ΠΑΣΟΚ: Να μη μείνει γράμμα κενό η ανακοίνωση για τις μελέτες

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2005 17:31

«Καλοδεχούμενη η ανακοίνωση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/11/10/1117967.htm διότι οι μελέτες είναι απαραίτητες για την προετοιμασία και την ωρίμανση των έργων που χρειάζονται για τη βελτίωση των υποδομών της χώρας μας, αλλά και για την προετοιμασία του Δ' Κ.Π.Σ.», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, στην οποία προστίθεται ότι:

«Δύο χρόνια από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Ν.Δ. δεν ανατέθηκε ούτε μια αξιόλογη μελέτη. Αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης απραξίας και καθυστέρησης είναι ότι το μελετητικό δυναμικό και τα μελετητικά γραφεία της χώρας βρίσκονται σε απόγνωση και κυριολεκτικά έχουν κατεβάσει τα μολύβια τους, ενώ απολύουν συνεχώς προσωπικό.

Την ίδια ώρα υπάρχει αδυναμία δημοπράτησης πολλών έργων του Γ' Κ.Π.Σ. για τα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί η ωριμότητά τους...

Ολες οι μελέτες που ανακοινώθηκαν εντάσσονται στο Γ' Κ.Π.Σ. Είναι όμως αμφίβολο αν θα μπορέσουν να γίνουν οι συμβάσεις μέχρι το τέλος του 2006 με τους μελετητές, καθώς και η απορρόφηση των κονδυλίων, από την Ε.Ε. για την πληρωμή τους, μέχρι το τέλος του 2008... Δεν είναι τυχαίο το ότι σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ. προκειμένου να καλύψει τις μεγάλες καθυστερήσεις του Γ' Κ.Π.Σ. και τον κίνδυνο απώλειας τεράστιων κονδυλίων από την Ε.Ε. αφενός, αλλά και για να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού αφετέρου, προσπαθεί εναγωνίως να εντάξει έργα του Εθνικού σκέλους του Π.Δ.Ε. που έχουν ήδη εκτελεστεί, προκειμένου να εισπράξει την κοινοτική συνδρομή και να αυξήσει τις απορροφήσεις.

Επισημαίνουμε τον κίνδυνο οι ανακοινώσεις αυτές να μείνουν γράμμα κενό αν δεν υπάρξουν γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες, που θα περιορίσουν ενστάσεις και εμπλοκές, ώστε στο λίγο χρόνο που απομένει να εκπονηθούν οι μελέτες σημαντικών πράγματι έργων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα