«Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει το βηματισμό της κυρίως στους τομείς των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, της απελευθέρωσης στην αγορά ενέργειας και στην ενθάρρυνση της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να συνεχίσει να επωφελείται από τις πολιτικές και οικονομικές μεταμορφώσεις που συντελούνται στη γειτονιά της».
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τσαρλς Ρις, κατά την ομιλία του στο 16ο συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της οικονομίας: ΗΠΑ - Ελλάδα και Αραβικός κόσμος. Εξωστρέφεια και ανάπτυξη».
Ο κ. Ρις υπογράμμισε ακόμη ότι για την προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων, στις οποίες το μερίδιο της Ελλάδας παραμένει μικρό, απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για περισσότερη διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς, λιγότερη γραφειοκρατία και μεγαλύτερη βεβαιότητα ως προς τη νομοθεσία που διέπει τις επιχειρήσεις.
Για το θέμα της διαφάνειας ο αμερικανός πρέσβης παρατήρησε ότι δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει πολύ καλή φήμη σε αυτό το ζήτημα καθώς σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης «Transparency International», το 2005 η Ελλάδα ήταν τέταρτη από το τέλος μεταξύ των 25 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή ηγείτο μόνο της Σλοβακίας, της Λετονίας και της Πολωνίας.
Ο αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στη νέα δυναμική που περιβάλλει τόσο τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, όσο και στις χώρες της Μέσης Ανατολής, για να επιμείνει στην περίπτωση της Τουρκίας.
Η Τουρκία, σημείωσε, άρχισε την ενταξιακή της πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση με τη σημαντική βοήθεια της Ελλάδας, μία απόφαση η οποία θα βοηθήσει να ενισχυθούν οι οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που συντελούνται στη χώρα. Αυτό είναι προς όφελος και της Ελλάδας, πρόσθεσε ο κ. Ρις, και έφερε ως παράδειγμα το ελληνο-τουρκικό εμπόριο, το οποίο τετραπλασιάστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε 1,75 δισ. δολάρια.
Όπως επισήμανε ακόμη, οι ιδιωτικοποιήσεις που συντελούνται στην Τουρκία βρίσκονται σε ένα ανταγωνιστικό "μέτωπο" με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η Τουρκία πραγματοποίησε αυτή τη χρονιά ιδιωτικοποιήσεις ύψους 14 δισ. δολαρίων.
Ως προς τη νέα δυναμική που διαμορφώνεται στα βόρεια σύνορά μας, ανέφερε την επερχόμενη ένταξη στην Ε.Ε. της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, τονίζοντας ότι η Ρουμανία μείωσε το συντελεστή φορολογήσης επιχειρήσεων από 25 σε 16% το 2004, ενώ η Ελλάδα έχει αποφασίσει να μειώσει τον συντελεστή αυτό από 35% σε 25%.
Επιπρόσθετα, ο κ. Ρις αναφέρθηκε και στη σύμπραξη ελληνικών επιχειρήσεων με αμερικανικές, με κέντρο δράσης την περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, αναφέροντας δύο παραδείγματα τέτοιων συμπράξεων που αποτελούν η First Data με την ελληνική Delta Singular και η Procter and Gamble με την Rolco - Vianil.
Ειδικότερα για τη Μέση Ανατολή, ο κ. Ρις σημείωσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις επωφελούνται από τη μακρά ιστορία καλών σχέσεων με την περιοχή, με αποτέλεσμα τα τελευταία οχτώ χρόνια το ελληνικό εμπόριο με τις αραβικές χώρες έχει να διπλασιαστεί από τα 2 δισ. ευρώ το 1997, σε 4 δισ. ευρώ το 2004.
Πηγή ΑΠΕ