Μία «ανάσα» από τις 700 μονάδες το Χ.Α.

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015 18:05
UPD:18:06
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στα υψηλά της ημέρας έκλεισε τελικά σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ολοκληρώνοντας θετικά την τελευταία προεκλογική εβδομάδα, η οποία χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα εντός του στενού εύρους των 662 και 698 μονάδων. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,76% στις 697,57 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψε κέρδη 3,52%. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 697,58 μονάδες και η χαμηλότερη στις 682,05. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 22,62% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 43,47 εκ. € περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 0,97 εκατομμυριών Ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 1,02% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,48%. 

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σχόλιο του επικεφαλής της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, οι Έλληνες πολίτες καλούνται για τρίτη φορά φέτος σε εθνικές κάλπες, αυτή την φορά για την ανάδειξη κυβέρνησης που θα έχει σαν κύριο έργο να διεκπεραιώσει το τρίτο μνημόνιο και να διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωση του χρέους. 

Σε μια σχετικά ήρεμη προεκλογική περίοδο οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνει αμφίρροπο ως προς το επικρατέστερο κόμμα. 

Τα τρία βασικά σενάρια που φαίνονται ως επικρατέστερα είναι α) ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού με βασικό κορμό το κόμμα του Σύριζα β) ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας με βασικό κορμό το κόμμα της Νέας ∆ημοκρατίας και γ) επαναληπτικές εκλογές. 

Δύο ενδεχόμενα ακόμα παρουσιάζουν κάποια μικρή πιθανότητα, αυτό της αυτοδυναμίας ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα, ενδεχόμενο το οποίο ωστόσο δεν προκύπτει από καμία μέτρηση και αυτό της συγκρότησης κυβέρνησης με κορμό τα δύο μεγάλα κόμματα επίσης δύσκολο καθώς προεκλογικά στις δύο τηλεμαχίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ιεραρχώντας πάντως τις προσδοκίες της αγοράς, ιδανικά η κυβέρνηση που θα προκύψει θα πρέπει να σχηματιστεί στον μικρότερο δυνατό χρόνο, να έχει ένα όσο το δυνατόν ομοιογενές προγραμματικό πλαίσιο συμβατό με το περιεχόμενο του τρίτου μνημονίου και να διευκολύνει άμεσα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να επανέλθει σε κάποια κανονικότητα η οικονομία.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης φάνηκε συνεπής με το ραντεβού του στις 700 μονάδες φθάνοντας μια ανάσα από την εν λόγω βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Εν πρώτης η κίνηση μπορεί να μην άλλαξε δραματικά τα δεδομένα του χαρακτήρα της αντίδρασης ωστόσο ως φαινόμενο είχε τις εξής ιδιαιτερότητες: Σημειώθηκε με τους καλύτερους συναλλακτικούς τζίρους των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων και η υπέρβαση των 670 μονάδων ενεργοποίησε νέα σήματα αγορών από τον κινητό μέσο των 50 ημερών. Υπό άλλες συνθήκες το διάγραμμα θα προδιέθετε για επέκταση της κίνησης προς τις 790 μονάδες, επίπεδο αναφοράς αφού εκεί «σταμάτησε ο χρόνος» πριν την επιβολή των περιορισμών της κίνησης των κεφαλαίων. 

Η αύξηση των συναλλακτικών όγκων είναι πάντως μια καλή αρχή επιστροφής του ενδιαφέροντος και σε κάθε περίπτωση αναγκαία συνθήκη για την ενδυνάμωση της ανοδικής τάσης.

Η ερχόμενη Κυριακή σηματοδοτεί το τέλος μιας ακόμα προεκλογικής περιόδου, πολύ διαφορετικής από όσες μέχρι τώρα είχαν προηγηθεί. Η συμπεριφορά των μετοχών μετά την 26 Ιουνίου έχει ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό: Οι μετοχές μπορεί να μην βρίσκονται πλέον στα χαμηλά του τελευταίου διμήνου έχουν ωστόσο διαφοροποιηθεί αισθητά στις μεταξύ τους αποδόσεις.

Στον FTSE-25 οι μισές μετοχές βρίσκονται στα ίδια και υψηλότερα επίπεδα εμφανίζοντας αποδόσεις έως και 18% (Ο.Λ.Π, Motor oil) ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι τράπεζες οι οποίες χάνουν έως και 72%. Η διαφοροποίηση αυτή εμπεριέχει αρκετή δικαιοσύνη καθώς ο βαθμός αντανάκλασης των επιπτώσεων της οικονομικής συγκυρίας ακόμα και σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα είναι υψηλός ανάλογα με το αντικείμενο και την έκθεση στην ελληνική οικονομία της κάθε εταιρίας. 

Στο ταμπλό τώρα, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης τα πρόσημα ήταν αρνητικά, η ανοδική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών άλλαξε το κλίμα την τελευταία ώρα των συναλλαγών. Ιδιαίτερα ξεχώρισαν οι μετοχές της Alpha Bank (+14,29%), της Εθνικής (+5,17%) και της Eurobank (+5%), ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή της ΕΧΑΕ (+4,66%), της Πειραιώς (+3,45%), της Grivalia Properties (+3,13%) και του ΟΠΑΠ (+1,94%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-2,52%), της ΕΥΔΑΠ (-2,38%), των ΕΛΠΕ (-2,37%), της Τέρνα Ενεργειακή (-2,10%), του ΟΛΠ (-1,84%), της Folli Follie (-1,50%) και της Aegean Airlines (-1,42%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (+7,52%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Χημικών (-2,75%%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 51 κινήθηκαν ανοδικά, 45 καθοδικά, ενώ η τιμή 13 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα