Εξήντα εκατ. ευρώ υπέρ των ΟΤΑ από το Γ' ΚΠΣ

Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2005 17:44

Παρέμβαση με τίτλο «Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση», που στοχεύει στην ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πολιτών σε όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανακοίνωσε ο Ειδικός Γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας Καθ. Βασίλης Ασημακόπουλος.

Η «Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση», συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Γ' ΚΠΣ, εστιάζει τόσο στη μείωση του ψηφιακού χάσματος στη χώρα όσο και στην καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών.

Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις μπορούν να υλοποιήσουν, μέσω της «Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ», την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών για τις διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και την ανάπτυξη εφαρμογών διαχείρισης πολεοδομικών δεδομένων της αρμοδιότητάς τους.

Οι Δήμοι με πληθυσμό μεγαλύτερο των 20.000 κατοίκων μπορούν ως τελικοί δικαιούχοι να αναπτύξουν Portals, μέσω των οποίων οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για υπηρεσίες, δικαιολογητικά καθώς και για χρηστικές πληροφορίες που αφορούν στην περιοχή τους (ηλεκτρονικοί οδηγοί πόλης, αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα, τουριστικές πληροφορίες κλπ.).

Επιπρόσθετα, οι δήμοι θα μπορούν να αναπτύξουν συστήματα ηλεκτρονικής έκδοσης πιστοποιητικών, αδειών και βεβαιώσεων δημοτολογίου, ληξιαρχείου κλπ., ενώ οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα για ηλεκτρονική πληρωμή τελών και δημοτικών φόρων καθώς και μια σειρά από άλλες υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών. Οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν γεωγραφικά συστήματα πληροφόρησης σε τομείς όπως η διαχείριση αστικών συγκοινωνιών, η διαχείριση θέσεων στάθμευσης, η διαχείριση πολεοδομικών δεδομένων, δίκτυα ύδρευσης κλπ.

Οι δήμοι με πληθυσμό μικρότερο των 20.000 κατοίκων θα μπορούν να υλοποιήσουν μέσω της «Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ», Portals, στις οποίες θα περιέχονται πληροφορίες για την πόλη τους (οδηγός πόλης όπως αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα, σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος) αλλά και ψηφιακές υπηρεσίες. Επίσης ευνοούνται οι συνεργασίες μικρών δήμων με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (πολιτισμικά, γεωγραφικά κλπ.) για την παροχή παρεμφερών υπηρεσιών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα