«Εισηγήσεις» έξωθεν για τον ΥΠΟΙΚ

Japonica Partners: Υπέρ της τοποθέτησης προσώπου διεθνούς κύρους και αναγνώρισης
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015 11:19
UPD:11:19
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Πρωτοφανές όσο και ενδιαφέρον γεγονός αποτελεί η επίσημη ανακοίνωση χθες -μέσω τηλεδιάσκεψης με ιδιαίτερη απήχηση σε πολλές χώρες- του διεθνούς επενδυτικού οίκου, Japonica Partners, ότι τάσσεται υπέρ της τοποθέτησης στην κορυφή του οικονομικού επιτελείου της Ελλάδας προσώπου με αξία «5 αστέρων».

Ως γνωστόν, ο συγκεκριμένος οίκος είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα μέσω προγράμματος επαναγοράς, που είχε εκτελέσει το 2013 και έχει λόγο να ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στη χώρα. Εκπρόσωπός του δικαιολόγησε την ανοιχτή παρέμβασή του στα τεκταινόμενα στο πολιτικό σκηνικό του τόπου μας, ως «επιτακτική ανάγκη» για έναν διεθνώς αναγνωρισμένο υπουργό Οικονομικών «5 αστέρων» με εξειδίκευση και ικανότητες, ο οποίος θα μπορέσει να οικοδομήσει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία.

Ο διορισμός ενός τέτοιου υπουργού Οικονομικών, που θα χαίρει διεθνούς σεβασμού, αποτελεί την πιο σημαντική μεταρρύθμιση για την Ελλάδα» δήλωσε στη «Ν» πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στο περιβάλλον της διοίκησης της Japonica.

Εκστρατεία

Σημειώνεται ότι ως κοινωφελές έργο, η Japonica έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία πολυμέσων, η οποία επικεντρώνεται στην παρουσίαση ενός πίνακα για την αξιολόγηση του βαθμού εξειδίκευσης και των ικανοτήτων των υποψηφίων, για την θέση του Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδος, στη βάση μιας κλίμακας από 1 ως 5 «αστέρια».

Η εκστρατεία περιλαμβάνει ολοσέλιδες ανακοινώσεις σε μεγάλες διεθνείς εφημερίδες (FT, NYT, WSJ, κλπ), καθώς και στα κορυφαία ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης. Ο πίνακας αποτελεσμάτων περιλαμβάνει τρεις τομείς εξειδίκευσης (Χρηματοοικονομικά, λογιστική, μάνατζμεντ) και τέσσερις τομείς ικανοτήτων, γνωστούς ως «MACC» (μέτρηση, ανάλυση, δημιουργία πλούτου, επικοινωνία).

Η λογιστική μέθοδος

Αρμοδίως, αναφέρθηκε: «Είναι σοκαριστικό, να μαθαίνουμε ότι ύστερα από 15 χρόνια στην Ευρωζώνη, η ελληνική κυβέρνηση δεν δημοσιεύει ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καν ελεγμένο ισολογισμό. Και η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναφέρει αριθμούς, που από άποψη διαφάνειας και διακυβέρνησης, είναι συγκρίσιμοι με εκείνους που παράγονται με τη χρήση λογιστικών συστημάτων σύμφωνα με την απλογραφική μέθοδο, τα οποία συστήματα όπως είναι γνωστό δημιουργούν υψηλά επίπεδα διαφθοράς και είναι αναποτελεσματικά».

Κατά την Japonica, με την απλογραφική λογιστική, σε αντίθεση με τη διπλογραφική λογιστική, οι ακόλουθες ενέργειες μπορεί να μην έχουν την πραγματική και ακριβή επίπτωση στις οικονομικές καταστάσεις της κυβέρνησης: μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, υπερκοστολογήσεις για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων ή παραγραφή χρεών που οφείλονται στο Δημόσιο.

Με τη μέθοδο λογιστικής σε βάση ταμειακών συναλλαγών, σε αντίθεση με τη μέθοδο λογιστικής σε δεδουλευμένη βάση, δημιουργούνται δημοσιονομικές ψευδαισθήσεις διά της υποκριτικής χειραγώγησης των ταμειακών ροών, ιδιαίτερα όταν δεν αναγνωρίζονται μελλοντικές δεσμεύσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα