Διερεύνηση συμπίεσης των τιμών των λιπασμάτων

Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2005 19:01

Εκκληση σε όλες τις πλευρές «να διερευνήσουν τις δυνατότητες συμπίεσης των τιμών των λιπασμάτων, με τρόπο τέτοιο ώστε να βοηθηθούν οι αγρότες να καλλιεργούν, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, και παράλληλα να στηρίζεται η βιωσιμότητα της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων», απηύθυνε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλ. Κοντός.

Οι εκπρόσωποι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων και της Εταιρείας Εφοδίων της ΠΑΣΕΓΕΣ συμφώνησαν να εξαντλήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας στη διακίνηση και εμπορία των λιπασμάτων, με στόχο την επίτευξη της μείωσης του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

«Στόχος μας είναι να συμπιεστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι τελικές τιμές των λιπασμάτων που θα καταβάλει από την επόμενη κιόλας εσοδεία ο παραγωγός για την αγορά τους. Εχουμε εντατικοποιήσει τους ελέγχους σε όλο το κύκλωμα διακίνησης και διάθεσης λιπασμάτων. Δημιουργήσαμε στο Υπουργείο και Τροφίμων Γραφείο Παρακολούθησης της Διακύμανσης του Κόστους Παραγωγής των Αγροτικών Προϊόντων. Η υπηρεσία αυτή παρακολουθεί σε συνεχή βάση τις τιμές των φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, ζωοτροφών, πολλαπλασιαστικού υλικού και άλλων συντελεστών διαμόρφωσης του κόστους παραγωγής. Παράλληλα, συντονίζει την πραγματοποίηση ελέγχων, που διενεργούνται σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες άλλων υπουργείων, έτσι ώστε να αποφεύγονται αυθαίρετες και αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις των αγροτών.

Καθοριστικό ρόλο στην προσπάθειά μας έχει αναλάβει και η Εταιρεία Διακίνησης Αγροτικών Εφοδίων της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία, μέσω συγκεντρωτικών παραγγελιών των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων δράσεων κινείται στην κατεύθυνση της δημιουργίας νέων ανταγωνιστικών συνθηκών στην εν λόγω αγορά», δήλωσε ο κ. Κοντός.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα