ΕΚΤ: Σε επιφυλακή για τον πληθωρισμό

Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2005 17:36

«Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια της όποτε κρίνει ότι είναι απαραίτητο. Αλλωστε, δεν έχουμε υποσχεθεί ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μία τέτοια κίνηση».

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ύστερα από την απόφαση της τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Τρισέ επισήμανε επίσης ότι το πνεύμα των δηλώσεων που έκανε για τα επιτόκια στην Αθήνα, παραμένει επίκαιρο, καθώς οι πληθωριστικοί κίνδυνοι μεσοπρόθεσμα είναι αυξημένοι.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε έντονα προβληματισμένος για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής των χωρών που εμφανίζουν υπερβολικό έλλειμμα. Χωρίς να εξειδικεύσει τις χώρες στις οποίες αναφέρεται, οι οποίες, όπως είπε, «δυστυχώς είναι αρκετές», επεσήμανε ότι οι στόχοι που περιλαμβάνονται στους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών αυτών είναι πιθανόν να μην επιτευχθούν τόσο φέτος όσο και το 2006. Οι εξελίξεις αυτές, όπως είπε, θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας.

Οσον αφορά στην πορεία του πληθωρισμού, ο πρόεδρος της ΕΚΤ συνέστησε για μία ακόμη φορά «ισχυρή επαγρύπνηση» και τούτο διότι οι κίνδυνοι για εμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων παραμένουν υπαρκτοί. Η κυριότερη πηγή ανησυχίας αφορά τις τιμές του πετρελαίου, καθώς, όπως είπε, οι αγορές προεξοφλούν ότι αυτές θα διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τρισέ, οι κίνδυνοι για άνοδο του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα έχουν αυξηθεί. Ωστόσο είναι θετικό το γεγονός ότι οι μισθολογικές αυξήσεις παραμένουν συγκρατημένες, γεγονός που σε ένα βαθμό αντανακλά τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα