IEA: Χαμηλότερη η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου το 2006

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2005 11:29

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕ προς τα κάτω την πρόβλεψη για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου του 2006 και για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, η International Energy Agency ((ΙΕΑ), λέγοντας ταυτόχρονα, ότι η διΰλιση και η παραγωγή των ΗΠΑ ανακάμπτουν από την διακοπή τους εξ αιτίας των τυφώνων.

Η ΙΕΑ, που συμβουλεύει 26 καταναλώτριες χώρες, υπολογίζει ότι η ζήτηση το 2006 θα είναι 85,01 εκατ. βαρέλια ημερησίως, χαμηλότερη κατά 140.000 βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με την προηγούμενη μηνιαία έκθεση. Η κατανάλωση θα αυξηθεί 1,5% φέτος και 2% το επόμενο έτος. Η παγκόσμια ζήτηση το τέταρτο τρίμηνο, όπου η κατανάλωση αυξάνεται εξ αιτίας της θέρμανσης για τον χειμώνα, αναθεωρήθηκε χαμηλότερα κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως στα 85,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΙΕΑ, που εδρεύει στο Παρίσι.

Η πρώτη της πρόβλεψη για την παγκόσμια ζήτηση το 2006, έγινε τον Ιούλιο. Είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω την απόλυτη ζήτηση για κάθε ένα μήνα που ακολούθησε, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την ανάπτυξή της στο 2,1%. Ο ετήσιος δείκτης μειώθηκε σήμερα στο 2,0%.

Η παραγωγή των 11 χωρών μελών του ΟΠΕΚ, αυξήθηκε κατά 50.000 βαρέλι ημερησίως τον Οκτώβριο, φθάνοντας στα 29,64 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΙΕΑ. Ουσιαστικά, αναθεώρησε προς τα κάτω τα στοιχεία του ΟΠΕΚ για την παραγωγή αργού πετρελαίου, έναντι όλων όσοι έκαναν εκτιμήσεις, επειδή χρησιμοποιεί χαμηλότερα στοιχεία για την παραγωγή αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας.

Η ζήτηση από την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, θα αυξηθεί 6,5% το επόμενο έτος, μετά την αύξησή της κατά 3,3% φέτος. Η IEA επανέλαβε την προς τα κάτω αναθεώρησή της για τη ζήτηση της Κίνας το 2005, στο 7,9%.

Τα αποθέματα του αργού πετρελαίου και των διυλισμένων προϊόντων των χωρών μελών του ΟΠΕΚ, σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση τον Σεπτέμβριο και ήταν ίσα με 52 ημέρες ζήτησης, χαμηλότερα των 52 ημερών, που ήταν τον Αύγουστο, σύμφωνα με την ΙΕΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα