Γκαργκάνας: Καμία ανησυχία από την εξασθένηση του ευρώ

Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2005 09:14

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ κάμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου δεν δικαιολογεί ανησυχίες, ενώ μπορεί να δώσει ώθηση στις εξαγωγές από την Ευρωζώνη, τόνισε χθες ο Νίκος Γκαργκάνας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και στέλεχος της ΕΚΤ.

Σε συνέντευξή του στο Reuters o Ελληνας τραπεζίτης υπογράμμισε ότι «έχουμε δει πολλές διακυμάνσεις στην ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου. Αν παρατηρήσει κανείς τη μέση ισοτιμία κατά τον τελευταίο μήνα, περίπου, θα διαπιστώσει ότι κινείται γύρω από τη μέση μακροπρόθεσμη ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου κι αυτό είναι το πλέον σημαντικό».

Σε ερώτηση για το αν η υποχώρηση του ευρώ είναι θετική για τις εξαγωγές, ο κ. Γκαργκάνας απάντησε ότι μπορεί να έχει τέτοιο θετικό αποτέλεσμα. Επίσης, τόνισε ότι η αποδυνάμωση του ευρώ δεν έχει επιδεινώσει τους πληθωριστικούς κινδύνους στην Ευρωζώνη.

Τα επιτόκια

Αναφερόμενος στα επιτόκια ο κ. Γκαργκάνας τόνισε ότι «θα ενεργήσουμε εφ' όσον εκτιμήσουμε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι θα λάβουν συγκεκριμένη μορφή. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε αδρανείς και ότι απλώς θα περιμένουμε άνοδο του πληθωρισμού. Όλα εξαρτώνται από το κατά πόσον θα εμφανιστούν, σε κάποιο στάδιο, οι πληθωριστικοί κίνδυνοι».

Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας ο κ. Γκαργκάνας τόνισε ότι «υπάρχουν ενδείξεις για βελτίωσή της. θα περιμένουμε και περαιτέρω βελτίωση».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα