Σρι Λάνκα: Ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης το 2006

Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2005 13:13

ΜΕ τον ταχύτερο ρυθμό, σε χρονικό διάστημα τριών ετών, θα αναπτυχθεί το 2006 η οικονομία της Σρι Λάνκα, καθώς η νήσος ξαναχτίζεται μετά το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Η οικονομία της νήσου της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, ύψους 20 δισ. δολ., ενδέχεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 6%, μετά την ανάπτυξή της, σύμφωνα με υπολογισμούς κατά 5,3% το 2005, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της νήσου. Πέρυσι, η οικονομία της Σρι Λάνκα είχε ρυθμό ανάπτυξης 5,4%.

Η Σρι Λάνκα γνωρίζει οικονομική ανάπτυξη πλέον των τριών ετών και από τον Φεβρουάριο του 2002, όταν έληξε ο εμφύλιος πόλεμος των δύο δεκαετιών μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών Ταμίλ.

Η υπόσχεση για αύξηση των δαπανών από την κυβέρνηση, προ των εκλογών της επόμενης εβδομάδας, σε συνδυασμό με τα έργα ανακαίνισης μετά το τσουνάμι, ενδέχεται να ωθήσουν ταχύτερα την οικονομική ανάπτυξη το επόμενο έτος.

Η γεωργία θα αναπτυχθεί 1,9%, η βιομηχανία κατά 6% και οι υπηρεσίες σε ποσοστό 7,1% το επόμενο έτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, από την πρωτεύουσα, Κολόμπο. Το 2003 η οικονομία της νήσου είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 6%.

Το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου σκότωσε 39.000 ανθρώπους και άφησε περίπου μισό εκατομμύριο αστέγους. Η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στην επίτευξη του στόχου της για το κτίσιμο του 80% των 100.000 κατοικιών που χρειάζονται επισκευές, μετά τα γιγαντιαία κύματα που σκέπασαν τις ακτές της νήσου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα