,96%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών  (+2,73%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Ασφαλειών (-2,74%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 45 κινήθηκαν ανοδικά, 41 καθοδικά, ενώ η τιμή 19 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Επιμονή στη στάση επιφυλακτικής ουδετερότητας από τους traders

Ο 25άρης χθες έφθασε ως τις 198,81 μονάδες με ελάχιστο τις 194,68 και κλείσιμο στις 197,74. Υπάρχει δε μια συστοιχία συνεδριάσεων που πάλι ο δείκτης ερχόμενος από χαμηλότερα επίπεδα κόλλησε αναφερόμαστε στις συνεδριάσεις:

8/9 κλείσιμο στις 195,42 υψηλό στις 199,75 και ελάχιστο στις 191,74 με προηγούμενο κλείσιμο στις 190,92 μονάδες

9/9 κλείσιμο στις 196,17 υψηλό στις 198,88 και ελάχιστο στις 194,62

10/9 κλείσιμο στις 197,27 υψηλό στις 198,71 και ελάχιστο στις 194,44

11/9 κλείσιμο στις 196,76 υψηλό στις 197,25 και ελάχιστο στις 194,45

14/9 κλείσιμο στις 196,05 υψηλό στις 196,85 και ελάχιστο στις 192,71

15/9 κλείσιμο στις 198,13 υψηλό στις 198,16 και ελάχιστο στις 194,20

Κατόπιν πέρασε πάνω από τις 202 μονάδες στις 16/9 και το υψηλό του Σεπτεμβρίου ορίστηκε στις 21/9 και ήταν κλείσιμο στις 204,07 υψηλό στις 207,28 και ελάχιστο στις 201,63.

Άρα έχουμε πρώτη αντίσταση στα επίπεδα που έκλεισε ο δείκτης χθες και μετά ακολουθούν τα επίπεδα μεταξύ των 204 και 207 μονάδων.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές χτύπησαν ένα υψηλό επτά εβδομάδων σήμερα Τετάρτη, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έδειξαν κάποια σημάδια ζωής, υποστηρίζοντας τις κακοποιημένες μετοχές των πρώτων υλών και τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών, ενώ οι μετοχές του Τόκιο υποχώρησαν αφού η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να μην αλλάξει τίποτε στην νομισματική της πολιτική.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωνε άνοδο +1,1%, καθώς πέρασε πάνω από την κορυφή του στις 18η Σεπτεμβρίου για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Αυγούστου.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, ωστόσο, υποχώρησε 0,7% και το γιέν σημείωσε άνοδο 0,4% στα 119,75 γιεν απέναντι στο δολάριο αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε την πολιτική της. Παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα ήταν ευρέως αναμενόμενο, ορισμένοι παράγοντες της αγοράς έτρεφαν ελπίδες για «χαλάρωση έκπληξη».

Εκτός από την Ιαπωνία, οι τιμές των μετοχών ήταν ως επί το πλείστον υψηλότερα καθώς το άλμα στις τιμές του πετρελαίου βοήθησε να υποχωρήσουν ορισμένες ανησυχίες ότι η ψύξη στην κινεζική οικονομία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε πολλές βιομηχανίες, ιδιαίτερα στον τομέα των φυσικών πόρων.

Οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίζονται εν μέρει από την είδηση ​​ότι η εκτός ΟΠΕΚ παραγωγός Ρωσία και το βασικό μέλος του ΟΠΕΚ Σαουδική Αραβία, συζήτησαν για την αγορά πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα. Οι δύο χώρες σχεδιάζουν να συνεχίσουν την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την αγορά του πετρελαίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ.

Οι traders στην αγορά πετρελαίου έχουν ενθαρρυνθεί από τις προσδοκίες ότι οι δύο μεγαλύτερες χώρες εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο μπορούν να λάβουν μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν τον κορεσμό της προσφοράς, αν και οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οι διαφορετικές θέσεις τους σχετικά με το μέλλον του Πρόεδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ ενδέχεται να παρεμποδίσει τη συνεργασία.

Η τιμή του Brent, που θεωρείται το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το αργό, χτύπησε ένα υψηλό ενός μήνα στα  52,47 δολάρια ανά βαρέλι, με κέρδη 0,8% σήμερα στην Ασία, μετά την άνοδο 5,4% την προηγούμενη ημέρα.

Τα futures αργού ΗΠΑ χτύπησαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τα τέλη Ιουλίου, αφού έχει ανέλθει σε τόσο υψηλά ως τα 49,38 δολάρια.

Τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου υποστηρίχθηκαν γιατί πολλοί επενδυτές μείωσαν τις προσδοκίες τους ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια φέτος μετά τα εκπληκτικά αδύναμα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, την Παρασκευή.

Η αντίδραση στις αλλαγές των προσδοκιών των αμερικανικών επιτοκίων είναι εμφανής και στην αγορά νομισμάτων κυρίως στην Ινδονησία, όπου η ρουπία αυξήθηκε 2,0%, σήμερα Τετάρτη, λαμβάνοντας τα κέρδη της μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα στο 5% περίπου. Το νόμισμα της Βραζιλίας επίσης ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα σχεδόν τρειών εβδομάδων.  Το δολάριο Αυστραλίας χτύπησε ένα υψηλό δύο-εβδομάδων αγοράζοντας 0,7188 του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ και το καναδικό δολάριο δυνάμωσε.

Το δολάριο ΗΠΑ ήταν πιο αδύνατο έναντι των βασικών νομισμάτων καθώς οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων της Fed πριν από το τέλος του έτους υποχώρησαν. Ο δείκτης του δολαρίου έναντι έξι κυριότερων νομισμάτων υποχώρησε στο 95,327, το χαμηλότερο επίπεδό του αυτή την εβδομάδα και κοντά στο χαμηλό της Παρασκευής των 95,218.

Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,1267 δολάρια, κοντά στο υψηλό των 1,12895 αυτή την εβδομάδα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup

Ο υπερπουλημένος Τραπεζικός κλάδος αναζητεί κάποιες αφορμές για πρόσκαιρη, έστω, αναρρίχηση των μετοχών του, ακολουθώντας το έμφυτο ένστικτο αυτοσυντήρησής του.

Μετά, ωστόσο, τις "ενέσεις" αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας που έγιναν από τον επικεφαλής της Fairfax και την προβολή θετικών προσδοκιών για το γρίφο της ανακεφαλαιοποίησης σε σχέση με τη συμμετοχή ιδιωτών, ήρθε το προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι προγραμματικές δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού και οι αποφάσεις του Eurogroup για να επανέλθουμε στη σκληρή οικονομική πραγματικότητα.

Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός για το 2016 έχει ως παραδοχή τη διατήρηση αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας και περαιτέρω αύξησης φορολογικών εσόδων από κοινού με μειώσεις δαπανών. Υποδηλώνει δηλαδή συνέχιση της ύφεσης για την Οικονομία γεγονός που επιτρέπει προσδοκίες κερδοφορίας σχεδόν μόνο για εταιρείες με έντονα εξαγωγικό προσανατολισμό, εφόσον έχουν βρει τρόπους να ξεπεράσουν τα capital controls για την εξεύρεση των αναγκαίων κεφαλαίων.

Παράλληλα, οι προγραμματικές δηλώσεις αναδύουν στοιχεία αποδοχής της Αγοράς ως μοχλού επίτευξης της επανεκκίνησης της Οικονομίας (μετά το 2ο εξάμηνο 2016), χωρίς ωστόσο να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά και στη δυνατότητα του θεσμού του Χρηματιστηρίου να συμβάλει σε αυτήν. Τέλος, το Eurogroup υπογραμμίζει την ανάγκη θεσμοθέτησης των προαπαιτούμενων ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση για να ακολουθήσει η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, οι διοικήσεις των οποίων οφείλουν να τυγχάνουν πλέον της αποδοχής των Ευρωπαϊκών Θεσμών, όπως άλλωστε έχει αποδεχθεί δια του μνημονίου η Κυβέρνηση.

Επομένως, είναι φανερό ότι απαιτείται "πολύ δουλειά" για να επανέλθει η εμπιστοσύνη σε επίπεδα που θα δούμε επάνοδο Τραπεζικών καταθέσεων, για παράδειγμα, πολλώ δε μάλλον επενδύσεις από επενδυτές εξωτερικού, προσδοκία προδήλως φρούδα για τα σημερινά δεδομένα της Ελληνικής Οικονομίας. Ως τότε, το σενάριο της συσσώρευσης για το Ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να θεωρηθεί ως μια εξέλιξη που διατηρεί ζωντανές τις προσδοκίες για καλύτερες μέρες στο προσεχές μέλλον...

Επιπλέον, το εξωτερικό περιβάλλον συνεχίζει να προβληματίζει: o απόηχος του σκανδάλου της "VW" συνεχίζεται, η εταιρεία κολοσσός των εμπορευμάτων "Glencore" απειλείται με χρεοκοπία και οι αναλυτές αξιολογούν ότι τα στοιχεία της Αγοράς Εργασίας των ΗΠΑ θα πείσουν την κ. Γέλεν να ματαιώσει την ανοδική κίνηση των Αμερικανικών επιτοκίων, ώστε να αποφευχθούν μαζικές εκροές από τις Αναδυόμενες Οικονομίες.

Θετικά ωστόσο, σύμφωνα αξιολογείται η εμπορική συμφωνία "TTP" (Trans Pacific Partnership) 12 Χωρών του Ειρηνικού σε σχέση με την υποβοήθηση της Παγκόσμιας ανάπτυξης, που δεν μπορεί πλέον να τονωθεί από τη πολύχρονη άσκηση της υπέρμετρα χαλαρής νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Το ράλι στις τιμές του πετρελαίου αυξάνει την ισχύ του

Ισχυροποίηση στα νομίσματα των χωρών παραγωγών βασικών προϊόντων της Ασίας-Ειρηνικού και το ίδιο ίσχυσε για τις  μετοχές στον κλάδο της ενέργειας αφού η  τιμή του πετρελαίου Brent αυξήθηκε άλλη ένα 1% σήμερα, μετά την ραγδαία άνοδό του περισσότερο από 5% χθες. Το περιβάλλον είναι πιθανό να είναι ευνοϊκό για την αγορά JGBs.

Οι Αμερικανικές μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα χθες και ο δείκτης του δολαρίου εξασθένησε καθώς οι αγορές αναμένουν μια καθυστέρηση στην απογείωση των επιτοκίων της Fed. Η βιοτεχνολογία οδήγησε τις απώλειες, ενώ ο τομέας της ενέργειας εμφάνισε υπεραπόδοση. Τα πρακτικά της FOMC για τη συνάντηση το Σεπτέμβριο μέχρι να κυκλοφορήσει αύριο θα είναι μια σημαντική κινητήρια δύναμη της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου. Τα κέρδη των εισηγμένων για το τρίτο τρίμηνο αρχίζουν ανεπίσημα αύριο. Οι εκτιμήσεις της αγοράς θέλουν το EPS να μειωθεί κατά 3,7%, αλλά οι δικοί μας αναλυτές  περιμένουν τα πραγματικά αποτελέσματα να είναι καλύτερα από αυτό. Προβλέπουν ο S & P 500 να φθάσεις στις 2100 έως το τέλος του 2015.

Στην Ευρώπη, οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία υποχώρησαν απροσδόκητα κατά 1,8% m / m, τον Αύγουστο, και οι παραγγελίες του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω. Εξακολουθούμε να αναμένουμε περαιτέρω αντοχή σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ και της Βόρειας Ευρώπης, μαζί με περαιτέρω στήριξη από την εγχώρια ζήτηση, για να αντισταθμίσουν τις πιέσεις από τις EM και την Κίνα, και διατηρούμε την άποψή μας ότι η Γερμανία θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμό 1,5% σε ετήσια βάση τα επόμενα τρίμηνα. Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα κυκλοφορήσουν σήμερα την βιομηχανική παραγωγή (IP) τον Αύγουστο.

Οι συναντήσεις της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας αύριο θα παρακολουθούνται στενά. Πιστεύουμε ότι η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων αποτελεί επιλογή για την ΕΚΤ. Ωστόσο, είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιηθεί στο άμεσο μέλλον. Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα δράσει αρχικά μέσω της επέκτασης των αγορών ποσοτικής χαλάρωσης (δηλαδή, το μέγεθος, την έκταση και τη διάρκεια του προγράμματος), η οποία είναι πιθανό να ανακοινωθεί στο τέλος του έτους.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου αναμένεται να καταφθάσουν στην Ελλάδα οι επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος βοήθειας. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, τον οποίο επικαλείται το Reuters, τονίζει ότι οι επικεφαλής των θεσμών κατά πάσα πιθανότητα θα επισκεφτούν την Αθήνα την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Την Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για την αυστηρή τήρηση των στόχων του μνημονίου, το οποίο συμφωνήθηκε τον Αύγουστο.

Πρόσκληση σε επιχειρηματίες με φιλόδοξες και δυναμικές προτάσεις που αναζητούν χρηματοδότηση ή διεθνείς συνεργασίες, απευθύνουν από κοινού το Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οργανισμός Enterprise Greece, η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA), το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ Α.Ε.) και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, συντονιστής του Enterprise Europe Network - Hellas. Οι πέντε Οργανισμοί ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν το Equity Investment Forum στην Αθήνα, στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, με κύριο σκοπό την ενημέρωση και υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων σε θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους: από την εκκίνηση της επιχείρησης έως την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο.

Την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα μετά τη σημερινή υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της πρότασης της Επιτροπής για αναδρομική αλλαγή των κανόνων στην παροχή ευρωπαϊκών πόρων σε αναπτυξιακά έργα για τα έτη 2007 ως 2013. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε σήμερα, περιλαμβάνει την πρόωρη αποδέσμευση του τελευταίου 5% των εναπομενουσών πληρωμών της ΕΕ, που συνήθως διατηρούνται μέχρι το κλείσιμο των προγραμμάτων το 2017, και την πλήρη κατάργηση της ανάγκης για εθνική συγχρηματοδότηση, που σημαίνει συγχρηματοδότηση της ΕΕ σε ποσοστό 100% για την περίοδο 2007-2013.

Την εκτίμηση ότι το νέο ελληνικό πρόγραμμα έχει «καλές πιθανότητες» να επιτύχει εξέφρασε ο Ντέκλαν Κοστέλο, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για το ελληνικό πρόγραμμα, ο οποίος συμμετείχε σε εκδήλωση της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης CEPS (Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής) με θέμα «Μπορεί να λειτουργήσει; Μελλοντικές προοπτικές για την Ελλάδα μετά το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής ».

Ο κίνδυνος η Ελλάδα να μετατραπεί εκ νέου σε εστία αποσταθεροποίησης για την Ευρωζώνη δεν έχει πλήρως αποσοβηθεί, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Στην ετήσια έκθεση (World Economic Outlook) το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι, αν και οι κίνδυνοι έχουν περιοριστεί μετά την συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδος, ενδεχόμενη αβεβαιότητα στο πολιτικό σκηνικό για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι πιθανό να προκαλέσει πιέσεις στις αγορές. Μάλιστα η αστάθεια αυτή στο χρηματοοικονομικό πεδίο και στις αγορές ομολόγων είναι πιθανόν να μεταδοθεί και στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Το κλείσιμο των εφοριών για τις συναλλαγές με το κοινό, τη θέσπιση κινήτρων για την πραγματοποίηση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα, τη θέσπιση «επαγγελματικού λογαριασμού» μέσω του οποίου θα κυκλοφορεί το «ηλεκτρονικό χρήμα» από τους καταναλωτές στις επιχειρήσεις αλλά και την παράταση των προθεσμιών παραγραφής εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Γερμανικό «μοντέλο» ελέγχων ρίχνει στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ στην κορυφή της ελεγκτικής «λίστας» βρίσκονται οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι πολυεθνικές, αλλά και οι τράπεζες.

Το «μπαράζ» ελέγχων που ξεκινά περιλαμβάνει εντός των επόμενων πέντε μηνών την ολοκλήρωση αυτών για τους οποίους έχουν εκδοθεί ήδη από το παρελθόν εντολές ελέγχου ή εισαγγελικές παραγγελίες για επιχειρήσεις ή πρόσωπα που σχετίζονται με την πολιτική τώρα ή στο παρελθόν και με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στα 30,81 δισ. ευρώ έκλεισε η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τον Σεπτέμβριο, αυξημένη κατά 3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το μηνιαίο στατιστικό δελτίο της «Ελληνικά Χρηματιστήρια – Χρηματιστήριο Αθηνών ΑΕΣ».

Εφόσον δεν ληφθεί υπόψη η κεφαλαιοποίηση που κατέχει το ΤΧΣ, η αύξηση αγγίζει το 3,9%, ενώ οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές στην ελληνική αγορά, κατά τον Σεπτέμβριο, ήταν λιγότερες από τις εκροές. Με βάση το μηνιαίο δελτίο, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς ανέρχεται σε 56,3% έναντι 57,3% στο τέλος του προηγούμενου μήνα, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 1,7%. Ωστόσο, συνυπολογίζοντας την συμμετοχή του ΤΧΣ (2.116,82 εκατ. ευρώ ή 6,9%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανέρχεται σε 52,4% παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 0,9% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.

Άμεση ρευστότητα 4,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015 μέσα από το ΕΣΠΑ, ανακοίνωσε ο Αλέξης Χαρίτσης, υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε ότι οι δαπάνες από το ΕΣΠΑ το δίμηνο Αύγουστος – Σεπτέμβριος ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ και εκτίμησε ότι συνολικά μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει «άμεση ρευστότητα 4,5 δισ. ευρώ». Το ΕΣΠΑ 2014 - 2020 «σήμερα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και έχουν ξεκινήσει οι προκηρύξεις», υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.

Τέσσερα νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 150 εκατ. ευρώ, ανέλαβε πρόσφατα η ΤΕΡΝΑ στο Μπαχρέιν και στο Άμπου Ντάμπι. Συγκεκριμένα, στο Μπαχρέιν η εταιρεία ανέλαβε την κατασκευή και συντήρηση συγκροτήματος 832 κατοικιών, στο πλαίσιο του προγράμματος  «Affordable & Social Housing» (Προσιτή & Κοινωνική Στέγαση). Το έργο αναπτύσσεται σε έκταση 321.350 τ.μ. και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε περίπου 95 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Τη συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις φορολογικές συμφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και τις πολυεθνικές εταιρείες (tax rulings) υιοθέτησαν σήμερα ομόφωνα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών. Βάσει της πολιτικής συμφωνίας που επετεύχθη στο σημερινό Ecofin, στο Λουξεμβούργο, από τον Ιανουάριο του 2017 θα τεθεί σε ισχύ η ευρωπαϊκή οδηγία περί ανταλλαγής πληροφοριών για τις φορολογικές συμφωνίες, ώστε να μην μπορούν να φοροδιαφεύγουν με την ίδια ευκολία οι πολυεθνικές εταιρείες στις χώρες όπου έχουν εγκατασταθεί. Η οδηγία προβλέπει αναδρομική ισχύ πέντε ετών για τις φορολογικές συμφωνίες που θα είναι εν ισχύ τον Ιανουάριο του 2017 και τριών ετών γι’ αυτές που δεν θα ισχύουν ως τότε.

Την επιτάχυνση της προσαρμογής του κανονιστικού πλαισίου για την αυτοκινητοβιομηχανία και την εφαρμογή του θα επιδιώξει η Κομισιόν αφού διευρευνηθούν και από τα κράτη - μέλη τα πραγματικά περιστατικά του σκανδάλου Volkswagen, ανέφερε η Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε., Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών. Παράλληλα ωστόσο, η κ. Μπιενκόφσκα συνέστησε στα κράτη-μέλη «ψυχραιμία, ώστε να αποφευχθούν οι ασυνάρτητες δράσεις που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές συνέπειες και απώλεια των οφελών της εσωτερικής αγοράς για τους πολίτες».

Άλμα σχεδόν 16% στα 48,3 δισ. δολάρια σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Αύγουστο, κυρίως εξαιτίας του ισχυρού δολαρίου το οποίο οδήγησε τις εξαγωγές στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας. Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο χάρη στην πώληση των καινούργιων μοντέλων iPhone και άλλων καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση του ελλείμματος στα εποχικά προσαρμοσμένα επίπεδα των 48,1 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2% στα 185,1 δισ. δολάρια τον Αύγουστο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,2% στα 233,4 δισ. δολάρια.

Κάτω από τα 1.000 δολάρια εκτιμώνται οι αποταμιεύσεις των περισσότερων Αμερικανών πολιτών, σύμφωνα με έρευνα, τα στοιχεία της οποίας επικαλείται το MarketWatch. Ειδικότερα, το 62% διαθέτει αποταμιεύσεις κάτω των 1.000 δολαρίων, ενώ το 21% δεν διαθέτει καθόλου. «Είναι προβληματικό και ανησυχητικό το γεγονός ότι μία μεγάλη μερίδα των Αμερικανών σχεδόν δεν διαθέτει χρήματα στην άκρη» σχολιάζει ο Κάμερον Χούντλεστον, αναλυτής του ιστότοπου GoBankingRates, ο οποίος διεξήγαγε και τη σχετική έρευνα.

Βελτίωση στην αγορά πετρελαίου βλέπει ο ΟΠΕΚ, λόγω της υψηλότερης ζήτησης για το αργό που παράγουν τα κράτη – μέλη του και της επιβράδυνσης της προσφοράς από χώρες εκτός του οργανισμού. «Υπάρχει βελτίωση στην αγορά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του καρτέλ Αμπντάλα αλ-Μπάντρι σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο συνεδρίου που διεξήχθη σήμερα στο Λονδίνο. «Αυτή η κατάσταση ίσως να μην διατηρηθεί πολύ, περισσότερο από δύο χρόνια», εκτίμησε. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ τον τελευταίο χρόνο λόγω της υπερβάλλουσας προσφοράς. 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα