Χιλή: Στο 4,5% η αύξηση των βασικών επιτοκίων

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2005 09:30

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών, αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού η Κεντρική Τράπεζα της Χιλής, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος αυξήθηκε από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης των καταναλωτών.

Η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας και στο 4,5%, προχωρώντας στην ενδέκατη κατά σειρά αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2004. Την αύξηση προέβλεψαν και οι 15 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Τα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας της Χιλής, αύξησαν, από τα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ του 1,75% τα βασικά επιτόκια δανεισμού τον Σεπτέμβριο του 2004, για να ελέγξουν τον πληθωρισμό. Ο ετήσιος πληθωρισμός, αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 2,5 ετώ και στο 4,1% τον Οκτώβριο, από 1,9% που ήταν πριν από ένα χρόνο.

Σήμερα η τράπεζα είπε, ότι πληθωρισμός θα διατηρηθεί πάνω από το 4%, το οποίο είναι υψηλότερο της κλίμακας στόχου από 2% έως 4% έως το πρώτο τρίμηνο του 2006. Ο πληθωρισμός εξαιρουμένου του πετρελαίου και κάποιων τροφίμων παρέμεινε «υπό έλεγχο», ανακοίνωσε σήμερα η τράπεζα.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομία θα αυξηθεί με ρυθμό τουλάχιστον 6% φέτος, για δεύτερο συνεχόμενο έτος. Το ράλι στις τιμές του χαλκού, τη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής του μετάλλου, βοήθησε σε αυτήν την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσεις το 5,5% το 2006, καθώς οι τιμές του χαλκού θα υποχωρήσουν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα