Αλμούνια: H δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας εξελίσσεται ικανοποιητικά

Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2005 15:26
UPD:15:29

H δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2005 εξελίσσεται με ικανοποιητικό τρόπο, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.

Επεσήμανε παράλληλα πως σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2006, η Επιτροπή αναμένει συμπληρωματικές πληροφορίες από την Αθήνα.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του μετά τη λήξη του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας σήμερα στις Βρυξέλλες, ο κ. Αλμούνια είπε ότι είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, στον οποίο μετέφερε τις πρώτες του εκτιμήσεις για το περιεχόμενο της έκθεσης δημοσιονομικής προόδου που κατέθεσαν πρόσφατα οι ελληνικές αρχές.

Ο κ. Αλμούνια, αφού υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2005 είναι θετική, σημείωσε πως σε ό,τι αφορά το 2006 η Επιτροπή έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι η μείωση του ελλείμματος θα πρέπει να γίνει μέσα από διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να αναλογούν σε προσαρμογή ίση με το 0,6% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της λεγόμενης τιτλοποίησης βεβαιωμένων προσδοκώμενων εσόδων του Δημοσίου, ο Επίτροπος σημείωσε ότι η κοινοτική στατιστική υπηρεσία Eurostat δεν έχει ακόμη αποφανθεί επί του ζητήματος της συμβατότητας της προς τα ευρωπαϊκά λογιστικά πρότυπα, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι ανεξάρτητα από την απόφαση αυτή της Εurostat, ο ίδιος τάσσεται υπέρ της μείωσης του ελλείμματος στα κράτη μέλη μέσα από διαρθρωτικά μέτρα, θέση την οποία έχει διατυπώσει επανειλημμένα κατά το παρελθόν.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα