«Η Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα 2004-2005»

Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2005 18:11

H συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα το 2004 εμφάνισε μείωση έναντι του προηγούμενου έτους, γεγονός που οφείλεται αποκλειστικά στην υποχώρηση του αριθμού νέων επιχειρήσεων. Αντίθετα, το ποσοστό των «επίδοξων» επιχειρηματιών, αυτών δηλαδή που βρίσκονται στη φάση εκκίνησης νέου εγχειρήματος, παρουσιάζει άνοδο.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα του ΙΟΒΕ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της διεθνούς έρευνας «Global Entrepreneurship Monitor» (GEM), με θέμα «Η Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα 2004-2005», που παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού το ΙΟΒΕ και η Λέσχη Επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με την Έκθεση του ΙΟΒΕ, αν και το 2004 εντοπίστηκαν σημάδια βελτίωσης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, η εικόνα παραμένει μη ικανοποιητική, καθώς από τα στοιχεία φαίνεται ότι η ποιοτική διάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας υστερεί.

Το 2004, περίπου το 5,8% του ενεργού πληθυσμού της Ελλάδας, που υπολογίζεται σε 390.000 άτομα μεταξύ 18 και 64 ετών, είχαν επιχειρηματική δραστηριότητα που αφορούσε είτε τη διοίκηση - ιδιοκτησία μιας επιχείρησης, είτε τις διαδικασίες για την ίδρυση μιας επιχείρησης. Ο συνολικός αριθμός των νέων εγχειρημάτων που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα το 2004, εκτιμάται περίπου σε 108.000.

Οπως και το 2003, ο μεγάλος όγκος των εγχειρημάτων που καταγράφονταν το 2004 (το 56,8% του συνόλου), αφορά επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες προς τον τελικό καταναλωτή. Σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό, μετά την Πορτογαλία, νέων εγχειρημάτων που απευθύνονται στον τελικό καταναλωτή.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα