Η ατζέντα των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin

Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2005 14:35

Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin που θα γίνουν σήμερα και αύριο(7-8/11/2005), αντίστοιχα.

Τα θέματα του Eurogroup είναι τα εξής :

1. Οικονομική κατάσταση και εξέλιξη του πληθωρισμού.

Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την οικονομική κατάσταση και η συζήτηση θα εστιασθεί στις εξελίξεις όσον αφορά τον πληθωρισμό. Θα γίνει ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων των τιμών και θα εξετασθούν οι μεσοπρόθεσμες τάσεις του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

2. H συνεισφορά της ευρωζώνης στην επίλυση των ανισορροπιών στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών παγκοσμίως, εν όψει της προετοιμασίας της συνάντησης της Ομάδας G7.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνάντησης της Ομάδας G7 θα εξετασθούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την αύξηση των ανισορροπιών των ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς και οι κατάλληλες πολιτικές που θα διευκολύνουν την ομαλή προσαρμογή.

3. Στατιστική διακυβέρνηση.

Σε συνέχεια των συζητήσεων του ECOFIN του Ιουνίου 2005, η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή επεξεργάσθηκε πρόταση για θέματα στατιστικής διακυβέρνησης και ετοίμασε σχέδιο συμπερασμάτων. Το θέμα θα συζητηθεί στο ECOFIN της 8 /11/2005.

Β. Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης του ECOFIN είναι τα εξής:

1. Προϋπολογισμός ΕΚ: Χάρτης πορείας προς ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου.

Στις 15/6/05 η Ευρωπαική Επιτροπή υπέβαλε πρόταση προς το Ευρωπαικό Συμβούλιο, το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σχετικά με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου εσωτερικού ελέγχου.

2. Βελτίωση του πλαισίου κανονιστικών ρυθμίσεων: Μεθοδολογία όσον αφορά το διοικητικό βάρος.

Τον Οκτώβριο του 2004 το Συμβούλιο ECOFIN είχε καλέσει την Ε. Επιτροπή να καταρτίσει πιλοτικά σχέδια για την εφαρμογή μιας κοινής μεθοδολογίας με στόχο τον υπολογισμό του διοικητικού βάρους που προκύπτει για τις επιχειρήσεις από τη νομοθεσία και τις κανονιστικές ρυθμίσεις της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 22 - 23 Μαρτίου 2005 επαναβεβαίωσε την πρόθεση ανάπτυξης μιας τέτοιας μεθοδολογίας και κάλεσε την Ε. Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών να καταλήξουν σε σχετική συμφωνία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Προς την κατεύθυνση αυτή η E. Επιτροπή ξεκίνησε την εφαρμογή μιας σειράς πιλοτικών προγραμμάτων υπολογισμού του διοικητικού βάρους τον Απρίλιο του 2005, τα αποτελέσματα των οποίων θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο.

3. Στατιστική Διακυβέρνηση στην ΕΕ: συνέχεια στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Ιουνίου 2005.

Το Συμβούλιο ECOFIN της 7ης Ιουνίου 2005 υιοθέτησε σε μεγάλο βαθμό το συμβιβαστικό κείμενο της Προεδρίας και ζήτησε στα συμπεράσματά του μια σειρά τροποποιήσεων της.

4. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης – Εφαρμογή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ουγγαρία.

5. Φορολογία: Μειωμένοι Συντελεστές ΦΠΑ.

Η συζήτηση θα βασισθεί στη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η Βρετανική Προεδρία.

6. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες: εμπόδια των διασυνοριακών ενοποιήσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα της ΕΕ.

Η συζήτηση πρόκειται να επικεντρωθεί στις διασυνοριακές συγχωνεύσεις του τραπεζικού κλάδου. Η Ε. Επιτροπή θα παρουσιάσει στους Υπουργούς τη μελέτη που προετοίμασε σχετικά, ενώ έχει αναλάβει την υποχρέωση κατάρτισης συμπληρωματικής μελέτης α) για τον τρόπο λειτουργίας των εποπτικών αρχών στην περίπτωση εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τραπεζικό χώρο και β) για τον τρόπο ανάπτυξής του τομέα των ασφαλιστικών εταιρειών, ώστε να οδηγηθούν τελικώς σε διασυνοριακές συγχωνεύσεις.

7. Δημοσιονομικές επιπτώσεις της μεταρρύθμισης του καθεστώτος της ζάχαρης.

Θα συζητηθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την μεταρρύθμιση του κοινοτικού καθεστώτος ζάχαρης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα