Με αρωγό τη μετοχή της Motor Oil το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα κατάφερε να διαφοροποιηθεί από την πτώση των τραπεζών και να κλείσει με άνοδο, για μόλις δεύτερη φορά μέσα στις οκτώ συνεδριάσεις που επακολούθησαν της εκλογικής διαδικασίας.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,60% στις 654,20 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 658,22 μονάδες και η χαμηλότερη στις 646,61. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 21,39% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 27,86 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 1,43 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 0,15% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,21%.
Η αντίδραση σήμερα ήρθε με τη βοήθεια της Motor Oil και δευτερευόντως των Jumbo, Τιτάν και Ελληνικών Πετρελαίων, με τον γενικό δείκτη να ανακάμπτει από τα χαμηλά των 646,61 μονάδων και το -0,57%. Έφτσε έως και το +1,21% και τις 658,22 μονάδες, αλλά δεν κατάφερε να διατηρήσει τη δυναμική του, υπό το πείσμα των τραπεζικών μετοχών. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαμορφώνουν πλέον συνολικά μόλις το 6,50% της αξίας του, όσο δηλαδή σχεδόν η Motor Oil μόνη της.
Η διαφορά αυτή της αγοράς με τον τραπεζικό κλάδο δύσκολα θα αλλάξει, αν δεν ολοκληρωθούν οι ασκήσεις αποτίμησης ενεργητικού (AQR) και προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) για τις ελληνικές τράπεζες. Μόνο έτσι η αγορά θα γνωρίζει το ακριβές ύψος των κεφαλαιακών αναγκών του κλάδου, βάζοντας ένα τέλος στα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν και αποπροσανατολίζουν τους επενδυτές.
Άλλωστε, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός κλάδος σκιαγράφησε με σαφές τρόπο η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σήμερα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν έως τα τέλη Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το ΤΧΣ, θα πρέπει να καλυφθούν τυχών κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών έως τα τέλη του έτους και θα πρέπει εντός του Οκτωβρίου να ολοκληρωθεί ο νέος Νόμος που θα διέπει τη λειτουργία του Ταμείου. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει άμεση επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προκειμένου να επιτευχθεί σύντομα η ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος.
Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε η εγχώρια κεφαλαιαγορά το τελευταίο διάστημα με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν δεχτεί το τελευταίο δίμηνο ισχυρότατο πλήγμα, σε αντίθεση με τις μη τραπεζικές μετοχές, οι οποίες δείχνουν κάποια ανθεκτικότητα. Ο Γενικός Δείκτης στις οκτώ συνεδριάσεις που έχουν γίνει μετά τις εκλογές έκλεισε πτωτικά στις έξι εξ αυτών καταγράφοντας πτώση ελαφρως χαμηλότερη από το 6%, με τον FTSE 25 να υποχωρεί σε ποσοστό 6,5% και τον τραπεζικό δείκτη κατά 35%.
Η Eurobank βρίσκεται στην κορυφή της πτώσης σε όλο το χρηματιστήριο έχοντας απωλέσει αυτό το οκταήμερο πάνω από το 45% της αξίας, ενώ στο ίδιο διάστημα η Alpha Bank έχει χάσει πάνω από 39%, η Πειραιώς πάνω από το 33% και η Εθνική πάνω από 34%.
Στο ταμπλό τώρα, εκτός της Motor Oil (+8%), διακρίθηκαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ(+3,45%), της Ελλάκτωρ (+2,68%), της Folli Follie (+2,25%), των ΕΛΠΕ (+2,10%), της Jumbo(+2,08%) και της Τιτάν (+2,07%).
Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (-11,29%), της Πειραιώς (-7,14%), της Eurobank(-4,35%), της Alpha Bank(-3,60%) και του ΟΤΕ (-1,64%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος Πετρελαίου - Αερίου (+5,61%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Τραπεζών (-7,54%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 39 κινήθηκαν ανοδικά, 40 καθοδικά, ενώ η τιμή 27 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.