«Σπασμωδικές» κινήσεις και έντονη μεταβλητότητα στο Χ.Α.

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015 11:08
UPD:11:14
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Προσπάθεια να «σπάσει» το τριήμερο ανοδικό σερί καταγράφεται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να εμφανίζεται ιδιαίτερα ευμετάβλητη και επιφυλακτική καθώς τα μέτωπα σε πολιτικό και τραπεζικό επίπεδο παραμένουν ανοιχτά.

Ειδικότερα, στις 11:08, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,09% στις 667,96 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 2,7 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 0,14% στις 195,20 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 2,7% στις 217,31 μονάδες.

Η αγορά αναμένει από τη νέα κυβέρνηση να αναλάβει δράση, ένα μήνυμα όμως που ακόμη δεν έχει σταλεί. Αντίθετα, η μίνι κρίση που υπήρξε χτες με την παραίτηση ενός υφυπουργού, του Δ. Καμμένου, εντείνει τη νευρικότητα και την αβεβαιότητα, οδηγώντας την αγορά να κρατήσει επιφυλακτική στάση. Ενδεικτικό της στάσης αυτής είναι ότι ο τζίρος της αγοράς ξεπέρασε το 1 εκατ. ευρώ αφού πέρασαν 15 λεπτά συνεδρίασης.

Επίσης, η νέα παράταση για τέλη Οκτωβρίου που δόθηκε στις τράπεζες για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου δεν βοηθά την αγορά να βελτιώσει την «ορατότητά» της, ενώ εντείνονται οι τις υποψίες για αρνητικές εκπλήξεις, παρά το γεγονός ότι κατά το πρώτο εξάμηνο και πλην των τελευταίων δύο ημερών, δεν είχαν ξεκινήσει τα capital controls.

Όπως ανέφερε χθες το www.naftemporiki.gr, η καθυστέρηση οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι οι Ελληνικές Τράπεζες υπόκεινται σε "stress tests" από την ΕΚΤ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, αφετέρου, στην προεκλογική περίοδο που μεσολάβησε μέχρι τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις 25 Οκτωβρίου αναμένεται η δημοσιοποίηση του τελικού λογαριασμού των "stress tests".

Πάντως από την αρχή της εβδομάδας το Χ.Α. δεν έχει καταφέρει ούτε μία ανοδική συνεδρίαση, μετρώντας τις μετεκλογικές απώλειες ήδη στο 4,16%. Στο ίδιο διάστημα, δηλαδή τις προηγούμενες τρεις ημέρες ο τραπεζικός κλάδος έχει καταγράψει απώλειες 22,8% και ο FSTE 25 στο 4,55%.

Στο ταμπλό η Eurobank μετατρέπεται σήμερα σε αρνητικό πρωταγωνιστή, καθώς όχις μόνο αδυνατεί να ακολουθήσει την προσπάθεια των υπόλοιπων τραπεζικών μετοχών, αλλά καταρρίπτει με τις απώλειες του 6,45% τα ιστορικά της χαμηλά (0,0290 ευρώ). Απώλειες 2,07% καταγράφει και η Βιοχαλκο, η Aegean είναι στο -1,27% και ο ΟΛΠ στο -1,08%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΕΕ.

Έντονη μεταβλητότητα παρατηρείται σήμερα στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία κινείται στο εύρος -5,43% και +1,09%, ενώ Εθνική και Alpha Bank προσπαθούν να περάσουν σε θετικό έδαφος.

Κέρδη 2,78% σημειώνει η Ελλάκτωρ, η Grivalia βρίσκεται στο +1,21%, η Jumbo στο +1,28% και ο ΟΠΑΠ στο +1,15%. Ήπια κέρδη καταγράφουν οι ΔΕΗ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Λάμδα και Folli Follie.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα