Στη δίνη της τραπεζικής πτώσης και πάλι το Χ.Α.

Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015 14:12
UPD:14:15
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Λίγες ώρες μόνο κράτησε η προσπάθεια να «σπάσει» το μετεκλογικό πτωτικό σπιράλ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά πλέον να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος, υπό το βάρος και πάλι του... τραπεζικού κλάδου.

Ειδικότερα, στις 14:10, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,27% στις 648,55 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 9,4 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει πτώση 0,13% στις 189,24 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 6,99% στις 177,19 μονάδες.

Παρά το γεγονός ότι το διεθνές κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά σήμερα, οι επιφυλάξεις της αγοράς παραμένουν, με την πτωτική δυναμική των τραπεζικών μετοχών να μην μπορεί να ανατραπεί. Ο κλάδος δείχνει να βρίσκεται σε ένα σπιράλ φημολογίας περί reverse split των μετοχών, το οποίος ασκεί μεγαλύτερες πιέσεις.

Στο μεταξύ η αβεβαιότητα δείχνει να ρίχνει κι άλλο «νερό στον μύλο των πωλητών». Μέχρι στιγμής η αγορά δεν γνωρίζει τις συνέπειες των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων καθώς και την κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην οικονομία. Το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται η οικονομία να εισέλθει σε ένα νέο κύκλο ύφεσης, η οποία κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει, ποιο θα είναι το βάθος της και ποια θα είναι η επίπτωσή της στον σκληρά δοκιμαζόμενο επιχειρηματικό κλάδο.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα είναι η «σειρά» της Alpha Bank να ηγηθεί της πτώσης, καθώς η μετοχή της βρίσκεται στο -9,91%, ενώ η Πειραιώς ακολουθεί καταγράφοντας απώλειες 7,14%, η Εθνική είναι στο -5,53% και η Eurobank στο -4,35%, γυρνώντας μάλιστα από το +8,70% των πρώτων συναλλαγών.

Την τραπεζική «κατηφόρα» ακολουθούν σήμερα οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχαλκο, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα, οι οποίες καταγράφουν απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Τιτάν, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Aegean.

Στον αντίποδα, ισχυρές στηρίξεις στον Γενικό Δείκτη δίνουν τα κέρδη των Motor Oil (+4,60%), ΕΕΕ (+1,66%), Ελληνικά Πετρέλαια (+1,53%) και Grivalia (+1,01%). Ήπια ανοδικά κινούντι οι Jumbo, Folli Follie, ΟΠΑΠ και ΜΕΤΚΑ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα