Ήπια πτωτικά έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, διευρύνοντας πάνω από το 5% τις εβδομαδιαίες απώλειες του, μετά από μία συνεδρίαση που κυριάρχησε η μεταβλητότητα, η «ρηχότητα» και οι έντονες τραπεζικές διακυμάνσεις.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,27% στις 640,99 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 5,06%, την ώρα που οι εβδομαδιαίες απώλειες του τραπεζικού δείκτη ξεπέρασαν το 30%. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 650,43 μονάδες και η χαμηλότερη στις 640,47. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 21,01% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 19,02 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 0,55 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 0,04% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,18%. Σε επίπεδο εβδομάδας οι δύο δείκτες έκλεισαν με απώλειες 5,7% και 4% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, και ημερολογιακά βρισκόμαστε πλέον στο τέταρτο τρίμηνο του 2015. Ένα τρίμηνο στο οποίο πρέπει να γίνουν πολλά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ανακεφαλαιοποιήσεις συστημικών τραπεζών, εφαρμοστικοί νόμοι, πώληση μέρους ή του συνόλου της Finansbank και μια ιδέα από αποκρατικοποιήσεις (ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Ελληνικό) είναι μόνο κάποια από όλα όσα πρέπει να τρέξουν μέσα στις επόμενες 90 ημέρες.
Η περίοδος αυτή θα έχει ακόμα αποτελέσματα, αναδιαρθρώσεις δεικτών και αν όλα πάνε καλά την έναρξη της αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου. Το άλλο μεγάλο στοίχημα έχει να κάνει με την είσπραξη των φόρων και των τελών έως το τέλος του έτους οι οποίοι ανέρχονται σε 8 δις ευρώ προκειμένου να κλείσει ο προϋπολογισμός της χρονιάς χωρίς άλλες δημοσιονομικές αποκλίσεις στα έσοδα.
Μέχρι τώρα οι ρυθμοί εκτέλεσης της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ικανοποιητικοί, έχοντας ωστόσο το ελαφρυντικό των εκλογών του Σεπτεμβρίου που όσο να ‘ναι λειτούργησαν ανασταλτικά στην διεκπεραίωση των προαπαιτούμενων. Είναι επομένως αναμενόμενο να παρατηρείται επιφυλακτικότητα όσο τα ανοικτά ζητήματα δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στο επόμενο στάδιο που θα απελευθέρωνε δυνάμεις και πόρους στην πραγματική οικονομία.
Ο Οκτώβριος έχει μπροστά του δύο ημερομηνίες οι οποίες θα είναι καθοριστικές για την συνέχεια. Ως τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η 25η Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε πλάγια κίνηση με τον μέσο ημερήσιο τζίρο να διολισθαίνει στο χαμηλότερο σημείο από την επαναλειτουργία της αγοράς τον Αύγουστο. Αναμενόμενα οι χαμηλοί τζίροι δεν προσφέρουν συνθήκες που εξυπηρετούν την άνοδο της αγοράς, με μικρή σχετικά προσφορά η υποχώρηση των τιμών έφερε τον Γενικό Δείκτη στο μέσον της συσσώρευσης που εξελίσσεται το τελευταίο δίμηνο.
Τόσο ο κινητός μέσος όρος των 30 ημερών όσο και ο MACD ακύρωσαν τα αγοραστικά σήματα της 31ης Αυγούστου χωρίς ακόμα να έχουν δώσει ένα καθαρό σήμα πώλησης. Ενθαρρυντικό παραμένει για τους αγοραστές το γεγονός ότι το σύρσιμο της Αγοράς προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών γίνεται με μειούμενο τζίρο ένδειξη απώλειας της δυναμικής και ενδεχομένως οιωνός κάποιας αντίδρασης που πιθανόν να ξεκινούσε από τις 625 μονάδες.
Όπως και να έχει με αυτό μίγμα νέων και τζίρων τα περιθώρια κίνησης της αγοράς σε κάθε κατεύθυνση φαίνεται να είναι περιορισμένα. Βραχυπρόθεσμα καταλύτης μεταστροφής τάσης μπορεί να προκύψει από κάποια αλλαγή στους περιορισμούς της κίνησης κεφαλαίων για χρηματιστηριακές συναλλαγές, φημολογία η οποία έγινε εντονότερη προς το τέλος της εβδομάδας.
Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή της Εθνικής (+4,29%) «άντεξε» στις νέες τραπεζικές πιέσεις που εκδηλώθηκαν στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές της Aegean Airlines (+1,47%), της Ελλάκτωρ (+1,32%), της ΕΥΔΑΠ (+1,23%), του ΟΤΕ (+0,93%) και της Τιτάν (+0,90%).
Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-4,17%), της Grivalia Properties (-2,21%), του ΟΛΠ (-2,18%), της ΕΧΑΕ (-2,15%), της Alpha Bank (-2,13%), των ΕΛΠΕ (-1,35%) και της ΔΕΗ (-1,30%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Χημικών (-6,36%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Ασφαλειών (+5,71%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 36 κινήθηκαν ανοδικά, 47 καθοδικά, ενώ η τιμή 22 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.