Telefonica: Στο 1,6 δισ. ευρώ η αξία της Endemol

Με βάση τη δημόσια εγγραφή
Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2005 12:11

ΣΤΗΝ πώληση μεριδίου της Endemol Entertainment Holding NV, μέσω δημόσιας εγγραφής, θα προχωρήσει η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ισπανίας, Telefonica SA, η οποία αξιολογεί το τμήμα τηλεοπτικής παραγωγής στο 1,6 δισ. ευρώ (1,9 δισ. δολ.).

Οι μετοχές της Endemol θα προσφερθούν σήμερα σε τιμή από 8,80 έως 12,80 ευρώ η μία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Η διαφορά 50%, μεταξύ του μίνιμουμ και του μάξιμουμ της τιμής, καταδεικνύει ότι η εταιρεία του «Big Brother», μπορεί να αξίζει το λιγότερο 1,1 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Telefonica, Cesar Alierta, πουλά μειοψηφικό μερίδιο, προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια για εξαγορές, πέντε χρόνια μετά την απόκτηση της Endemol, αντί ποσού περίπου 5 δισ. ευρώ σε μετοχές, περίπου τρεις φορές, απ΄ο,τι μπορούν να αποφέρουν τώρα. Η δημόσια εγγραφή της Endemol, ενδέχεται να αποτελεί το πρώτο βήμα για την πώληση του συνόλου της εταιρείας, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

Η Telefonica, επικεντρώνει τώρα το ενδιαφέρον της στον κύριο τομέα των δραστηριοτήτων της. Στις 31 Οκτωβρίου, προσέφερε 17,7 δισ. λίρες Αγγλίας (30,8 δισ. δολ.) για την απόκτηση της O2 Plc της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Βρετανίας, από πλευρά συνδρομητών.

H Endemol, εμφάνισε πωλήσεις 615,8 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, 5,1% υψηλότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη της, σημείωσαν άνοδο 9%, φθάνοντας στα 111,3 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου είχε χρέη ύψους 83,8 εκατ. ευρώ.

Την πώληση των μετοχών, διαχειρίζονται Merrill Lynch & Co., ABN Amro Rothschild και Credit Suisse First Boston. Οι μετοχές της εταιρείας, θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στο Αμστερνταμ, γύρω στις 22 Νοεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα