Ο Reach θα επιβαρύνει με 230 έως 445 εκ. ευρώ τις επιχειρήσεις χημικών

Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2005 19:30

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας με θέμα «Οι επιπτώσεις της νέας πολιτικής της Ε.Ε. για τα χημικά (κανονισμός REACH) στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων - Παρουσίαση μελέτης», που διοργάνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης στην αίθουσα «Ερμής» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ακαδημίας 7, Αθήνα), κήρυξε ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Σπύρος Παπαδόπουλος.

Οι χημικές βιομηχανίες, η πληθώρα των οποίων θα ενταχθεί υποχρεωτικά σε κάποια ή όλες τις διαδικασίες του συστήματος REACH καλείται να συνεισφέρει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια. Η συνεισφορά αυτή, όμως, θα έχει ένα κόστος. Αμεσο κόστος, που αφορά τόσο στη σύνταξη φακέλων και αναφορών όσο και στις εργαστηριακές δοκιμές που θα πρέπει να γίνουν. Και έμμεσο κόστος λόγω τις πιθανής αύξηση των τιμών και της μετακύλισης αυτής τις αύξησης στους μεταγενέστερους χρήστες χημικών ουσιών και παρασκευασμάτων.

Οι παραγωγοί των χημικών ουσιών υποχρεούνται εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος (11 χρόνια) να υποβάλουν φακέλους καταχώρισης στην Αρμόδια Αρχή της Κοινότητας. Οι φάκελοι περιέχουν τεχνικά δεδομένα, δεδομένα δοκιμών με ή χωρίς ζώα, τοξικότητας και οικοτοξικότητας, με τον όγκο και το κόστος των δεδομένων να είναι ανάλογα προς την ετήσια διακινούμενη ποσότητα.

Ο REACH αφορά πρωτίστως τους παραγωγούς χημικών ουσιών αλλά και όσους κλάδους χρησιμοποιούν τα χημικά (μεταγενέστεροι χρήστες) αφού τα προϊόντα τους θα πρέπει να έχουν μελετηθεί για τη χρήση που προορίζονται.

Περίπου 30.000 ουσίες θα υπαχθούν στις διατάξεις του REACH - οι κλάδοι παραγωγής βασικών χημικών, ανόργανων χημικών, λιπασμάτων, χρωμάτων, απορρυπαντικών, βαφείων-φινιστηρίων κ.α. θα επηρεασθούν από τον REACH.

Στις 17 Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η πρώτη ανάγνωση στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ στις 29 Νοεμβρίου θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας.

Ο Σύνδεσμος των Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών που ανέλαβε να εκπονήσει την μελέτη των επιπτώσεων για λογαριασμό του υπουργείου Ανάπτυξης, τόνισε δια του Επικεφαλής του έργου κ. Πάνου Σκαρλάτου:

«Ο κανονισμός REACH επηρεάζει σε διαφορετικό βαθμό τη κάθε μία όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν ή χρησιμοποιούν χημικά στην παραγωγή τους. Επηρεάζει περίπου 1.200 επιχειρήσεις χημικών, πετροχημικών, χρωμάτων, ανόργανων υλικών και άλλων κλάδων οι οποίες σε ποσοστό 98% είναι μικρομεσαίες. Ο κανονισμός θα επιβαρύνει με κόστος 230 έως 445 εκ. ευρώ αυτές τις επιχειρήσεις, πέραν κάποιων επιπτώσεων που δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν, όπως η αύξηση του κόστους εκείνων που πραγματοποιούν εξαγωγές, επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος, επίπτωση στην έρευνα και ανάπτυξη κ.α.

Αυτό το κόστος θα μοιρασθεί ανισομερώς σε βάρος των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων των οποίων απειλεί τη βιωσιμότητα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα