Market beat: Οι θεσμικοί ανάμεσα στην ανακούφιση από τις εκλογές και την ανησυχία διεθνώς

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2015 09:51
UPD:09:52
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι εκλογές έφεραν ένα αποτέλεσμα που δεν ήταν αναμενόμενο με βάση τις δημοσκοπήσεις που έγιναν κατά την προεκλογική περίοδο. Σύμφωνα με αυτό, θα σχηματιστεί κυβέρνηση από τα κόμματα που αποτελούσαν τον κυβερνητικό συνασπισμό μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου. Οι αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών οίκων  του εξωτερικού στις πρώτες μετά το αποτέλεσμα εκθέσεις τους εκτιμούν ως θετική αυτή την εξέλιξη αφού δεν αποτελεί αλλαγή στην καθεστηκυία πολιτική τάξη που έφεραν οι προηγούμενες εκλογές. Ωστόσο μετά την εκκαθάριση των προβλημάτων από τη  διαφοροποίηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που σχημάτισαν την ΛΑ.Ε,  το πολιτικό σκηνικό φαίνεται στα μάτια των ξένων ότι γίνεται πιο σταθερό.

Αντίθετα, στο διεθνές πεδίο οι αναταράξεις από την απόφαση για απραξία από την Fed συνεχίστηκαν σήμερα Δευτέρα στην έναρξη των συναλλαγών των ασιατικών αγορών. Το ΧΑ λοιπόν θα κινηθεί υπό την επίδραση εξελίξεων σημαντικών που ωθούν το φρόνημα των επενδυτών σε δύο αντίθετες κατευθύνσεις. Στο ταμπλό θα αποτυπωθούν αφενός η ανακούφιση  από την πολιτική σταθερότητα που αρχικά αποπνέει το εκλογικό αποτέλεσμα και η ανησυχία που γέννησε η αιτιολόγηση της αναβολής της έναρξης ανόδου των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Στην περασμένη βδομάδα οι πιέσεις στις τράπεζες αρχικά διατηρήθηκαν, μετά εκτονώθηκαν και τελικά τις αντικατέστησε ένα σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον, με ελάχιστα blue chip να εμφανίζουν, στο τέλος της, απώλειες. Αυτά ήταν ΠΕΙΡ -4%, ΛΑΜΔΑ -1,09%, ΑΡΑΙΓ -0,43% και ΔΕΗ -0,19%.

Στατιστικά η εικόνα της αγοράς βελτιώθηκε, αφού φαίνεται πλέον πως έχει σχηματιστεί μια σταθερή ανοδική δυναμική από τις 24 Αυγούστου και μετά. Τότε, με πτώση -10,54%, οι επενδυτές οδήγησαν τον ΓΔ ως τις 563 μονάδες κλείνοντας τον στις 568,38 και συνεπώς ο μέσος όρος σκαρφάλωσε από τη μέρα μετά την επίσημη εξαγγελία των εκλογών 129 μονάδες μετά τη μεσολάβηση 19 συνεδριάσεων. Η εικόνα των επιμέρους μεταβολών των blue chip είναι αποκαλυπτική του λάθους που εμπεριέχει η άποψη πως το ΧΑ αντιμετωπίζεται μόνο με την επιμέτρηση του country risk. Υπάρχουν τίτλοι που ενώ ο ΓΔ είναι 100 μονάδες κάτω από το κλείσιμό του στο τέλος Ιουνίου (προ δημοψηφίσματος) εμφανίζουν στο γ τρίμηνο υπολογίσιμα κέρδη. Είναι οι ΕΧΑΕ με κέρδη +20,91%, ΜΟΗ +19,29%, ΟΛΠ +16,23%, ΕΛΠΕ +14,32%, ΜΠΕΛΑ +12,94%, ΛΑΜΔΑ +12,35%, ΓΡΙΒ +12,09%, και ΟΠΑΠ +7,68%.  

Η εβδομάδα έφερε μέγιστα που έγιναν νέα μέγιστα τελευταίων 30 ημερών σε 15 blue chip, ενώ για 9 αυτά έγιναν και μέγιστα τελευταίων τριών μηνών (ΓΡΙΒ ΔΕΗ ΕΛΠΕ ΕΧΑΕ ΛΑΜΔΑ ΜΟΗ ΜΠΕΛΑ ΟΛΠ και ΟΠΑΠ). Τέλος, για τις ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ και ΜΟΗ έγιναν και νέα μέγιστα τελευταίων 12 μηνών.

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές δεν βοηθά. Μια απόφαση για αναβολή στην πολυαναμενόμενη αύξηση αυτό τον Σεπτέμβριο των επιτοκίων της Fed από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα που βρίσκεται από το 2008, είχε σκεπτικό που προκάλεσε αναταραχή στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Αλλά η στήλη είχε ειδοποιήσει για αυτή την πιθανότητα και την Παρασκευή φάνηκε, ότι η ανησυχία για την παγκόσμια ανάπτυξη δεν  υπολογίσθηκε από τους θεσμικούς στην αγορά της Αθήνας.

Η αναφορά στην πιθανότητα η ανάπτυξη της Κίνας να αποδειχθεί πιο μικρή από την αρχικά προσδοκόμενη με αντίστοιχες επιπτώσεις στις εξαγωγές και τις εισαγωγές της δεύτερης μεγαλύτερη οικονομίας του κόσμου ήταν καταλυτική. Τα χρηματιστήρια της ευρωζώνης από τη βουτιά της Παρασκευής, έγραψαν εβδομαδιαία πτώση, εκτός του Ισπανικού. Τη μεγαλύτερη ο DAX αφού οι εξαγωγές των βιομηχανιών της Γερμανίας θα πληγούν σημαντικά αν το +7% της μεταβολής του κινεζικού ΑΕΠ αποδειχθεί πολύ αισιόδοξο. 

Αυτή η κατάσταση, αν στην Ελλάδα αποκατασταθεί στα μάτια των θεσμικών μια σχετική πολιτική σταθερότητα, θα λειτουργήσει υπέρ της εγχώριας αγοράς μετοχών.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας   

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

Αναταραχή προκάλεσε η αιτιολόγηση της απραξίας της Fed

Για να κατανοήσουμε τα αίτια της έντονης αντίδρασης των επενδυτών στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, μετά τη μη αύξηση των βασικών επιτοκίων της Fed, θα χρειαστεί να αναλογιστούμε πόσες παραμέτρους, στην «εξίσωση» που διαμορφώνει το φρόνημα των θεσμικών, επηρέαζε μια τέτοια απόφαση. Τα επιτόκια έχουν να αυξηθούν περίπου δέκα χρόνια με αποφάσεις της Fed των Γκρίνσπαν, Μπερνάνκε και Γιέλεν. Ενώ έφθασαν και παρέμειναν σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, από το τέλος του 2008 ως σήμερα. Η παγκόσμια ανάπτυξη επί χρόνια στηρίζεται στις συνθήκες φθηνής ρευστότητας και νομισματικής χαλάρωσης, αφού πρώτα χτυπήθηκε βάναυσα με το κραχ του 2008. Όταν  πάγωσαν οι κάθε τύπου συναλλαγές, γιατί δεν υπήρχε εμπιστοσύνη μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων μερών. Δηλαδή μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Από την αρχή του 2015 οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η έναρξη της ανόδου των επιτοκίων θα γινόταν τον Σεπτέμβριο, και κατά την προεξόφληση αυτού του σημαντικού ενδεχόμενου, οι θεσμικοί κίνησαν προς όλες τις κατευθύνσεις τις τιμές των μετοχών. Τελικά φάνηκε πως είχε ενσωματωθεί στις τιμές η έναρξη της περιόδου σύσφιξης, έστω και κλιμακωτά, αφού θα ήταν ο δρόμος επιστροφής στην κανονικότητα των κεφαλαιαγορών.

Επλήγησαν τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων χωρών και ισχυροποιήθηκε το δολάριο έναντι των νομισμάτων εκείνων των οικονομιών που παράγουν πρώτες ύλες. Αυτές δέχθηκαν μεγάλο ταρακούνημα, όχι μόνο από την ισχυροποίηση του δολαρίου που κατέβασε τις τιμές των commodities, αλλά και από τα ανησυχητικά μηνύματα που εξέπεμπε η πορεία της ανάπτυξης στην δεύτερη οικονομία του πλανήτη. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η κατρακύλα των μετοχικών αξιών στην Κίνα. Η παγκόσμια ανάπτυξη φάνηκε πως θα βάδιζε με μικρότερο από τον αρχικά προσδιορισμένο βηματισμό και οι θεσμικοί ανέμεναν από την Fed μια έμπρακτη απόδειξη πως αυτό ήταν γεγονός σημαντικό. Αυτή θα ήταν μια και μοναδική.

Η απόφαση στη σύνοδο της FOMC της Fed, στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, λειτούργησε ως απόδειξη πλέον και όχι σαν ένδειξη, πως η επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία δεν θα περνούσε χωρίς αντίκτυπο από το σύνολο των οικονομιών του πλανήτη. Αφού έγινε ορατός ο αντίκτυπος που είχε στους κορυφαίους ιθύνοντες της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, που μάλιστα εμφάνιζε πλέον αρκετά στοιχεία υγείας και ευρωστία ανώτερη της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας.  Η στάση αναμονής από την Fed και η υπογράμμιση της ύπαρξης διογκούμενων παραγόντων κινδύνου για τις αναδυόμενες οικονομίες, ήταν η βάση των αναταράξεων της Παρασκευής. Τα ασιατικά χρηματιστήρια αδιαφόρησαν για την πτώση των δεικτών στην Wall Street, αλλά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ η πτώση των δεικτών σφράγισε την μεταβολή της εβδομάδας. 

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 1958,03 μονάδες είχε επίδοση -0,15% και στο 2015 -5,96%, διατηρώντας σημαντική αρνητική απόδοση. Ενώ ο Dow έπεσε -0,30% και πλέον αποδίδει -8,91% στο έτος. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά -0,10% με επίδοση -3,82% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, κέρδισε +0,48%, με επίδοση έτους -3,43%. Ο δε Nasdaq με μεταβολή +0,10%, έχει κέρδη για το 2015 +0,77%. Η τιμή του χρυσού ανέβηκε κατά +2,82% στα 1139,10 δολάρια.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, έχασε -1,06% και η ετήσια επίδοσή του είναι +3,55%. Ο γερμανικός δείκτης DAX βούτηξε -2,05% με απόδοση το 2015 +1,13% και ο CAC  ακολούθησε με -0,28% και απόδοση φέτος +6,84%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέβηκε +1,12% και στο τρέχον έτος υποχωρεί πλέον -4,21%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε πτώση -1,14% και στο 2015 κερδίζει 13,17%. Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε +1,86%, με απώλειες το τρέχον έτος -5,49%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού κέρδισε +1,83%, το 2015 αποδίδει +0,97%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα αναπήδησε κατά +2,81% με επίδοση για φέτος +4,20%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία κέρδισε +2,38%, και στο 2015 αποδίδει -4,66%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ανέβηκε +1,94% και το 2015 υποχωρεί -7,13%.

Το ενδιαφέρον στο τέλος Σεπτεμβρίου

Οι μεταβολές των δεικτών και τα αίτια που αναφέραμε πιο πάνω οδηγούν στο συμπέρασμα πως η εστίαση των θεσμικών επιστρέφει στον έλεγχο των δεδομένων από την Κίνα και στα όσα θα εμφανιστούν κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του προέδρου Xi Jinping στις ΗΠΑ αυτή τη εβδομάδα. Παράλληλα υπάρχει μια αναζωπύρωση των κινδύνων από τη σφαίρα της πολιτικής στην Νότια Ευρώπη. Η ευρωζώνη αποτελεί θέμα των ημερών λόγω των εκλογών στην Ελλάδα (20/9) και την Καταλονία (27/9) ενώ στις αρχές Οκτωβρίου (4/10) έρχονται οι εκλογές και στην Πορτογαλία.

Η προσοχή των θεσμικών

Αρκετοί επαγγελματίες επενδυτές όπως η Barclays πιστεύουν ότι το θέμα άνοδος των επιτοκίων από τη Fed θα είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση του 2015. Οι αγορές θα στραφούν στις δηλώσεις στελεχών της Fed με δικαίωμα ψήφου στην FOMC. Στην τρέχουσα εβδομάδα εμφανίζονται ο κ. Lockhart στις 22 Σεπτεμβρίου και η κ. Yellen στις 25 Σεπτεμβρίου.

Πάντως, οι δυσκολίες στην ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών προϊδεάζουν για μια ρηχή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο. Η ανανεωμένη αβεβαιότητα για τις κύριες οικονομίες των αναδυόμενων ήτοι την Κίνα, τη Βραζιλία, την Κορέα και τη Ρωσία  καθώς και η χρηματοοικονομική αστάθεια παίρνουν «διόδια» από τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης. Αυτή την εβδομάδα, στην Barclays, θα αναθεωρήσουν  τη μεταβολή των ΑΕΠ με χαμηλότερες προβλέψεις κυρίως για την Κίνα, καθώς και για τη Βραζιλία, την Κορέα και τη Νότια Αφρική.

Σε σύγκριση με τις παγκόσμιες προοπτικές του Ιουνίου, οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη έχουν κοπεί κατά 20 μονάδες βάσης για το 2015 και 30 για το 2016. Τώρα αναμένουν να αυξηθεί το ΑΕΠ στην Κίνα 6,6% το 2015 και 6% το 2016 (από 6,8%

και 6,6%, προηγουμένως). Οι αναλυτές από τις ΗΠΑ παρατηρώντας τους εναλλακτικούς δείκτες της κινεζικής ανάπτυξης όπως τα εκκρεμή τραπεζικά δάνεια, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και οι όγκοι των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών, υποδεικνύουν ότι η πραγματική ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι 50 ως 150 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα επίσημα στοιχεία. Αυτό αποδεικνύεται πως είναι συμβατό με το επίπεδο των υπερβολικά μεγάλων αποθεμάτων που εμφανίζουν οι βιομηχανίες των αναδυόμενων αγορών της Ασίας που στηρίζονται στις εξαγωγές. Ειδικότερα, η Κορέα έχει σημαντική έκθεση σε αυτού του είδους τον κίνδυνο, με το 25% από τις εξαγωγές της προς την Κίνα, με τη μορφή των καταναλωτικών αγαθών.

ΧΑ

Η εβδομάδα που πέρασε περιλάμβανε, την σημαντική για τις αγορές παραγώγων εκπνοή των σειρών Σεπτεμβρίου, την τελευταία περίοδο  της προεκλογικής περιόδου για τη χώρα και μια κρίσιμη, για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά, απόφαση της Fed. Καθώς ξεδιπλώθηκε, διαπιστώσαμε πως όλα έπαιξαν ρόλο. Αλλά μεγαλύτερη βαρύτητα στις επενδυτικές κινήσεις είχε η εκλογική αναμέτρηση, λιγότερο η Fed και ακόμα λιγότερο η εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων για την μετακύληση θέσεων λόγω εκπνοής.

Η εβδομαδιαία μεταβολή του ΓΔ ήταν +3,52% και του 25άρη +4,09% για να διατηρηθεί η παράδοση που θέλει οι θεσμικοί την εβδομάδα προ των εκλογών να προεξοφλούνε αισιόδοξες προσδοκίες.  Ωστόσο ο FTSEM εμφάνισε οριακές απώλειες -0,33%, παρά το ότι εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν μόνο πέντε μετοχές του, όπως φαίνεται στον πίνακα που συνοδεύει το σχόλιό μας.

Η Δευτέρα ήταν μέρα δειλής συμμετοχής και στενού εύρους διακύμανσης των δεικτών, που σφραγίστηκε από τις μεγάλες πιέσεις στις τράπεζες. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,12% και έφθασε στις 673,00 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 196,05 με μεταβολή -0,36%, με το τζίρο κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ. Οι μεταβολές των κλαδικών δεικτών είχαν μεικτή εικόνα και για τα κέρδη ξεχώρισαν οι εταιρίες στις Κατασκευές Υλικά +3,05%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,05%, και τα Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,73%. Στον αντίποδα οι δείκτες των Τραπεζών -7,53%, Υγείας -3,85% και Χημικών -2,08%. Την Τρίτη με ισότιμο τζίρο ο ΓΔ κέρδισε +1,36% και ο 25άρης +1,06% με τον FTSEM +0,68% από -0,84% την προηγούμενη. Την άνοδο οδήγησαν οι εταιρίες Χρ/μικών Υπηρεσιών +5,40%, Κοινής Ωφέλειας +3,73%, και  Πρώτων Υλών +3,72%.  Στον αντίποδα με απώλειες οι εταιρίες Τραπεζών -1,77%, και Υγείας -1,59% αλλά διαφάνηκε η εξάντληση των πιέσεων στις δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές. Έτσι την Τετάρτη, μαζί με την εκτίναξη του τζίρου πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +1,51% και ο 25άρης έκλεισε στις 202,05 μονάδες με μεταβολή +1,98% με τον FTSEM στο +1,21%. Την άνοδο οδήγησαν οι εταιρίες Τραπεζών +6,49%, Πετρελαίου Αερίου +4,44%, Τροφίμων Ποτών +3,45% και στα Ταξίδια Αναψυχή +3,10%. Την αμέσως επόμενη συνεδρία το τελικό αποτέλεσμα ήταν χλομό. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,02% και έφθασε στις 692,30 από 692,44 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 202,73 από 202,05 με μεταβολή +0,34%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,045 από 50,663 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 9,798 από 6,212 εκατ. ευρώ την Τετάρτη.

Την Παρασκευή δε, με τζίρο σαν της προηγούμενης και με τις διεθνείς αγορές σε σχεδόν ελεύθερη πτώση, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +0,76% και έφθασε στις 697,57 και ο 25άρης έκλεισε στις 204,8 με μεταβολή +1,02%. Την κόντρα στο παγκόσμιο ρεύμα κίνηση στήριξαν τα κέρδη των Τραπεζών +7,52% και των εταιριών Χρ/μικών Υπηρεσιών +4,85%, σαν τελευταία αισιόδοξα στοιχήματα πριν την κάλπη. Στον αντίποδα, με σημαντικές απώλειες συναντάμε τις εταιρίες Χημικών -2,75%,  Εμπορίου -1,46%, Κοινής Ωφέλειας -1,32%, και Βιομηχανικών Προϊόντων -1,06%.

Στατιστικά η εικόνα της αγοράς βελτιώθηκε αφού φαίνεται πλέον πως έχει σχηματιστεί μια σταθερή ανοδική δυναμική από τις 24 Αυγούστου και μετά. Τότε, με πτώση -10,54%, οι επενδυτές οδήγησαν τον ΓΔ ως τις 563 μονάδες κλείνοντας τον στις 568,38 και συνεπώς ο μέσος όρος σκαρφάλωσε από τη μέρα μετά την επίσημη εξαγγελία των εκλογών 129 μονάδες μετά τη μεσολάβηση 19 συνεδριάσεων. Η εικόνα των επιμέρους μεταβολών των blue chip είναι αποκαλυπτική του λάθους που εμπεριέχει η άποψη πως το ΧΑ αντιμετωπίζεται μόνο με την επιμέτρηση του country risk. Υπάρχουν τίτλοι που ενώ ο ΓΔ είναι 100 μονάδες κάτω από το κλείσιμό του στο τέλος Ιουνίου (προ δημοψηφίσματος) εμφανίζουν στο γ τρίμηνο υπολογίσιμα κέρδη. Είναι οι ΕΧΑΕ με κέρδη +20,91%, ΜΟΗ +19,29%, ΟΛΠ +16,23%, ΕΛΠΕ +14,32%, ΜΠΕΛΑ +12,94%, ΛΑΜΔΑ +12,35%, ΓΡΙΒ +12,09%, και ΟΠΑΠ +7,68%.  

Η εβδομάδα έφερε μέγιστα που έγιναν νέα μέγιστα τελευταίων 30 ημερών σε 15 blue chip ενώ για 9 αυτά έγιναν και μέγιστα τελευταίων τριών μηνών (ΓΡΙΒ ΔΕΗ ΕΛΠΕ ΕΧΑΕ ΛΑΜΔΑ ΜΟΗ ΜΠΕΛΑ ΟΛΠ και ΟΠΑΠ) ενώ για τις ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ και ΜΟΗ έγιναν και νέα μέγιστα τελευταίων 12 μηνών. Ξεχώρισαν για κέρδη διπλάσια της ανόδου του 25άρη και πάνω αλφαβητικά οι ΑΛΦΑ +15,13%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +8,59%, ΕΧΑΕ +14,49%, ΜΟΗ +10,94%, ΟΠΑΠ +9,65%, ενώ η αμέσως επόμενη ομάδα είναι  οι μετοχές με άνοδο από +4,1% ως 8,0%. Ήτοι οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +6,16%, ΕΛΠΕ +4,9%, ΕΥΔΑΠ +6,09%, ΜΕΤΚ +7,97%, ΜΥΤΙΛ +6,90%.

Με όλα αυτά οι βασικοί δείκτες έχουν προσεγγίσει το κάτω άκρο μιας ισχυρότατης οροφής που λειτούργησε στο παρελθόν (α εξάμηνο του 2015) σαν στήριξη πολλές φορές. Τώρα μεταμορφώθηκε σε σκληρή οροφή επιβεβαιωμένη μια φορά αφού όταν χτύπησαν πάνω της οι δείκτες ακολούθησε κάθοδος. Για να διαπεραστεί ανοδικά αμέσως χρειάζεται το κατάλληλο, δηλαδή το ιδανικό για τα επενδυτικά κριτήρια εκλογικό αποτέλεσμα.   

Τεχνική ανάλυση

Παρά την κόντρα στο ρεύμα κίνηση και τα υπολογίσιμα κέρδη του δείκτη των blue chip, οι επενδυτές στα παράγωγα έδωσαν προπορεία στο ΣΜΕ που θα είναι κυρίαρχη σειρά από σήμερα μόνο 1,7 μονάδες. Αφού η εκκαθάριση έγινε στις 206,5 και το κλείσιμο στις 204,80. Συνήθως τις ευοίωνες προσδοκίες τους εκφράζουν με προπορεία του ΣΜΕ κατά στις 4 μονάδες.

Δεν επέλεξαν όμως επιφυλακτική στάση γιατί ανησυχούν για το εκλογικό αποτέλεσμα. Αλλά γιατί ο 25άρης έχει φθάσει σε μια ζώνη τιμών, που αναμένεται να λειτουργήσει ως σκληρή οροφή με βάση την στατιστική προϊστορία.

Τα επίπεδα γύρω από τις 200 μονάδες λειτούργησαν φέτος τέσσερις φορές ως στήριξη ισχυρότατη. Α) στις 28 Ιανουαρίου που ήταν ο πυθμένας στη φάση της αντίδρασης των θεσμικών από το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών του Ιανουαρίου. Τότε ο δείκτης έπιασε τις 209,48 μονάδες και αντέδρασε αμέσως ανοδικά και με διάρκεια. Β) στις 19/3 που σταμάτησε η κατρακύλα που άρχισε αμέσως μετά την υπογραφή του ΥΠΟΙΚ στη συμφωνία για παράταση του προγράμματος στήριξης ως τις 30 Ιουνίου. Το φρένο και αντίδραση μετά σταμάτησε τότε στις 214 μονάδες. Γ) στις 21 και 22 Απριλίου όταν μετά από κλείσιμο στις 208,31 μονάδες στις 21/4 την επόμενη μετά την εγγραφή ελάχιστου ημέρας στις 204,64 μονάδες ξεκίνησε μια αντίδραση που το έφερε κοντά στις 260 μονάδες. Δ) Στις 18/6 μετά από καθοδική αλυσίδα οι δείκτης έφθασε ως τις 196,83 μονάδες  έκλεισε στις 207,78 και συνέχισε κατόπιν ανοδικά.

Άρα η Ζώνη από τις 204 ως τις 214 μονάδες είναι μια ισχυρή στήριξη για το πρώτο εξάμηνο. Στο δε περιπετειώδες δεύτερο, μια φορά ξεπεράστηκαν οι 210 μονάδες στις 11/8 με ανώτερο μέρας τις 212,13 και κλείσιμο στις 210,91 και την επόμενη ξεκίνησε μια πτώση που φρενάρησε στο νέο κατώτερο επίπεδο για το 2015. Δηλαδή, εκτός της επανάληψης των στηρίξεων είχαμε και απόδειξη πως όταν ο 25άρης έρχεται από χαμηλότερες τιμές προς τις 210 μονάδες   βρίσκει την παλαιά στήριξη μεταμορφωμένη σε οροφή.

Τώρα, αν συνεχιστεί η ανοδική ορμή αυτή τη βδομάδα, θα έχουμε την δεύτερη προσπάθεια διάτρησης και κανονικά, θα απαιτηθεί τουλάχιστον άλλη μια, πριν βρεθεί ο 25άρης πάνω από τις 214 μονάδες. Ωστόσο, λόγω εκλογών μπορεί να υπάρξει ενθουσιασμός που θα τον στείλει γρήγορα πάνω από μια καλοχτισμένη στατιστικά αντίσταση. Αλλά οι επενδυτές στα παράγωγα δεν θέλησαν να ποντάρουν σε αυτόν.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα, μετά την απόφαση της Federal Reserve των ΗΠΑ να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ που εγείρει νέες ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα στην Κίνα.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας  μειώθηκε κατά -2%, με την αγορά μετοχών της Αυστραλίας να υποχωρεί κατά -2,55% και η Νότια Κορέα .να βουτά -1,56% πιο κάτω ενώ η Ιαπωνία έκλεισε για διακοπές μακράς διάρκειας.

Τόσο ο Shanghai Composite Index .SSEC όσο και ο CSI300 ήταν λίγο ψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής. Οι επενδυτές εστιάζονται στις flash αναγνώσεις για την μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα και στην ευρωζώνη την Τετάρτη.

Μια δημοσκόπηση του Reuters έδειξε πως οι οικονομολόγοι αναμένουν το φλας PMI της εργοστασιακής παραγωγής της Κίνας το Σεπτέμβριο να σκαρφαλώνει μέχρι το 47,5 από 47,1 τον Αύγουστο. Αλλά θα παραμείνει πιθανότατα κοντά στα χαμηλά 6 / 1-2 ετών, δείχνοντας μια έβδομη συνεχόμενη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε μηνιαία βάση.

«Ενισχύεται η συνέχιση της ανάπτυξης ανησυχιών που έχουν παρακωλύσει τις αγορές τους τελευταίους μήνες. Η απότομη πτώση Ευρωπαϊκών και αμερικανικών μετοχών, μετά τις αρχικά καλοήθης αντιδράσεις για τη Fed στα ασιατικά χρηματιστήρια επηρέασαν αρνητικά τις ασιατικές αγορές σήμερα»." δήλωσε ο Shane Oliver, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της AMP Capital στο Σίδνεϊ.

Οι μετοχές των ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από -1,3% την Παρασκευή, μετά της δηλώσεις που έκανε η πρόεδρος της Fed Janet Yellen την Πέμπτη ότι οι οικονομικές προοπτικές παγκόσμια φαίνονται λιγότερο βέβαιες.

Η απόδοση των 10ετών γερμανικών Bund μειώθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 0,660% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση μιας ημέρας του από τις αρχές Ιουλίου.

Το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο υποχώρησε μετά την απόφαση της Fed, είχε τον δείκτη του DXY να ενισχύεται 0,3% σήμερα στο 95,135 έναντι ενός καλαθιού έξι νομισμάτων . αλλά γλίστρησε 0,2% τη Δευτέρα έναντι του γιεν αγοράζοντας 119,79. Το ευρώ σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση αγοράζοντας 1,1309 δολάρια.

Τα futures αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν 0,4% στα 44,85 δολάρια το βαρέλι. Τα futures του Brent  επίσης αυξήθηκαν 0,3% φθάνοντας στα 47,63 δολάρια το βαρέλι.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, τελευταία πριν τις εκλογές που θα επηρεάσουν άμεσα την μελλοντική πορεία της Οικονομίας και της Αγοράς.

Η αντίσταση των 675 μονάδων που ταλαιπώρησε αρκετές συνεδριάσεις τον Γενικό Δείκτη διασπάστηκε με ελαφρώς αυξημένους τζίρους, χωρίς όμως να ξεφεύγουμε από τους αναιμικούς που μας έχουν συνηθίσει τα capital controls. Επόμενη αντίσταση οι 708,3 μονάδες , υψηλό του Γενικού από την επαναλειτουργία του Χ.Α. και το 38,2% κατά Fibonacci Retracement της κίνησης από το υψηλό του έτους ως το χαμηλό του Αυγούστου.

Η απόφαση της Fed να μην αυξήσει τα επιτόκια έχει δημιουργήσει έντονους προβληματισμούς στις διεθνείς Αγορές που προσπαθούν να την αξιολογήσουν, αλλά στην ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά το κυρίαρχο ζήτημα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών.

Είναι σαφές ότι η Αγορά επιθυμεί σταθερή Κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία, μακράς πνοής, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στους επενδυτές και θα κινηθεί γρήγορα και χωρίς προσκόμματα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τους Εταίρους, για να προχωρήσει άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και η αξιολόγηση. Έτσι θα ανοίξει και ο δρόμος για την συζήτηση για το χρέος, αλλά και τη σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας στις Τράπεζες.

Σε αυτή την περίπτωση ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να καλύψει όλο το χαμένο έδαφος από την ημέρα διακοπής λειτουργίας του Χρηματιστηρίου (797,52 μονάδες) όπου πια θα συναντήσει και τον πολύ σημαντικό  για την μεσοπρόθεσμη πορεία του ΚΜΟ 200 ημερών. Σήμερα ο ΚΜΟ 200 ημερών είναι στις 805,24 με πτωτική πορεία.

Σε αντίθετη περίπτωση που έχουμε μια ασταθή Κυβέρνηση με αντίρροπες τάσεις, χωρίς ομοιογένεια, η αβεβαιότητα και η εσωστρέφεια θα επιστρέψει, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζει τις 656 μονάδες (που έχει αφήσει και ένα "gap") και στη συνέχεια τις 620 μονάδες και τα χαμηλά του έτους.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Οι Έλληνες πολίτες καλούνται για τρίτη φορά φέτος σε Εθνικές κάλπες, αυτή την φορά για την ανάδειξη Κυβέρνησης που θα έχει σαν κύριο έργο να διεκπεραιώσει το τρίτο μνημόνιο και να διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωση του χρέους.

Σε μια σχετικά ήρεμη προεκλογική περίοδο οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δείχνει αμφίρροπο ως προς το επικρατέστερο κόμμα.

Ιεραρχώντας πάντως τις προσδοκίες Αγοράς, ιδανικά η Κυβέρνηση που θα προκύψει θα πρέπει να σχηματιστεί στον μικρότερο δυνατό χρόνο, να έχει ένα όσο το δυνατόν ομοιογενές προγραμματικό πλαίσιο συμβατό με το περιεχόμενο του τρίτου μνημονίου και να διευκολύνει άμεσα την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών ώστε να επανέλθει σε κάποια κανονικότητα η Οικονομία.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης φάνηκε "συνεπής με το ραντεβού" του στις 700 μονάδες, φθάνοντας μια ανάσα από την εν λόγω βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Εν πρώτης η κίνηση μπορεί να μην άλλαξε δραματικά τα δεδομένα του χαρακτήρα της αντίδρασης, ωστόσο ως φαινόμενο είχε τις εξής ιδιαιτερότητες: Σημειώθηκε με τους καλύτερους συναλλακτικούς τζίρους των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων και η υπέρβαση των 670 μονάδων ενεργοποίησε νέα σήματα αγορών από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών.

Υπό άλλες συνθήκες το διάγραμμα θα προδιέθετε για επέκταση της κίνησης προς τις 790 μονάδες, επίπεδο αναφοράς αφού εκεί "σταμάτησε ο χρόνος" πριν την επιβολή των περιορισμών της κίνησης των κεφαλαίων.

Η αύξηση των συναλλακτικών όγκων είναι πάντως μια καλή αρχή επιστροφής του ενδιαφέροντος και σε κάθε περίπτωση αναγκαία συνθήκη για την ενδυνάμωση της ανοδικής τάσης.

Ανακεφαλαιώνοντας, η ερχόμενη Κυριακή σηματοδοτεί το τέλος μιας ακόμα προεκλογικής περιόδου, πολύ διαφορετικής από όσες μέχρι τώρα είχαν προηγηθεί.

Η συμπεριφορά των μετοχών μετά την 26 Ιουνίου έχει ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό:

Οι μετοχές μπορεί να μην βρίσκονται πλέον στα χαμηλά του τελευταίου διμήνου έχουν ωστόσο διαφοροποιηθεί αισθητά στις μεταξύ τους αποδόσεις.

Στον FTSE25 οι μισές μετοχές βρίσκονται στα ίδια και υψηλότερα επίπεδα εμφανίζοντας αποδόσεις έως και 18% (Ο.Λ.Π, Motor Oil), ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι Τράπεζες οι οποίες χάνουν έως και 72%.

Η διαφοροποίηση αυτή εμπεριέχει αρκετή "δικαιοσύνη" καθώς ο βαθμός αντανάκλασης των επιπτώσεων της οικονομικής συγκυρίας, ακόμα και σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, είναι υψηλός ανάλογα με το αντικείμενο και την έκθεση στην Ελληνική Οικονομία της κάθε εταιρείας.

Το «μάθημα» αυτής της περιόδου ήταν ότι η σωστή επιλογή μετοχών, μπορεί αφενός να προστατέψει τους επενδυτές από γεγονότα υψηλού κινδύνου, αφετέρου μπορεί οδηγήσει σε υπεραποδόσεις ακόμα και όταν αυτές οι μετοχές διαπραγματεύονται στην ίδια Αγορά.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Ελληνικές εθνικές εκλογές

Ένα μάλλον θετικό στάτους κβο

Με περισσότερο από το 85% των καταμετρημένων ψήφων, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει κερδίσει τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, συγκεντρώνοντας 35,5% των ψήφων, σημαντικά καλύτερο αποτέλεσμα από το μερίδιο 27-28% που καταγράφηκε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Φαίνεται να κερδίζει 145 έδρες στο κοινοβούλιο των 300 εδρών, ακριβώς 4 έδρες κάτω από τις εκλογές του Ιανουαρίου. Για τα άλλα κόμματα τα αποτελέσματα είναι επίσης παρόμοια με τις εκλογές του Ιανουαρίου. Νέα Δημοκρατία κατέλαβε τη δεύτερη θέση (με 1 έδρα λιγότερη, στις 75), ακολουθούμενη από την Χρυσή Αυγή. Σημειώνουμε ότι η νεοσυσταθείσα Λαϊκή Ενότητα που σχηματίστηκε από διαφωνούντα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία αντιτίθεται στους όρους της τρίτης διάσωσης της ελληνικής οικονομίας με επικεφαλής τον πρώην υπουργό ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη δεν φαίνεται να έχουν κατακτήσει το όριο του 3%. Η αποχή ήταν ισχυρή και πάνω από το 40%.

Συνολικά, πιστεύουμε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι γενικά θετικό. Κατ 'αρχάς, αν και φαίνεται να έχει αποτύχει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μια σημαντική εντολή από τον πληθυσμό - πολύ περισσότερο από ό, τι αναφέρεται σε οποιαδήποτε από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις - παρά την πρόσφατη πολιτική στροφή του. Ως εκ τούτου, κατά την άποψή μας, έχει σαφή εντολή να εφαρμόσει το τρίτο πακέτο διάσωσης. Δεύτερον, σε δημόσιες ομιλίες μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Πάνος Καμμένος (Ανεξάρτητοι Έλληνες) δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους στη νέα κυβέρνηση. Αυτός είναι πιθανό να είναι πιο σταθερός συνασπισμός από την πιθανή συμμαχία τριών κομμάτων που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είχαν αναδείξει. Τέλος, με το τμήμα των διαφωνούντων αριστερών να έχει σχηματίσει ένα ξεχωριστό κόμμα που απέτυχε να μπει στο κοινοβούλιο, ο κ Τσίπρας θα πρέπει να ηγείται σε ένα πιο σταθερό πολιτικό σχηματισμό.

· Ωστόσο, παρά την καθαρή νίκη και το θετικό στάτους κβο που εγκατέστησαν, μια σειρά από καίρια ερωτήματα παραμένουν για τη μετεκλογική περίοδο:

§ Παρά το γεγονός ότι το κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες ήταν ανέκαθεν υπέρ του προγράμματος διάσωσης και των προαπαιτούμενων για την εκταμίευσή του, και δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκτήσει σταθερότητα με τους αντιφρονούντες εκτός, παρ 'όλα αυτά αξίζει να σημειώσετε ότι η πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού είναι πιθανό να έχει την απόλυτη πλειοψηφία με υπεροχή τεσσάρων μόνο εδρών. Αν και αυτό δεν αποτελεί άμεση ανησυχία κατά την άποψή μας, θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα στοιχείο δυσκολίας κατά τη διάρκεια της τριετούς εφαρμογής του προγράμματος.

§ Θα καταφέρουν να εκπληρώνουν τους τριμηνιαίους στόχους, την ώρα που οι μακροοικονομικές προοπτικές χειροτερεύουν; Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος μη επίτευξης των στόχων του προγράμματος παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

§ Η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα πριν από το τέλος του έτους, αποτελεί ένα φιλόδοξο στόχο, αλλά παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση για την άρση των ελέγχων κεφαλαίου. Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης αναμένεται να παρουσιαστούν μέσα στον επόμενο ένα με δύο μήνες.

§ Οι ευρωπαίοι εταίροι θα προσφέρουν σημαντική ανακούφιση από το δημόσιο χρέος κατά τους προσεχείς μήνες; Αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον επιτυχή πρώτο έλεγχο του νέου προγράμματος (έναρξη μέσα Οκτωβρίου / αρχές Νοεμβρίου) και από τη διαπίστωση ότι υπάρχουν ευνοϊκές προοπτικές για την εφαρμογή του προγράμματος.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών τα ποσοστά και οι έδρες που κερδίζουν τα κόμματα με καταμετρημένο το 99,44% είναι:

YPES.GR

- ΣΥΡΙΖΑ 35,47% και 145 έδρες

- Νέα Δημοκρατία 28,09 % και 75 έδρες

- Χρυσή Αυγή 6,99 % και 18 έδρες

- ΠΑΣΟΚ 6,28 % και 17 έδρες

- ΚΚΕ 5,55 % και 15 έδρες

- Ποτάμι 4,09 % και 11 έδρες

- Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,69 % και 10 έδρες

- Ένωση Κεντρώων 3,43 % και 9 έδρες.

Την Δευτέρα, στις 20:00 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα, ενώ την Τρίτη, θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων. Τα παραπάνω αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια σύντομης συνομιλίας του με δημοσιογράφους, την οποία δημοσιοποιεί η ΕΡΤ. Σύμφωνα μάλιστα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε με νόημα ότι οι 155 βουλευτές μπορεί και να «αυγατίσουν», ενώ προέβλεψε διάσπαση στην αντιπολίτευση. «Πλέον υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί» συμπλήρωσε.

Τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με ισχυρή εντολή που θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις αναμένει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ ο οποίος συνεχάρει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη του.

Η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος αναμένεται να καθυστερήσει κατά τουλάχιστον δυο εβδομάδες λόγω των πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος δεν θα κατατεθεί πιθανότατα στο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί, δήλωσαν στην εφημερίδα υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Η αξιολόγηση των διεθνών πιστωτών ενδέχεται να καθυστερήσει για δύο εβδομάδες. Σε περίπτωση που πάρει χρόνο και ο σχηματισμός κυβέρνησης, μπορεί να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αποτελεί το «κλειδί» για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα, τονίζει ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ,Κώστα Χρυσόγονου, ο Ντράγκι επισημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει το σύνολο των ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να διασφαλίσει την καταβολή των συντάξεων τα επόμενα χρόνια.

Τρίμηνο «φωτιά» περιμένει τη νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές της Κυριακής, καθώς θα πρέπει να υλοποιήσει 65 προαπαιτούμενες δράσεις που φέρνουν μεγάλες ανατροπές στο ισχύον φορολογικό καθεστώς, αλλά και όσες αφορούν την αγορά εργασίας και το ανθρώπινο κεφάλαιο, τις αγορές προϊόντων και το επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως και τις ρυθμιζόμενες επιχειρήσεις δικτύων (ενέργεια, μεταφορές, νερό).

Έστω και με καθυστέρηση, κυρίως όμως υπό πίεση λόγω της επιβολής των capital controls, η ελληνική αγορά αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη σημασία των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Όπως τονίζει στη «Ν» ο Γιώργος Δρυμιώτης, διευθύνων σύμβουλος της Cardlink, μέλος του ομίλου Quest, τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι πολλά, με βασικότερα τη διαφάνεια, την ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος που συνεισφέρει στην ανάπτυξη της οικονομίας και την ευκολία πραγματοποίησης συναλλαγών οποτεδήποτε και οπουδήποτε.

Με τη νέα ονομαστική αξία, 0,52 ευρώ ανά μετοχή, και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους μετόχους ποσού 0,04 ευρώ ανά μετοχή, θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. από τις 9 Οκτωβρίου οι μετοχές της ΕΚΤΕΡ Α.Ε.

Από την ίδια ημερομηνία, η τιμή εκκίνησης των μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α. θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε συνδυασμό με την υπ΄αριθ.26/2008 απόφαση του ΔΣ του ΧΑ όπως ισχύει.

Το βραβείο Best Customer Experience για την εφαρμογή του omnichannel στα βραβεία e-Bizz 2015 απέσπασαν τα Public.

Το βραβείο αφορά στον καλύτερο συνδυασμό ψηφιακού και φυσικού καναλιού και στο υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης που προσφέρουν στους πελάτες τους. Σημειώνεται ότι τα βραβεία e-Bizz Awards επιβραβεύουν και αναδεικνύουν τις πρωτοπόρες εταιρείες, υπηρεσίες, προϊόντα και πρόσωπα της αγοράς.

Την πώληση 1.387.120 μετοχών της συγγενούς επιχείρησης Alco Deutschland AG, που αντιπροσωπεύουν το 8% του μετοχικού κεφαλαίου της εν λόγω εταιρείας, έναντι τιμήματος 860.014,40 ευρώ, αποφάσισε το δ.σ. της Άλκο Ελλάς. Η απόφαση ελήφθη σε εφαρμογή της από 20.06.2014 ληφθείσας απόφασης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης και με σκοπό τη διασφάλιση περαιτέρω ρευστότητας. Τελεί δε υπό την αίρεση έγκρισης της πώλησης από προσεχή Έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα συγκληθεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η κυβέρνηση της Ιταλίας αναθεώρησε προς τα επάνω, την Παρασκευή, τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας το 2015 και το 2016, ενώ, προαναγγέλλοντας μια ενδεχόμενη σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετέβαλε επίσης προς τα επάνω τους στόχους της για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι αναθεώρησε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ιταλίας σε 0,9% του ΑΕΠ, από 0,7% που προέβλεπε τον Απρίλιο, ενώ αναθεώρησε επίσης την πρόβλεψή της για το 2016 σε 1,6% έναντι 1,4% του ΑΕΠ.

Ο νέος ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν υποσχέθηκε να προχωρήσει με την κρατικοποίηση των σιδηροδρόμων και τη δημιουργία το «Σιδηρόδρομου του Λαού», αν το κόμμα του εκλεγεί να κυβερνήσει τη Βρετανία.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην πρώτη του ανακοίνωση πολιτικής από τότε που αναδείχθηκε στην ηγεσία των Εργατικών, ο αριστερός πολιτικός ανέφερε ότι οι διάφοροι σιδηρόδρομοι που αδειοδοτούνται σήμερα σε ιδιώτες, θα μετατραπούν σε ιδιοκτησία του κράτους μετά από την χρονική λήξη της άδειας του κάθε ενός, σύμφωνα με αναφορές στα ΜΜΕ.

Kατά μία βαθμίδα, σε Aa2, υποβάθμισε την Παρασκευή το κρατικό αξιόχρεο της Γαλλίας ο οίκος αξιολόγησης Moody's,επικαλούμενος τις συνέπειες της «ασθενικής ανάπτυξης» της γαλλικής οικονομίας και των «θεσμικών περιορισμών» στα δημοσιονομικά της χώρας αυτής.

Ο οίκος διαβεβαίωσε πάντως ότι το επίπεδο φερεγγυότητας της Γαλλίας παραμένει «εξαιρετικά υψηλό» ενώ αναθεώρησε επί τα βελτίω την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της χώρας, από «αρνητική» σε «σταθερή», κάτι που σημαίνει ότι αποκλείεται μια νέα υποβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου της χώρας μεσοπρόθεσμα.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας δεσμεύεται να συνεχίσει και να εντείνει τις μεταρρυθμιστικές της πολιτικές με στόχο να τονωθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση στη χώρα, δήλωσε την Παρασκευή ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της υποβάθμισης από τον οίκο αξιολόγησηςMoody's του κρατικού αξιόχρεου της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Σε «ΒΒ+» από «ΒΒ» προηγουμένως, αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας, ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s. Παράλληλα, επιβεβαίωσε την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε «Β». Το outlook και των δύο αξιολογήσεων παραμένει «σταθερό». Σύμφωνα με τον S&P, η αναβάθμιση της Πορτογαλίας αντανακλά τη σταθερή οικονομική ανάκαμψη της χώρας, η οποία υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Την αξιολόγηση «ΑΑΑ» της Φινλανδίας και «ΒΒΒ-» της Τουρκίας επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch. Πιο αναλυτικά, ο αμερικανικός οίκος διατήρησε σε «ΑΑΑ» την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Φινλανδίας, με το outlοοk να παραμένει σε «αρνητικό». Όσον αφορά την Τουρκία, o Fitch διατήρησε σε «ΒΒΒ-» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, με το outlook να διατηρείται σε «σταθερό».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα