Μειώνει τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη ο ΟΟΣΑ

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015 13:02
UPD:13:05
EPA/IAN LANGSDON

Αναφορικά με την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,6% φέτος και στο 1,9% το επόμενο έτος, ρυθμοί που θα μπορούσαν να αυξηθούν αν παραμείνουν σε αδύναμα επίπεδα το ευρώ και σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές του πετρελαίου και τα επιτόκια.

Να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση του βασικού της επιτοκίου, από το ξέσπασμα της κρίσης, προτρέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, τη Federal Reserve, καθώς η αμερικανική οικονομία έχει πολύ καλές επιδόσεις, σε αντίθεση με την παγκόσμια οικονομία.

Αυτό αναφέρει στην έκθεση παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών που δημοσιοποίησε σήμερα ο ΟΟΣΑ, στην οποία εκτιμάται ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3% φέτος και κατά 3,6% το επόμενο έτος. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι ελαφρώς χαμηλότερες από εκείνες που είχαν διατυπωθεί τον Ιούνιο, για 3,1% ανάπτυξη το 2015 και 3,8% το 2016, εξαιτίας επιβράδυνσης της ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα και η Βραζιλία.

«Οι παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης έχουν εξασθενήσει ελαφρώς και έχουν γίνει λιγότερο σαφείς κατά τους τελευταίους μήνες», ανέφερε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Κάθριν Μαν είπε σε συνέντευξη στο Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεχωρίζουν, καθώς ο ΟΟΣΑ αύξησε τις εκτιμήσεις για το τρέχον έτος σε ανάπτυξη 2,4% από 2% που εκτιμούσε τον Ιούνιο. Μείωσε όμως τις προβλέψεις του 2016 σε 2,6% από 2,8% προηγουμένως.

«Η αύξηση των επιτοκίων θα άρει την αβεβαιότητα στις αγορές», είπε η Μαν, προσθέτοντας ότι ο ρυθμός των μελλοντικών αυξήσεων θα είναι πιο σημαντικό από ό, τι αν η Fed αποφασίσει την αύξηση.

Αναφορικά με την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,6% φέτος και στο 1,9% το επόμενο έτος, ρυθμοί που θα μπορούσαν να αυξηθούν αν παραμείνουν σε αδύναμα επίπεδα το ευρώ και σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές του πετρελαίου και τα επιτόκια.

Η προτεραιότητα της Ευρωζώνης θα πρέπει να είναι η βελτίωση του τραπεζικού συστήματος και η αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων, ανέφερε ο Οργανισμός, παρά την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο ΟΟΣΑ μείωσε ελαφρώς την εκτίμηση του για την ανάπτυξη της Κίνας στο 6,7% για το τρέχον έτος και στο 6,5% το επόμενο έτος, μετά από μια σειρά απογοητευτικών στοιχείων και την πτώση του χρηματιστηρίου της.

Ιδιαίτερα αδύναμη θα είναι και η οικονομία της Βραζιλίας, η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,8% αυτό το έτος και κατά 0,7% το επόμενο, εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων που εξάγει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα