Την εκτίμηση ότι μέχρι το 2015 η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα θα είναι αυξημένη κατά 30% έως 35% σε σχέση με φέτος και ότι τα έσοδα από τη βιομηχανία του Τουρισμού θα αντιστοιχούν στο 25% του ΑΕΠ, έναντι 18% σήμερα, έκανε ο υπουργός Τουρισμού, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 21ης διεθνούς έκθεσης τουρισμού «Philoxenia 2005».
Ο υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε τη δημιουργία νέων ειδικών τερματικών σταθμών για την υποδοχή πτήσεων τσάρτερ στα στρατιωτικά αεροδρόμια της Ανδραβίδας και της Αγχιάλου, με φορέα υλοποίησης την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ ΑΕ), ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες μεταφοράς τουριστών.
Όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, η κίνηση αυτή, που θα δρομολογηθεί σε συνεργασία με τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Μεταφορών, εντάσσεται στο πλέγμα δράσεων που υλοποιεί το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, ώστε να δώσει σάρκα και οστά στους φιλόδοξους στόχους της επόμενης δεκαετίας.
Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης σημείωσε εξάλλου, ότι το 2006 θα είναι μια πολύ πλούσια χρονιά σε νομοθετικό έργο στον τομέα της αρμοδιότητάς του, υπενθυμίζοντας ότι εντός των επόμενων ημερών κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ιαματικό τουρισμό, που -όπως είπε- «δίνει τέλος σε πολλές εκκρεμότητες«.
Αναφερόμενος στις έξι-επτά μεγάλες ξένες επενδύσεις στον τομέα του Τουρισμού που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ.Αβραμόπουλος σημείωσε ότι προχωρούν κανονικά, ενώ όπως είπε, παράλληλα ξεμπλοκάρονται άλλες που μπορεί να ήταν παγωμένες έως και 17 χρόνια.
Εμφαση δίνει το υπουργείο και στη στήριξη του συνεδριακού τουρισμού στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αφού ο χώρος των συνεδρίων απαιτεί νέες υποδομές. «Ελπίζω ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και το κέντρο τάε-κβο-ντο που είχε χρησιμοποιηθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα μετατραπεί σε συνεδριακό κέντρο», ανέφερε ο κ.Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι υπάρχει γενικότερο σχέδιο για όλη την χώρα στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού.
Επιπρόσθετα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα εγκαινιάζει δρομολόγια και στη χώρα μας η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Raynair, ακολουθώντας τα "χνάρια" άλλων εταιριών, όπως η Qatar Airways.
Εξάλλου, ερωτηθείς για το θέμα των προβλημάτων που ανακύπτουν με τη βίζα Σένγκεν, διευκρίνισε ότι το υπουργείο «δρομολογεί τις πολιτικές του, όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά και για την Ουκρανία και άλλες χώρες, εκτός Σένγκεν, ώστε να διευκολύνονται οι τουρίστες και οι θεωρήσεις να εκδίδονται με γοργότερο ρυθμό».
Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ακόμη ότι η άνοδος που σημειώνεται στον Τουρισμό δεν είναι συγκυριακή, αλλά αποτελεί καρπό συνολικής δουλειάς. Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Σταύρος Ανδρεάδης, τον οποίο μερίδα του Τύπου εμφάνιζε να έχει δηλώσει ότι η φετινή αύξηση της τουριστικής κίνησης είναι συγκυριακή. «Δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο», διευκρίνισε ο κ. Ανδρεάδης.
Πηγη ΑΠΕ