Γερμανία: Απρόσμενη πτώση του δείκτη ZEW το Νοέμβριο

Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2005 12:29
UPD:12:34

Πτώση σημείωσε το Νοέμβριο ο δείκτης του ινστιτούτου ZEW, ο οποίος καταγράφει την εμπιστοσύνη θεσμικών επενδυτών και αναλυτών στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται κυρίως στην αβεβαιότητα σχετικά με τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση συνασπισμού.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης του ινστιτούτου ZEW διαμορφώθηκε το Νοέμβριο στις 38,7 μονάδες έναντι 39,4 μονάδων τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν άνοδό του στις 42,5 μονάδες.

Στην έκθεσή του το ινστιτούτο ZEW αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του μήνα σημειώθηκαν ορισμένες θετικές εξελίξεις για τις προοπτικές της οικονομίας, όπως η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου και η εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, που έδωσε ώθηση στις εξαγωγές.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας παραμένει δέσμια των της πορείας των εξαγωγών, ενώ η προοπτική αύξησης της φορολογίας υπονομεύει την εγχώρια ζήτηση.

«Η εγχώρια ζήτηση παραμένει η Αχίλλειος πτέρνα της γερμανικής οικονομίας. Η ασάφεια σχετικά με την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, κυρίως στο θέμα των σχεδιαζόμενων φόρων, υπονομεύει την καταναλωτική εμπιστοσύνη», υπογραμμίζει το γερμανικό ινστιτούτο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα