Bραζιλία: Αύξηση του πληθωρισμού εξ αιτίας των καυσίμων

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2005 11:43

ΜΕ τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, αυξήθηκαν τον Οκτώβριο οι τιμές καταναλωτή στη Βραζιλία, καθώς οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου ώθησαν ανοδικά το κόστος στο σύνολο της οικονομίας της χώρας.

Ο πληθωρισμός, αυξήθηκε 0,75% τον περασμένο μήνα, μετά από αύξηση 0,35% τον Σεπτέμβριο. Η αύξηση, ήταν υψηλότερη της πρόβλεψης των 30 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg και εκτιμούσαν ότι οι τιμές καταναλωτή θα σημείωναν αύξηση 0,55%.

Η αύξηση 4,2% της τιμής της βενζίνης, ήταν υπεύθυνη για την άνοδο κατά 1/4 της ανόδου των τιμών καταναλωτή τον μήνα που πέρασε.

Οι τιμές της αιθανόλης, υποκατάστατου της βενζίνης, αυξήθηκαν 10,5% τον μήνα που πέρασε, περίοδος κατά την οποία οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων σημείωσαν αύξηση 11,1% και των λεωφορείων κατά 1,1% στις 11 μητροπολιτικές περιοχές της χώρας.

Οι τιμές των ενδυμάτων αυξήθηκαν 0,7% έναντι ανόδου 0,2%, που είχαν σημειώσει τον Σεπτέμβριο. Οι μισθοί των οικιακών βοηθών αυξήθηκαν 1,1% τον περασμένο μήνα, ωθώντας ανοδικά τον πληθωρισμό.

Ο ετήσιος πληθωρισμός σημείωσε άνοδο για δεύτερο μήνα τον Οκτώβριο, στο 6,34% από 6,04% που ήταν τον Σεπτέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα