«Έσπασε» το τετραήμερο πτωτικό σερί το Χ.Α.

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015 18:09
UPD:18:12
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Φωτογραφία αρχείου.

Τελικά κατάφερε να σπάσει το πτωτικό σερί της πρώτης προεκλογικής εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών και να κλείσει σήμερα με κέρδη, τα οποία αν και τροφοδοτήθηκαν από την ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου δεν άφησαν ηχηρό «αποτύπωμα» στην αγορά λόγω των χαμηλών επιπέδων που κινήθηκε ο τζίρος. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,10% στις 675,17 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 3,21%. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 678,60 μονάδες και η χαμηλότερη στις 668,85. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 31,34% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 16,06 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 1,46 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 1,30% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,19%.  Σε επίπεδο εβδομάδας οι δύο δείκτες σημείωσαν απώλειες 3,72% και 1,20% αντίστοιχα. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, ο τραπεζικός κλάδος έδωσε την κατεύθυνση σε μια κατά τα άλλα άνυδρη εβδομάδα από πλευράς νέων. Η φημολογία και τα δημοσιεύματα σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού κλάδου αύξησαν το βαθμό ανασφάλειας των επενδυτών οι οποίοι κινήθηκαν επιθετικότερα ρευστοποιώντας θέσεις ακόμα και σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Παρά την μεγάλη υποχώρηση που είχε σημειωθεί από τις αρχές του έτους ο τραπεζικό κλάδος συνεχίζει να «καίει» χρήμα αναγόμενος ως ο αδύναμος κρίκος της αγοράς. Οι προσδοκίες πλέον της ανακεφαλαιοποίησης έχουν μετατεθεί στο υψηλό του εύρους των αρχικών εκτιμήσεων υπονοώντας μεγάλες απομειώσεις στην αξία των υφιστάμενων μετόχων.

Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου αποτελεί προαπαιτούμενο για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου και ως εκ τούτου οι διαδικασίες αναμένεται να επισπευστούν με την έλευση του Οκτωβρίου.

Πέρα από την εικόνα του τραπεζικού κλάδου η υπόλοιπη αγορά κινήθηκε πιο μετριοπαθώς καθώς οι επενδυτές έδειξαν μεν να επηρεάζονται από τις αναταράξεις των ξένων χρηματιστηρίων κατοχυρώνοντας μέρος από τα ικανοποιητικά κέρδη που είχαν συσσωρευτεί μετά από τέσσερις ανοδικές εβδομάδες.

Η Αγορά στο αμέσως κοντινό διάστημα εκτός από τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο θα ακολουθήσει την ροή νέων που σχετίζονται με την έγκριση της επόμενης δόσης (Eurogroup 5/10) καθώς και με την σύνταξη του προϋπολογισμού όπου θα αποτυπωθούν μέρος από τα συμφωνηθέντα της 13ης Ιουλίου. Η έμφαση που θα δοθεί θα αφορά την φορολογία, τις αποκρατικοποιήσεις και το ασφαλιστικό και θα αποτελέσει μια καλή αφορμή για να ξεκολλήσει η αγορά από το επαναλαμβανόμενο μοτίβο φημών στον τραπεζικό κλάδο.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ήρθε σε επαφή στιγμιαία σε επαφή με τις 700 μονάδες για να ακολουθήσουν τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις που διόρθωσαν την βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένη εικόνα. Οι συναλλαγές παρουσίασαν αισθητή υποχώρηση καθώς διαδοχικά συρρικνώθηκαν σχεδόν 50% από Πέμπτη σε Πέμπτη στα 24 εκατ. ευρώ μέγεθος που δεν συνιστά θετικό οιωνό για την ανοδική τάση.

Όπως και να έχει έως τις 655 μονάδες υπάρχει ένα περιθώριο ανοχής και συντήρησης της βραχυπρόθεσμης ανοδικής τάσης καθώς εκεί ορίζεται το κομβικό σημείο αντιστροφής από τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών.

Ο MACD παραμένει ακόμα αγορασμένος αν και ο κινητός μέσος του παρουσιάζει σημεία σύγκλισης που σε μια πτώση της τάξης του 1% από τα τρέχοντα επίπεδα θα ακυρώσει το αγοραστικό σήμα της 28ης Αυγούστου.

Συμπερασματικά οι χαμηλοί τζίροι δεν φαίνεται να ευνοούν κανένα σενάριο ενδυνάμωσης τάσης. Η διόρθωση των τεσσάρων ανοδικών εβδομάδων ήταν μάλλον εντός προγράμματος από την άλλη πλευρά παρατηρείται μια απροθυμία υπέρβασης κάποιων επιπέδων που θα έδιναν διαφορετικό ενδιαφέρον –έστω και από τεχνικής άποψης- στην Αγορά.

Η απροθυμία αυτή συνδέεται και με την θετική εικόνα που έχουν οι μισές μετοχές του FTSE-25 σε σύγκριση με τα επίπεδα τιμών της 26 Ιουνίου, οι οποίες έδωσαν σχεδόν μονοδιάστατα τον τόνο στην προσπάθεια ανάκαμψης της αγοράς. Χωρίς νέους πρωταγωνιστές το δυνητικό περιθώριο ανόδου θα παραμείνει περιορισμένο και η αγορά θα αναλώνεται σε κινήσεις μέσα στο εύρος 600 -700 μονάδες.

Τελειώνει ο Σεπτέμβριος τελειώνει και το εννεάμηνο. Την Τετάρτη ολοκληρώνεται το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, γεγονός το οποίο θα έχει τις επιδράσεις του και στην Χρηματιστηριακή αγορά, ενώ την ίδια μέρα θα έχουμε και το τέλος της προθεσμίας απαγόρευσης του short selling από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η πλειονότητα των μετοχών σήμερα έκλεισε με σημαντικά κέρδη, με πρωταγωνιστές εκείνες της Alpha Bank(+8,87%), της Eurobank(+6,90%), της Πειραιώς (+5,62%), της Εθνικής (+4,42%), της Ελλάκτωρ(+4,08%), των ΕΛΠΕ (+3,47%), της Viohalco(+3,33%) και του ΟΛΠ (+2,03%).

Στον αντίποδα, πτώση σημείωσαν οι μετοχές  της ΕΧΑΕ(-1,70%), της Aegean Airlines(-1,12%), της Τιτάν (-1,11%) και της Grivalia Properties(-0,36%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (+6,15%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Ασφαλειών (-2,07%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 52 κινήθηκαν ανοδικά, 37 καθοδικά, ενώ η τιμή 14 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα