Παρότι η βουτιά στην τιμή του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων ασκεί πιέσεις στις επιδόσεις των αναδυόμενων αγορών, η Saxo Bank διακρίνει τη μεγαλύτερη ελπίδα ακριβώς σε αυτές τις αγορές.
Οι αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν τις σφοδρές συνέπειες από μια «τέλεια καταιγίδα» λόγω χρέους, από το αβέβαιο δολάριο και την κατάρρευση των τιμών στα εμπορεύματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις Επενδυτικές Προτάσεις της Saxo Bank για το Δ’ Τρίμηνο 2015, υπάρχει ελπίδα – και επενδυτικές ευκαιρίες – ακόμη και αν ο κύκλος άρνησης μέσω του «παρατείνω και προσποιούμαι» επιμένει.
«Η πολιτική του “παρατείνω και προσποιούμαι” πυροδότησε έναν αρνητικό φαύλο κύκλο, όπου το χρέος των αναδυόμενων αγορών που αποτιμάται σε USD μετατράπηκε στα τοπικά νομίσματα. Στη συνέχεια, το ισχυροποιημένο δολάριο αύξησε το βάρος του χρέους, ενώ ταυτόχρονα μείωσε τις τιμές των εμπορευμάτων – δηλαδή το βασικό εξαγωγικό πλεονέκτημα για πολλές αναδυόμενες οικονομίες. Με τη σειρά του, αυτό επέφερε μείωση της ζήτησης και της ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έλαβε χώρα στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας οικονομίας που βασίζεται σε παραστατικό χρήμα, σε αποθεματικά σε δολάρια, σε εμπορεύματα και χρέος αποτιμώμενα σε δολάρια και σε ένα δολάριο που ενισχύεται. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας μειώνεται δραματικά – η μόνη έκπληξη είναι ότι αυτό φαίνεται να αποτελεί έκπληξη για τους πολιτικούς», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank, Steen Jakobsen.
Βλέποντας πέρα από την τρέχουσα μεταβλητότητα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες αγορές, ο Jakobsen παρατηρεί και μια θετική πλευρά: «Η “τέλεια καταιγίδα” που μαίνεται στις αναδυόμενες αγορές αποτελεί και τη μεγαλύτερη ευκαιρία των τελευταίων δεκαετιών».
Ο επικεφακής οικονομολόγος της Saxo Bank εκτιμά ότι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να κινηθούμε σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι μέσω των συναλλαγών σε συνάλλαγμα, για λόγους ρευστότητας και πρόσβασης. Πολλές αναδυόμενες αγορές δεν έχουν αρκετό βάθος ώστε να στηρίξουν ισχυρές αγορές μετοχών. Επιπλέον, ακαδημαϊκές μελέτες δείχνουν ότι πάνω από το 80% όλων των αποδόσεων των αναδυόμενων αγορών προέρχεται από την αγορά συναλλάγματος και όχι από την κατοχή ομολόγων και μετοχών.
Λαμβάνοντας όλα αυτά υπ’ όψιν, ο Jakobsen εκτιμά ότι οι αναδυόμενες οικονομίες προσφέρονται για τοποθετήσεις αγοράς. Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω μιας «τέλειας καταιγίδας» δεν σημαίνει και ότι «ο ήλιος δεν θα ξαναβγεί».
Οι βασικές επενδυτικές προτάσεις της Saxo Bank για το επόμενο τρίμηνο είναι οι εξής:
• Εμπορεύματα
Τα εμπορεύματα κατέβαλαν προσπάθεια να σταθεροποιηθούν το μεγαλύτερο μέρος του Σεπτεμβρίου, αφού πολλές πρώτες ύλες, όπως τα βιομηχανικά μέταλλα, έφτασαν σε επίπεδα που δεν είχαμε ξαναδεί από τις αρχές της νέας χιλιετίας. Η αύξηση προσφοράς σε βασικά εμπορεύματα, από τα μέταλλα, την ενέργεια και τα γεωργικά προϊόντα, συνέχισε να πλήττει έντονα τις χώρες των αναδυόμενων αγορών, των οποίων η ευημερία εξαρτάται από τις εξαγωγές πρώτων υλών.
Ο Ole Hansen, επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της Saxo Bank, προειδοποιεί ότι, μπαίνοντας στο τελευταίο τρίμηνο του 2015, το φως στην άκρη του τούνελ για τα εμπορεύματα θα φανεί υπό την προϋπόθεση ότι η προσφορά θα μειωθεί. Αλλά αν η ζήτηση δεν καταφέρει να ανταποκριθεί, το τούνελ θα μπορούσε να επιμηκυνθεί ακόμα περισσότερο, αφήνοντας περιθώρια μόνο για μια αμυδρή αχτίδα ελπίδας.
• Μακροοικονομικά
Ο Mads Koefoed, επικεφαλής Μακροοικονομικής Στρατηγικής της Saxo Bank, αναφέρει ότι η πολυαναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αποτελέσει το τέταρτο μακροοικονομικό γεγονός-ορόσημο. Οι αναδυόμενες αγορές, ωστόσο, παραμένουν ένας σημαντικός παράγοντας στην εξίσωση, καθώς η υπερβολική αδυναμία που παρατηρείται μετά την απροθυμία για ανάληψη κινδύνου από τα τέλη του καλοκαιριού μπορεί να αποδειχθεί υπερβολική.
• Συνάλλαγμα
Ο επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος της Saxo Bank, John Hardy, εκτιμά ότι η απόφαση της Fed τον Σεπτέμβριο κατέστησε σαφές ότι η πολιτική της συγκεκριμένης κεντρικής τράπεζας είναι παγκόσμια, ιδιαίτερα όσον αφορά τις αναδυόμενες οικονομίες. Παρά το γεγονός ότι το δ’ τρίμηνο η προοπτική ανάκαμψης σε νομίσματα όπως το RUB (ρούβλι Ρωσίας), το BRL (ρεάλ Βραζιλίας), το TRY (λίρα Τουρκίας) και το ZAR (ραντ Νοτίου Αφρικής) διαφαίνεται καθαρά λόγω διάθεσης για ανάληψη κινδύνου, μια πιο συντηρητική προσέγγιση θα στρεφόταν σε άλλα νομίσματα και αγορές, όπως για παράδειγμα στο Μεξικό και την Πολωνία.
• Ομόλογα
Ο επικεφαλής Προϊόντων Σταθερού Εισοδήματος της Saxo Bank, Simon Fasdal, σχολιάζει ότι κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου το αίσθημα φόβου επικράτησε στις αγορές και στις αρχές του δ’ τριμήνου παραμένει υπολογίσιμη δύναμη.
Ωστόσο, ο ίδιος πιστεύει ότι το νήμα των ευκαιριών ξεκινά από τις αναδυόμενες αγορές. Πρώτον, η συνολική απομάκρυνση από τα στοιχεία ενεργητικού των αναδυόμενων αγορών έχει αυξήσει σημαντικά τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναδυόμενων αγορών. Και δεύτερον, η έλλειψη ανάπτυξης αποτελεί, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα.
• Ασία
Ο αναλυτής Μακροοικονομικής Στρατηγικής της Saxo Bank για την Ασία, Kay Van-Petersen, σε αντίθεση με όσους πιστεύουν ότι οι μαζικές ρευστοποιήσεις στις αναδυόμενες αγορές έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω και ότι τα χαμηλά του κύκλου έχουν πλέον ολοκληρωθεί, προτιμά να διαφοροποιήσει τη θέση του. Το φθηνό χρήμα που προήλθε από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed και τα εκτεταμένα μέτρα τόνωσης στην Κίνα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, έχουν διογκώσει σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία ενεργητικού. Η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται, τα εμπορεύματα δεν έχουν βρει ακόμη κάποιο επίπεδο στήριξης, ενώ τα στοιχεία ενεργητικού από τις αναδυόμενες αγορές δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των θεμελιωδών μακροοικονομικών μεγεθών.
• Μετοχές
Ο επικεφαλής Στρατηγικής Μετοχών της Saxo Bank, Peter Garnry, υποστηρίζει ότι το γ’ τρίμηνο του 2015 θα μείνει στην ιστορία ως το μεγάλο κάλεσμα αφύπνισης, καθώς οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο παρασύρθηκαν στην πιο βίαιη, γι’ αυτές, περίοδο από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, σύμφωνα με τη μέτρηση του πρώτου και του δεύτερου παραγώγου μεταβλητότητας. Στο γ’ τρίμηνο, οι μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών κατέγραψαν πτώση 6,2%, ενώ μετοχές των αναδυόμενων αγορών κατακρημνίστηκαν στο -16,2%.
Ο Garnry πιστεύει ότι υπάρχουν ισχυρές υποβόσκουσες δυνάμεις σε πολλές αναδυόμενες αγορές, οι οποίες μετατοπίζουν τον προσανατολισμό τους από καθαρά εξαγωγικό και μετατρέπουν τον χαρακτήρα τους από παραγωγό εμπορευμάτων, προς την κατεύθυνση μιας πιο ισορροπημένης οικονομίας, στο πλαίσιο της οποίας μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης θα προέρχεται από την εγχώρια κατανάλωση καθώς η μεσαία τάξη αναπτύσσεται. Η μετάβαση έχει ήδη ξεκινήσει και τα κεφάλαια θα επιστρέψουν στις αναδυόμενες αγορές μόλις υπάρξει σαφήνεια σχετικά με την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων.